Pohodniške novice

-april 2021+
ptsčpsn
2930311234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293012
3456789
  • RSS
  • Add To My MSN
  • Add To Windows Live
  • Add To My Yahoo
  • Add To Google

Statistika

  • Vnosi (476)
  • Komentarji (1)

Arhivi

Zasnežena Velika planina vabi na krpljanje 

6. februar 2017 11:15:00

KrpljanjeVelika planina je bila v preteklih dneh ponovno deležna snežnih padavin, ki so še odebelile belo odejo. Ta je ravno pravšnja za malce drugačno spoznavanje Velike planine – pohod s krpljami.

Krpljanje na svežem zapadlem  snegu, poskrbi za izkušnjo in rekreacijo, kot noben drugi šport. Je eden od najbolj mirnih načinov, da uživate v lepoti in spokojnosti zime. Krplje in pohodniške palice si za 7 evrov lahko sposodite na zgornji postaji nihalke.

Izkoristite priložnosti in doživite zimsko pravljico ob svežem zapadlem snegu.

Več informacij: http://www.velikaplanina.si/aktivnosti-zima/krpljanje

 

Zimski pohod Ljubljana – Škofja Loka 

2. februar 2017 7:46:00

Sv. Jakob Planinsko društvo Ljubljana Matica to soboto, 4. 2. 2017, vabi na pohod po lahki snežni turi po Ljubljani in njeni okolici. Pot vas bo vodila iz  Podutika na Katarino, Svetega Jakoba, Osovnika in v Škofjo Loko.

Zbirno mesto: končna postaja LPP št. 5, Ljubljana Podutik

Okvirni čas hoje: 6–7 ur

Več informacij PD Ljubljana Matica

Vodnik: Janez Albert , 040 689 502

 

Zvoh Night Attack 2017 

1. februar 2017 10:17:00

Zvoh Night AttackŠportno društvo Divji zajci in RTC Krvavec organizirata že tretji Zvoh Night Attack, ki bo potekal v soboto, 4. 2. 2017, s pričetkom ob 17.30 na zgornji postaji gondole Krvavec.

Vabljeni tekači, turni smučarji in pohodniki. Pred prijave so možne do 1. 2. 2017 na FB Krvavec trail vikend. S plačilom startnine v pred prijavi si zagotovite darilno vrečko z uporabnimi tekaškimi izdelki. Prijave so možne tudi na dan prireditve, pri spodnji postaji gondole Krvavec, od 13.00 do 16.00 ure, s tem da organizatorji darilne vrečke tam ne zagotavljajo.

Vzpon je dolg 2,4 km in se vzpne za 500 višinskih metrov. Poteka po snegu, ob robu smučišč, proga bo označena z baklami, obvezna oprema je čelna lučka in vetrovka za spust iz cilja do plaže, uporaba palic za tekače je dovoljena. Dežurstvo GRS-ja bo zagotovljeno.

PREDVIDEN URNIK PRIREDITVE:

od 13.00 – 16.00 ure: prijave tekačev, turnih smučarjev in pohodnikov pri spodnji postaji gondole Krvavec. Otroci udeležencev teka ali pohoda se z gondolo peljejo brezplačno;

od 13.30 – 16.30 ure: odhod z gondolo na Krvavec;

od 16.30 ure: začetek nočnega pohoda pohodnikov in otrok, ob baklah proti Plaži ali Zvohu in navijanje ob progi;

ob 17.30 uri: Štart nočnega teka po smučišču od spodnje postaje sedežnice Gospinca, mimo Plaže, do vrha smučišča Zvoh. Na plaži je leteči cilj za ̈gajbo ̈ piva Stezičar.

od 18.00 – 19.00 ure: spust tekačev, turnih smučarjev in pohodnikov iz Zvoha do Plaže, hrana in čaj za vse udeležence prireditve v Hotelu Krvavec na Plaži, zabava ob glasbi na prostem;

ob 20.00: podelitev nagrad najboljšim tekačem pred Hotelom Krvavec na Plaži

ob 21.30: zadnja vožnja gondole v dolino.

*16.45 bo organiziran prevoz rezervnih, toplih oblačil tekačev do Plaže.

Več informacij: Zvoh Night Attack

Sejem Turizma: Natour Alpe - Adria 

1. februar 2017 7:29:00

Sejem Natour AAV sredo, 1. februarja 2017, svoja vrata na Gospodarskem razstavišču v Ljubljani odpira sejem turizma NATOUR ALPE ADRIA. Gre za eno izmed osrednjih turističnih prireditev na našem območju, ki povezuje vse turistične ponudnike in obiskovalcem ponuja ideje za preživljanje prostega časa, počitnic in izletov.

