Pohodniške novice

-april 2024+
ptsčpsn
25262728293031
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293012345
  • RSS
  • Add To My MSN
  • Add To Windows Live
  • Add To My Yahoo
  • Add To Google

Statistika

  • Vnosi (482)
  • Komentarji (1)

Arhivi

Tradicionalni Dan doživetij v Županovi jami 

23. maj 2017 11:54:00

zupanova jama spustV soboto, 27. maja 2017, vas Županova jama vabi na že tradicionalno prireditev Dan doživetij. Vstopiti (oziroma varno se spustiti skozi 10 m globoko brezno s pomočjo jamarjev) naravnost v osrčje za turistični ogled urejene jame je v Sloveniji mogoče samo na tem dogodku in samo v Županovi jami! Tudi pred jamo se bo od 10. ure naprej dogajalo veliko bolj ali manj pustolovskih aktivnosti.

Posebej za to priložnost bo mogoče v Županovo jamo vstopiti skozi t. i. Stari vhod, to je 10 m globoko brezno, ki vodi naravnost v osrčje kraškega podzemlja, na mestu, kjer so v jamo vstopili njeni prvi raziskovalci pred 91 leti. Za varen spust bodo poskrbeli izkušeni jamarji Jamarskega kluba Novo mesto.

Sledi ogled Županove jame z vodnikom. Obiskali boste sedem podzemeljskih dvoran, spoznali nastanek kraških pojavov in občudovali bleščeče kapnike najlepše turistično urejene jame na Dolenjskem krasu.

Za pustolovsko bivanje v naravi ni dovolj le bivak, s pomočjo inštruktorjev Šole preživetja Laris (http://sola-prezivetja.si/) boste spoznali tudi pravila iskanja hrane in vode v naravi in se naučili nekaterih spretnosti, ki vedno pridejo prav – od vezanja vozlov do pravil gibanja v gozdu.

V spretnostih športnega plezanja po naravni skalni steni se boste lahko preizkusili pod budnim očesom članov plezalne sekcije Ascendo Planinskega društva Grosuplje. Da bo dan res poln dogajanja, bo na voljo še streljanje z lokom in srednjeveške družabne igre, ob pripovedovanju pravljic bomo iskali zaklad v gozdu in ustvarjali v delavnicah za otroke in odrasle. V sodelovanju s Turističnim društvom Tabor iz Št. Jurija bo mogoč tudi ogled bližnjega Tabora, cerkvice, utrjene z obrambnim obzidjem.

Dejavnosti so primerne za vse starostne skupine, potekale bodo pod budnim očesom izkušenih moderatorjev. Za lačne in žejne bo skrbelo Gostišče Lunca iz Zagradca pri Grosupljem.

Posebna priložnost: redna vstopnina (8 EUR odrasli, 6 EUR otroci) na Dan doživetij vključuje tudi spust v jamo, vse dejavnosti pred jamo pa so brezplačne. Obisk Županove jame bo možen tudi po običajni poti.

Županova jama leži 8 km JV od Grosuplja v smeri proti Turjaku, v bližini glavne ceste.

Za obisk jame, ki je v celoti električno razsvetljena, 600 m dolga turistična pot pa je utrjena in zavarovana z ograjo, priporočamo pohodno obutev in primerna oblačila. Temperatura v jami je 10 °C.

Več informacij: Županova jama

Pohod bo Barju 2017 

17. maj 2017 11:04:00

TD Barje v sodelovanju s KP Ljubljansko barje in Turizmom Ljubljana vabi na pohod po Barju. Pohod po Ljubljanskem barju bo leta 2017 že trinajsti po vrsti.

Zborno mesto
Med 8.30h in 9.00h na Sejmišču Barje pri vhodu iz Peruzzijeve ulice.

Štartnina
Štartnine NI! Dobrodošli pa so prostovoljni prispevki!

Parkiranje
Na Sejmišču Barje za staro šolo Barje Ižanska cesta 303; vhod iz Peruzzijeve ceste.

Opozorilo
Del poti poteka po močvirju, zato je potrebna primerna obutev. Udeležba na lastno odgovornost.

Več informacij in Trasa pohoda.

Fairtrade piknik 

11. maj 2017 9:09:00

Fairtrade piknikDogodek Fairtrade piknik je namenjen predvsem praznovanju, izmenjavi izkušenj ter pogovoru o vsem, kar je bilo že narejenega in kje so že doseženi cilji. Fairtrade Slovenija v sodelovanju z različnimi organizacijami pripravlja različne aktivnosti za otroke, deljenje uporabnih znanj, možnost pogovora z različnimi strokovnjaki in še marsikaj.

Vabljeni v soboto, 13. maja 2017, med 10. in 18. uro v Park Tivoli.

