Pohodniške novice

-april 2024+
ptsčpsn
25262728293031
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293012345
  • RSS
  • Add To My MSN
  • Add To Windows Live
  • Add To My Yahoo
  • Add To Google

Statistika

  • Vnosi (482)
  • Komentarji (1)

Arhivi

JESENSKI POHOD PO OGLARSKI POTI 

7. september 2020 9:09:00

PohodPri nas imamo številne učne, sprehajalne, označene in neoznačene, registrirane in neregistrirane poti, vsako leto pa uredijo tudi nove. Vsaka ima svoj namen, številne tudi svoje zgodbe.

Med zagotovo vredne obiska sodi tudi letos polnoletna krožna pot, ki nudi spoznavanje oglarjenja in oglarjev, podeželja in podeželanov in je speljana po okolici kraja Dole nad Litijo. Dolga je trinajst kilometrov in jo s postanki vred prehodimo v štirih do šestih urah, vmes pa se boste srečali z oglarji in poklepetali z njimi ob kopah v različnih fazah, tesači in mojstri domačih obrti vam bodo pokazali svoje spretnosti, prijazne gospodinje pa vas bodo osvojile z domačimi dobrotami. Razgiban teren ne zahteva posebne telesne pripravljenosti, priporočajo pa opremo za hojo po sredogorju. Začetek bo v soboto, 12. septembra pri lovskem domu na Dolah pri Litiji med 7. in 9. uro.










KORAK ZASE, KORAK ZA SLADKORČKE 

7. september 2020 9:04:00

Sladkorna bolezen zahteva neprestano pozornost pri vzdrževanju ustrezne ravni krvnega sladkorja, zato si morajo bolniki inzulin preko injekcij ali s pomočjo črpalk dovajati redno in sami. Pri mladih je bolezen v porastu in mnogi starši se soočajo z občutkom nemoči, krivde in bremena, ki ga takšna bolezen prinese.

Da bi jih podprli, so se za dobrodelni dogodek združili Čebelarska zveza Slovenije, Pediatrična klinika s Kliničnim oddelkom za endokrinologijo, diabetes in bolezni presnove ter Društvo za pomoč otrokom s presnovnimi motnjami in to soboto, 12. septembra ob 9.30 uri, pripravili tri vzdržljivostne pohode:

  1. Začetek prvega pohoda bo ob 2. uri zjutraj izpred Čebeljega raja s Sela pri Žirovnici, dolžina bo 58 kilometrov, kar pomeni do petnajst ur hoje
  2. na drugem se boste bo 9. uri izpred športnega parka v Gabrju pri Dobrovi odpravili na trideset kilometrov dolgo pot, za katero boste potrebovali do sedem ur hoje
  3. tretji pohod pa se bo začel ob pol devetih dopoldne pod hotelom na Trojanah, do cilja pa boste prehodili 22 kilometrov in za to porabili okoli sedem ur.

Pohodnikom se lahko pridružite tudi na delu poti. Vse poti se bodo združile pred Čebelarskim centrom Slovenije na Brdu pri Lukovici, kjer se bo ob 17. uri začel glasbeni dogodek.

Več informacij o dogodku najdete tukaj.

VODEN SPREHOD ČEZ PRAVLJIČNI ŠUMBERK 

7. september 2020 9:00:00

PohodPravljični Šumberk je že četrta pot v Pravljično-doživljajski transverzali po Slovenji, ki jo razvija zavod Škrateljc.

Po gorsko-pastirskih prigodah na Pot pastirskih škratov na Krvavcu, najbolj zamočvirjeni družinski dogodivščini na Pot močvirskih škratov na Mali plac in popotovanju s polhom rogoviležem v Polhovem doživljajskem parku v Polhovem Gradcu (Polhograjska graščina), vas sedaj vabi čisto novo družinsko doživetje Pravljični Šumberk v domžalskem mestnem gozdu.

V soboto 12. septembra ob 10. uri se na pot odpravimo z interpretativnim vodnikom, nekje sredi Šumberka pa nam bodo jamarji odkrili svet jamskega škrata Domželca. Prava jamarska dogodivščina je pred nami! Samo za najbolj pogumne škratolovce - no, vsi ostali bomo pa poslušali zgodbe iz jame.