Na sejmu se predstavljajo vse institucije slovenskega turizma, od Slovenske turistične organizacije, Turizma Ljubljana, Združenja slovenskih turističnih kmetij do Turistične zveze Slovenije s številnimi združenji, društvi iz lokalnih okolij, ki s kulturno etnološkim izročilom živopisno obarvajo dogajanje v Stekleni dvorani.

Še posebej s področja aktivnega oddiha v naravi pa velja izpostaviti akterje, kot so Ribiška zveza in Kajakaška zveza Slovenije, Planinska zveza Slovenije, Zavod za gozdove Slovenije, Pohodništvo in kolesarjenje GIZ, Slovenski gorsko kolesarski konzorcij Fitnes zveza Slovenije, Športna unija in Olimpijski komite Slovenije, predstavil pa se bo tudi spletni vodnik www.gremonapot.si.

Več informacij:   Natour Alpe - Adria  

Letošnja novost je poseben sklop Sejem športa Aktivni in fit, v okviru katerega bodo obiskovalci lahko pridobili nove informacije in znanja s področja športa, spoznali športne trende in novosti, preizkusili športno opremo in prehranske dodatke, izmenjali izkušnje z drugimi športniki, poskrbljeno pa bo tudi za najmlajše s številnimi otroškimi športnimi rekviziti in spretnostnimi poligoni. Na zunanji ploščadi GR se bo moč povzpeti na plezalni stolp Planinske zveze Slovenije,  otroke pa vse dni sejma pričakuje mobilna skakalnica Mini Planica Francija Petka.

Program sklopa Sejem športa Aktivni in fit.

Planinski vestnik v novo leto z novo, osveženo podobo 

19. januar 2017 8:20:00

Planinski vestnikPlaninska zveza Slovenije je v januarju izdala prvo številko 117. letnika Planinskega vestnika, ki se ponaša z novo svežo podobo. Kljub menjavi podobe pa njena vsebina ostaja enaka - enako aktualna, z enako kvalitetnimi avtorji in enako zavzetim uredništvom.

V tokratni, oblikovno prenovljeni izdaji Planinskega vestnika se boste v temi meseca seznanili s planinskim leposlovjem, se podali v Dolomite in spoznali arhitekturne rešitve za novi Bivak bratov Fanton v Marmarolah. Zanimivo bo tudi branje o spominih oskrbovanja Roblekovega doma pred sedemdesetimi leti, redu in neredu v planinskih kočah ter poti na Triglav po sledeh Ivana Tuška, Ljuba Juvana, Toneta Bučerja in jamarja Rajka Bračiča.

Preberete si lahko še članke o begu pred medvedom v Travniški dolini, kako je težko iti navzgor, ko telo ni pripravljeno, o ponovitvi triglavskega duatlona po treh desetletljih, o vzponu po vsej sili na Triglav, o najvišjih priznanjih PZS za leto 2016 ter o novi evropski pešpoti E12.

Čaka vas intervju s pisateljem Dušanom Jelinčičem, vrhunskim alpinistom Tomom Česnom in stalnim sodelavcem revije Petrom Šilakom. V rubriki Z nami na pot se boste lahko potepali po Tržaško-Komenskem Krasu in se po grapah povzpeli na priljubljene vrhove nad Zelenico. Sledijo stalne rubrike: varstvo narave, pravljica, športnoplezalne novice, pisma bralcev, planinska organizacija, Triglavski narodni park, jubilej, v spomin.

Želimo vam prijetno branje Planinskega vestnika!

Več informacij: Planinski vestnik
7. Sobraški pohod - pohod po sosednjih vaseh  

19. januar 2017 7:59:00

Pohod SobračeKrajevna skupnosti in Prostovoljno gasilsko društvo Sobrače vabita na petnajstkilometrski 7. Sobraški pohod, ki bo v nedeljo, 22. januarja 2017, med katerim se boste povzpeli tudi na Felič Vrh, ki je ponuja prelepe razglede na vse konce Slovenije.

Zbor pohodnikov bo ob 9. uri izpred gasilskega doma Sobrače v Šentvidu pri Stični.

Domačini bodo poskrbeli za okrepčilo tako napoti, kot tudi ob povratku v gasilski dom. Pohod bo organiziran v vsakem vremenu!

Hoja je na lastno odgovornost.

Več informacij: www.ivancna-gorica.si/namig-za-premik

Grem, greva, gremo na Orle 2017 

17. januar 2017 12:47:00


Gremo na OrleŠD Zadvor že četrto leto vabi k rednemu pohajkovanju po Golovcu, Zadvorskem hribu in vseh ostalih poteh, ki pripeljejo na Orle, s čimer spodbujajo redno in zdravo rekreacijo.