S seboj prinesite svojo najljubšo piknik dekico in še kakšen priboljšek, v embalaži za večkratno uporabo. Deljenje in izmenjava sta vrednoti, ki ju želimo gojiti, zato bo pripravljena tudi skupna miza, kjer boste te dobrote lahko delili z ostalimi in poskusili še kaj drugega. S pakiranjem se poskusite poigrati tako, da se kar najbolj približamo ideji "zero waste". Ker menimo, da je povezovanje pomemben element trajnostne in pravične prihodnosti, vabljeni, da s seboj prinesete še kakšne zanimive družabne igre na prostem.  Na piknik pa seveda vabljeni, da pridete na čim bolj trajnosten način (mesto nudi veliko alternativ, od avtobusov in kavalirjev do koles in nog), ter brez stvari "uporabi in zavrzi".

Več na informacij: Fairtrade piknik

Pohod po poti vodnih virov 

4. maj 2017 9:28:00

pohod po poti vodnih virovV soboto, 6. 5., bo lep sončen dan, zato ne oklevajte in se odpravite na tradicionalni potep po poti vodnih virov v KS Šmarje-Sap.

Pohodnike bo spremljal geolog g. Petrica, ki bo povedal marsikaj zanimivega o vodnih virih tega področja. Pot v dolžini 9 kilometrov je nezahtevna in primerna za vsakogar.

Zbor udeležencev bo med 8.30 in 9.00 v Družbenem domu Šmarje-Sap. Startnina znaša 7 eur za odrasle in 4,5 eur za otroke ter vključuje organizacijo, strokovno vodenje geologa, napitke ob poti in toplo malico na zaključku.

Več informacij: Pohod po poti vodnih virov


61. pohod po Poti ob žici in Tek trojk 

4. maj 2017 8:19:00

Pot ob žiciMed 4. in 6. majem 2017 bo potekal tradicionalni, že 61. pohod Pot ob žici. Gre za največjo športno-rekreativno prireditev pri nas, ki vsako leto privabi več kot 30.000 udeležencev. Največ udeležencev običajno privabi pohod po poti okoli Ljubljane, kjer je med 2. svetovno vojno stala žičnata ograja italijanskih in kasneje nemških okupatorjev - zato tudi ime Pot ob žici. Prireditev je namenjena vsem, tako najmlajšim kot starejšim, ki se zavedajo pomena zdravega načina življenja in želijo preživeti dan v dobri družbi, sproščenem vzdušju ter spoznati Ljubljano s pohodniške perspektive.

V soboto, 6. 5. 2016, bo na  progah, dolgih 28, 12 in 3 kilometre (za otroke), vzporedno potekal Tek trojk. Pohod in tek se zaključita s prireditvijo v središču Ljubljane.

Pot ob žici je edinstven kulturni spomenik. Urejena peščena sprehajalna in rekreacijska pot sklenjena vodi okrog celotnega mesta, teče pa po področju, kjer je med drugo svetovno vojno, od leta 1942, mesto obdajala bodeča žica. Pohod po 35 km dolgi Poti bo udeležence vodil po progah različnih dolžin.

Na pohod se bo, kot vsako leto, mogoče odpraviti z različnih startnih mest v vseh predelih Ljubljane.

Start Pohoda: različne lokacije, od 6.00 do 8.00

Start Teka trojk: Stritarjeva ulica. Tek na 29 km: ob 9.30; tek na 12 km: ob 9.00.

Zaključna prireditev: Kongresni trg, 10.30-13.30.

Več informacij: www.pohod.si

Po medvedovih stopinjah 2017 - vzdržljivostni pohod po Roški pešpoti  

18. april 2017 16:08:00

po medvedovih stopinjahRoška pešpot v dolžini 61,5 km vodi pohodnike skozi mogočne gozdove Kočevskega Roga in ponuja predvsem izkušnjo tišine in miru med stoletnimi orjaki ter občutek povezanosti življenja. Pa tudi športni izziv za tiste, ki si upajo dotakniti mej svoje vzdržljivosti.

DOLŽINA: celotna pot = 61,5 km; prva polovica = 32,5 km; druga polovica = 29 km

REGISTRACIJA IN ŠTART: od 4.30 do 6.00 Kočevsko jezero

CILJ: do 20.00 Kočevsko jezero

Za udeležbo ni omejitev. Pohoda se lahko udeležijo posamezniki, ki nameravajo prehoditi celotno ali polovično pot.

Trasa poteka po gozdnih cestah, gozdnih poteh in le deloma po javnih asfaltiranih cestah (skupaj 5 km na začetku in na koncu pohoda). Pot je enostavna, na njej ni nevarnih mest ali težjih vzponov ali spustov. Zaradi dolžine poti in časovnega okvira, se udeležencem svetuje dobra priprava in psihofizična kondicija.