Dobimo se v Češminovem parku. Pot nato, vodi ob Kamniški Bistrici do Šumberka in nato krožno preko Šumberka nazaj na izhodišče, ker škratolovce za opravljeno nalogo čaka nagrada. Pot je dolga 3,54 km, na njej boste pridelali 134 nadmorske višine. Pot je dobro označena, za vsa doživetja na poti pa bo družina potrebovala okoli 3 ure.

Več informacij o dogodku najdete tukaj.

POT ŠTIRIH SLAPOV 

31. avgust 2020 9:07:00

PohodPot začnem na Jablancah (Senovo). Odkrili bomo 4 čudovite slapove. In sicer slap Bojanca, Pekel, Ubijavnik in Bojavnik. Sama pot je zelo razgibana (v sotesko do slapa in ven iz soteske, in ponovimo vajo…, zato je tudi kondicijsko in tehnično zahtevna, saj so na nekaterih predelih tudi železne skobe. Opomba. Višinska razlika je po poti veliko večja, kot je napisano. Višinska razlika je bila podana na osnovi začetka poti in konca le te. Ker bomo hodili ob vodi in čez, je obvezna nepremočljiva obutev. Hrana in pijača iz nahrbtnika.

 

Kdaj: v nedeljo, 6. septembra 2020

Zahtevnost: zelo zahtevna

Oprema: pohodne palice

Višinska razlika: 400 m

Čas hoje: 8 ur

Zborno mesto: parkirišče Dolgi most ob 7.00

 

Več informacij o pohodu najdete tukaj.

VODEN POHOD PO POTI MOČVIRSKIH ŠKRATOV NA MALI PLAC 

31. avgust 2020 8:45:00

PohodV soboto, 5. septembra se lahko udeležite vodenega pohoda po poti močvirskih škratov na Malem placu. Udeležba na vodenem pohodu je brezplačna, za sodelovanje potrebujete le škratjo beležko, ki jo kupite v ŠD Bevke in služi kot zemljevid poln škratjih ugank.

KAJ: Pravljično-doživljajska Pot močvirskih škratov na Mali plac, urejena lahka pohodna pot, dolga 3,2 km, z višinsko razliko 96 m. Čas hoje je približno 2 uri, toda kaj lahko se zgodi, vas tako posrka v doživetja, da boste potrebovali dlje – in obenem se vam bo zdelo, da je minilo kot blisk. Pot močvirskih škratov na Mali plac se prične v Športnem parku Bevke, prvi del poteka skozi vas Bevke, nato pa zavije na osamelec Kostanjevica, se vzpne na vrh osamelca, nato pa spusti proti naravnemu rezervatu Mali plac ter se vrača nazaj v Športni park Bevke.

ZA KOGA: Pot močvirskih škratov na Mali plac je namenjena družinam, šolam in vrtcem ter vsem pohodnikom, ki iščejo urejene poti z zgodbo in izvirna doživetja v naravi. Priporoča se lahka pohodna obutev.

 

Več informacij o dogodku najdete tukaj.

Dan domžalskih planincev 2020 

24. avgust 2020 9:04:00

PohodLetošnje leto je v marsičem drugačno, spreminja tradicionalne dogodke, ponuja pa nam veliko priložnosti za nova srečanja.

Planince, ki se bomo zbrali v nedeljo, 30. avgusta 2020 pri Domžalskem domu, vabimo na skupen potep po Veliki planini. Ob upoštevanju varnostnih pravil druženja, bomo odkrivali še neodkrite zanimivosti Velike planine, ki jih nikoli ne zmanjka. Zbor bo v primeru lepega vremena pri mizi PDD, ob 10. uri.

Prijazno vabljeni!

Več informacij najdete tukaj.

Pohod 2020 

24. avgust 2020 8:58:00

PohodTudi v letu 2020 bomo organizirali družaben dogodek, ki vas ne bo pustil ravnodušnih in sicer že 11. jubilejni tradicionalni pohod po vrsti, poimenovan tudi – Polhograjski krog. Gre za pohod po krajinskem parku Polhograjskih Dolomitov in že samo ime pohoda (krog) nam pove, da se začne in konča na istem mestu in sicer v vasici Topol na Katarini. Trasa pohoda je letos razdeljena na tri težavnostne stopnje: lažji družinski,  mladinski  ter zahtevnejši klasični krog.