Akcija se je pričela s 1. januarjem in bo trajala vse do konca leta 2017.

Orle ležijo na 453 metrov visokem hribu, ki je vzhodni podaljšek Golovca in sosed nekoliko višjega Molnika, dostopne iz številnih smeri in izhodišč: praktično iz centra Ljubljane po grebenu Golovca, z dolenjske strani iz Rudnika in Lavrice, s severa prek Urha, iz Zadvora, Podmolnika, Bizovika ali Hrušice, za iznajdljive in radovedne pa še po raznih drugih poteh. Iz katerekoli smeri se že povzpnete do cilja, vas čaka svežina na krajšem, ne več kot dvournem, pohodu. Čas vzpona lahko pohodnik poljubno skrajša ali podaljša, saj si smer vzpona in sestopa izbere vsak pohodnik sam, ŠD Zadvor pa na tem mestu dodaja, da so vse pohodniške poti, ki peljejo na Orle primerne za rekreativce vseh starosti. Poleg žiga vas v Gostilnici Orle lahko pričaka okrepčilo ter razgled v vse smeri na okoliške hribe, Barje in del mesta, v jasnem pa do oddaljenih vršacev Kamniških, Karavank in Julijcev.

Do Orel se lahko pride peš iz več smeri :

iz Brunarice Zadvor po TRIM stezi in naprej do Orel,

iz Urha po lepi gozdni poti,

iz Bizovika,

iz Hrušice,

iz Centra preko Golovca,

iz Rudnika,

iz Podmolnika.

Molnik (582 nmv) leži na vzhodnem obrobju Ljubljanske kotline in je hrib, ki v okolici dominira ter pridaja Orlam pravi hribovski karakter. Spada v sklop gričevja, ki prek Rožnika, Ljubljanskega gradu, Golovca in Orel povezuje obronke Polhograjskih dolomitov z Dolenskim gričevjem in Zasavskim hribovjem. Skupaj z omenjenimi izpostavljenimi točkami deli Ljubljansko polje od Ljubljanskega barja in tako tvori naravno pregrado. Molnik na vrhu zaradi poraščenosti v resnici ne zmore navdušiti na način kot to počnejo izraziti razgledniki. A vrh ima svoje atribute, zato ni nobeno presenečenje, da je tako ali drugače oblegan že precej dolgo časa. Kot tak ponuja pohodnikom veliko tako uživaških kot športnih užitkov pri vzponu in sestopu. Z vzponom na Molnik izlet malce pridobi na zahtevnosti, pa tudi

Več informacij: www.sportnodrustvozadvor.si

Ponovoletni zimski celodnevni pohod na Janče 

10. januar 2017 8:51:00

planinski dom na jancahPlaninsko društvo Domžale v soboto, 14. januarja 2017, vabi na raziskovanje poti v bližnji okolici. Zbirno mesto je ob 7. uri na Sv. Trojici, natančneje pri okrepčevalnici Zavrh. Po jutranji kavi se boste odpravili preko Murovice, Ciclja in Miklavža, do odcepa dela evropske peš poti E6 na jug, proti Jevnici.

Sledi prečkanje mostu čez Savo in vzpon do planinskega doma na Jančah. Tu se boste lahko malce pogreli, okrepčali in če bo vreme dopuščalo, pogledali razglede z Janškega hriba. Pot nazaj bo potekala po drugi poti. Ob spustu v Laze si boste lahko ogledali krajevne znamenitosti, pot bo potem vodila preko Dolskega, kjer sledi vzpon do prelaza na Konfinu in nazaj do jutranjega izhodišča pri Sv. Trojici.

Pot tehnično ni zahtevna, potrebna je fizična pripravljenost za daljšo hojo po razgibanem terenu. Obvezna je planinska obutev, primerna oblačila za zimski čas, priporočene so pohodniške derezice, naglavna svetilka ter dovolj tekočine in kakšen priboljšek. 

Povratek na izhodišče je predviden do 17. ure. V okrepčevalnici za Zavrhu vas bo čakala pripravljena večerja po predhodnem naročilu ob prijavi. Prispevka za pohod ni. Stroške v okrepčevalnici vsak poravna sam.

Informacije in prijave pri vodji pohoda: Heleni Kermauner, vodnici PZS, na tel.: 041 731 797 do vključno četrtka, 12.1.2017.

7. Stojkov nočni pohod 

9. januar 2017 14:48:00

ZapotokV petek,  13. januarja 2017,  Društvo Zapotok vabi na tradicionalni 7. Stojkov nočni pohod, Zapotok - Želimlje - Zapotok.