Pohod je netekmovalnega značaja, brez merjenja časa in določanja zmagovalcev. Vsak pohodnik bo za uspešno prehojeno pot prejel praktično nagrado in priznanje na zaključku prireditve ob 20.30 uri.

Udeležba na pohodu je na lastno odgovornost.

Organizator si pridržuje pravico, da udeležencem v vsakem trenutku prepreči nadaljevanje pohoda, če oceni, da njihovo psihofizično stanje ni več ustrezno.

Več informacij in prijave: Po medvedovih stopinjah 2017 - vzdržljivostni pohod po Roški pešpoti  

Združite pohod in obisk kraškega podzemlja 

18. april 2017 9:19:00

Zupanova jama napisDvanajsti pohod z Grosupljega k Županovi jami po Evropski pešpoti E6 in otvoritev prenovljenih prostorov in razstave o Županovi jami

V soboto, 22. aprila, se lahko organizirano podate po Evropski pešpoti E6, ki poteka tudi skozi občino Grosuplje, in sicer z Grosupljega k Županovi jami.

Dogodek je poseben, ker združuje prijetno pohodno pot (osem km v eno smer) s spoznavanjem zgodovine, kulture, narave in kraškega podzemlja. Pohodniki boste lahko v spremstvu vodnika obiskali  naravoslovno učno pot Po sledeh vodomca pri vasi Cerovo, ki predstavlja značilne obvodne habitate in se sprehodili mimo Tabora, z obzidjem utrjene cerkve, ki sodi med najbolje ohranjene pomnike nemirnih časov v obdobju turških vpadov. Še ena zanimivost je obisk Županove jame, najlepše podzemeljske jame na dolenjskem krasu, ki se razteza v sedmih podzemnih dvoranah.

Letos pa bo ob Županovi jami še posebej zanimivo. V sodelovanju z Občino Grosuplje Županova jama –  turistično in okoljsko društvo Grosuplje že nekaj let oživlja prazno stavbo gostišča. V stalni razstavi bodo  za “prvi okus in občutek” obiskovalci lahko raziskovali glavne informacije o zanimivostih in posebnostih Županove jame ter njene okolice, v prostoru je fotografska razstava, prvič pa bodo na ogled tudi fosili školjk iz časa, ko je nastajal apnenec, ki je glavna kamnina v okolici jame. Zanimivost: fosile je razkril žled, ki je februarja 2014 močno prizadel okoliški gozd.

Otvoritev razstave s krajšim kulturnim programom bo ob 11. uri. Sledi ogled jame s posebnim, 15-odstotnim popustom (odrasli 7 EUR, šolski otroci 5 EUR).

Pohodniška pot je lahka, primerna tudi za družine z otroci. Svetujemo primerna pohodniška oblačila in obutev, v jami je 10°C. Štart pohoda je ob 8. uri na železniški postaji Grosuplje. 

Več informacij na www.zupanovajama.si, www.facebook.com/zupanovajama  oz. 041/407-705, info@zupanovajama.si

Velikonočni pohod v Velikih Laščah 

12. april 2017 9:16:00

Velikonocni pohodPlaninsko društvo Velike Lašče v ponedeljek, 17. aprila 2017, vabi na velikonočni pohod. Start bo ob 9. uri na osrednjem trgu.

Pot je lahka in primerna za družine, priporočena je pohodniška oprema primerna vremenu, hrana in pijača iz nahrbtnika. Predviden čas hoje je 5 ur, trasa pa vodi od Velikih Lašč do Svetega Primoža in naprej v Kališče. Zaključi se na izhodiščni točki.

V primeru slabega vremena tura odpade!

Več informacij:   031 313 152 (Stanko Levstek)

 

9. Čemažev pohod 

5. april 2017 10:30:00

cemazDruštvo Zapotok v soboto, 8. aprila 2017, vabi v svet zdravilnih rastlin, na 9. Čemažev pohod.

Zbirno mesto je ob 9. uri pred RTC Zapotok, od koder se boste pohodniki podali proti Ščurkom pod Turjak, kjer je zdravilnega čemaža v izobilju. Poleg primerne opreme za hojo je obvezna oprema še košarica oziroma papirnata ali bombažna vrečka za nabiranje. Ob povratku boste v RTC Zapotok skupaj pripravili različne namaze s čemažem.

Več informacij: Društvo ZAPOTOK



Pohod po velikolaški okolici  

5. april 2017 9:49:00

velike lasceV soboto, 8. aprila 2017, ob 8. uri vabljeni v Velike Lašče, kjer bo z osrednjega trga start pohoda po velikolaški okolici.

Potek poti:  Velike Lašče - Pušče - Rašica - Laporje - Gradež - Male Lašče - Velike Lašče. Pot je lahka in primerna za družine, predviden čas hoje je 4 ure. Pohod bo vodila Magdi Stritar, vodnik PZS.

Več informacij: PD Velike Lašče


Stran 26 od 48 << < 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 > >>