 

Kaj: 11. Jubilejni tradicionalni pohod po Polhograjskih Dolomitih

Kdo: Vsi ljubitelji narave in pohodov

Kje: Parkirišče ob osnovni šoli na Katarini (vasica Topol pri Medvodah)

Kdaj: Sobota, 29. avgust 2020, ob 8.30h

 

Več informacij najdete tukaj.

Družinski izlet v Polhov Gradec 

10. avgust 2020 10:48:00

PohodDružinski dan boste lahko pričeli v nedeljo, 16. avgusta ob 10. uri, z raziskovanjem Polhovega doživljajskega parka z interpretativnim vodnikom in iskanjem štampiljk s pomočjo Polhove knjižice.

Na poti po obronkih Polhograjske gore boste opazovali rastline in nabrane rastline prinesli v muzej, kjer boste izdelali herbarij, ga opremili z vsemi potrebnimi podatki in se podpisali s peresom. Spoznali boste zakaj je nekdanji lastnik graščine grof Rihard Ursini Blagaj tako pomemben za slovensko botaniko. Programu se pridružite z nakupom skupne vstopnice za Polhov doživljajski park in Muzej pošte in telekomunikacij.

Več informacij o izletu lahko najdete tukaj.

Družinski izlet v Polhov Gradec 

13. julij 2020 9:40:00

PohodSi upaš na vodeno gozdno dogodivščino, ko gozd objame trdna tema? Pridi, polhu boš pomagal najti nov dom, potem pa nas v graščini pričaka čaj z grofom Blagajem!

Družinski dan bomo pričeli v nedeljo, 19. julija ob 10. uri, z raziskovanjem Polhovega doživljajskega parka z interpretativnim vodnikom in iskanjem štampiljk s pomočjo Polhove knjižice.

Na poti po obronkih Polhograjske gore boste opazovali rastline in nabrane rastline prinesli v muzej, kjer bomo izdelali herbarij, ga opremili z vsemi potrebnimi podatki in se podpisali s peresom. Spoznali bomo zakaj je nekdanji lastnik graščine grof Rihard Ursini Blagaj tako pomemben za slovensko botaniko. Programu se pridružite z nakupom skupne vstopnice za Polhov doživljajski park in Muzej pošte in telekomunikacij.

Vstopnina znaša 7.5 eur na osebo. Vstopnica vključuje Polhovo knjižico, voden pohod z interpretativnim vodnikom, svinčnik in presenečenje ter čajanka z grofom Blagajem v Polhograjski graščini. Prijave niso obvezne, so pa zaželene.

Več informacij o dogodku najdete tukaj.

VODEN SPREHOD ČEZ PRAVLJIČNI ŠUMBERK 

6. julij 2020 9:55:00

PohodV soboto, 11. julija ob 10. uri vabljeni, da se udeležite sprehoda čez pravljični Šumberk, ki je že četrta pot v Pravljično-doživljajski transverzali po Slovenji, ki jo razvija zavod Škrateljc.

Po gorsko-pastirskih prigodah na Pot pastirskih škratov na Krvavcu, najbolj zamočvirjeni družinski dogodivščini na Pot močvirskih škratov na Mali plac in popotovanju s polhom rogoviležem v Polhovem doživljajskem parku v Polhovem Gradcu (Polhograjska graščina), vas sedaj vabimo na čisto novo družinsko doživetje Pravljični Šumberk v domžalskem mestnem gozdu.

Tokrat se boste na pot odpravili z interpretativnim vodnikom, nekje sredi Šumberka pa vam bodo jamarji odkrili svet jamskega škrata Domželca.

Zborno mesto je v Češminovem parku, pot pa vas bo nato vodila ob Kamniški Bistrici do Šumberka in nato krožno preko Šumberka nazaj na izhodišče, ker škratolovce za opravljeno nalogo čaka nagrada. Pot je dolga 3,54 km, na njej boste pridelali 134 nadmorske višine. Pot je dobro označena, za vsa doživetja na poti pa bo družina potrebovala okoli 3 ure.

Več informacij o pohodu pa najdete tukaj.

 

Stran 3 od 48 << < 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 20 > >>