Start je ob 18. uri izpred Gasilskega doma v Želimljah, za skupino, ki gre iz Zapotoka v Želimlje pa ob 16. uri izpred RTC Zapotok.

Pot je srednje zahtevna, v trajanju cca 2 uri v eno smer. Je označena, v skupini vodena, za individualno podajanje na pot na lastno odgovornost. Pohod se izvede v vsakem  vremenu.

Pohodniška oprema naj bo vremenu primerna (pohodne palice, baterijska svetilka).

V RTC Zapotok se boste okrepčali z joto in toplim čajem ter se poveselili ob živi glasbi. Startnina je 7 € za odrasle, za osnovno šolske otroke v spremstvu staršev je pohod brezplačen.

Vabljeni na nočno pohodniško avanturo!

Več informacij: 7. Stojkov nočni pohod

Varno v gore tudi pozimi 

5. januar 2017 9:00:00

Varno v gore pozimiPrijetni zimski dnevi so kot nalašč za obisk gora. Pri tem pa ne smemo pozabiti, da je v visokogorju in ponekod v sredogorju že sneg, predvsem na severnih pobočjih in nad 2000 metri, temperature se ponoči marsikje spustijo pod ničlo in s tem posledično tla zamrznejo - led se skriva med suho travo in listjem.

Zato se je potrebno v gore odpraviti še posebej previdno, pripravljeno in odgovorno. Upoštevati je treba priporočila stroke, saj je gibanje v gorah brez primerne opreme, znanja in izkušenj nevarno. Na Planinski zvezi Slovenije so zato pripravili nekaj priporočil.

Uporaba cepina in derez v zimskem času (poleg obvezne opreme, ki mora biti v vsakem nahrbtniku), ne glede na sneg v gorah, je obvezna, zato morata biti v vsakem nahrbtniku. T. i. verige, derezice, žabice …, ki so namenjene hoji po zasneženih in poledenelih gozdnih cestah ter pomrznjenih tleh v urbanih okoljih, niso primerna zamenjava za klasične pohodne dereze z 12 zobmi in so nevarne, če se uporabljajo v gorah oziroma tam, kjer teren tega ne dopušča.

Foto: Manca Čujež

Priporočljiva je uporabo čelade, predvsem tam, kjer planinske poti potekajo pod stenami in je nevarnost padajočega kamenja, po meliščih, kjer je povečana možnost proženja kamenja drugih obiskovalcev,čelada pa zaščiti glavo tudi v primeru padca.

Sestavni del opreme je lavinski trojček, sestavljen iz žolne, sonde in aluminijaste lopate. Priporočilo mednarodne organizacije za reševanje IKAR je tudi, da naj bo lavinska žolna: digitalna, triantenska in imeti mora gumb za označevanje v primeru več zasutih oseb. Če smo pogostejši obiskovalec gora v zimskem času, je priporočljivo razmisliti tudi o uporabi nahrbtnika z zračnim balonom.

Zdaj je tudi čas, da vsak osveži znanja varnejšega obiskovanja gora v zimskem času, zamenja baterije v lavinski žolni oziroma jo odnese na pregled delovanja in nadgradnjo programske opreme (informacije za pregled in nadgradnjo posameznih tipov žoln lahko dobite izključno pri pooblaščenih prodajalcih).

Obiskovalci gora lahko znanje in izkušnje za varnejšo hojo v gore v zimskem času pridobijo na tečajih in usposabljanjih, ki bodo 7. 1. 2017 na Zelenici: Tečaj varstva pred snežnimi plazovi (GRS Tržič), 21. 1. 2017 v Grohotu pod Raduho: Lavinski dan (GRS Koroške), 21. in 22. 1. 2017 na Pokljuki: Dan varstva pred snežnimi plazovi (GRZS), 27. in 28. 1. 2017 na Mali planini: Tečaj varnejše hoje v gore (GRS Kamnik), 11. in 12. 2. 2017 na Okrešlju: Dan varstva pred plazovi (GRS Celje).

Odhod v gore v zimskem času zahteva natančno načrtovanje, pridobivanje informacij s terena in upoštevanje osebnih psihofizičnih lastnosti, izkušenj in znanj iz planinske šole. V nasprotnem primeru na PZS svetujejo, da se v gore odpravite skupaj z vodnikom Planinske zveze Slovenije ali gorskim vodnikom oziroma da se vključite v enega izmed planinskih društev, kjer imajo usposobljen kader za varnejše obiskovanje gora. 

Več informacij: www.pzs.si

Stran 27 od 48 << < 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 > >>