Pohodniške novice

-april 2021+
ptsčpsn
2930311234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293012
3456789
  • RSS
  • Add To My MSN
  • Add To Windows Live
  • Add To My Yahoo
  • Add To Google

Statistika

  • Vnosi (476)
  • Komentarji (1)

Arhivi

Združite pohod in obisk kraškega podzemlja 

18. april 2017 9:19:00

Zupanova jama napisDvanajsti pohod z Grosupljega k Županovi jami po Evropski pešpoti E6 in otvoritev prenovljenih prostorov in razstave o Županovi jami

V soboto, 22. aprila, se lahko organizirano podate po Evropski pešpoti E6, ki poteka tudi skozi občino Grosuplje, in sicer z Grosupljega k Županovi jami.

Dogodek je poseben, ker združuje prijetno pohodno pot (osem km v eno smer) s spoznavanjem zgodovine, kulture, narave in kraškega podzemlja. Pohodniki boste lahko v spremstvu vodnika obiskali  naravoslovno učno pot Po sledeh vodomca pri vasi Cerovo, ki predstavlja značilne obvodne habitate in se sprehodili mimo Tabora, z obzidjem utrjene cerkve, ki sodi med najbolje ohranjene pomnike nemirnih časov v obdobju turških vpadov. Še ena zanimivost je obisk Županove jame, najlepše podzemeljske jame na dolenjskem krasu, ki se razteza v sedmih podzemnih dvoranah.

Letos pa bo ob Županovi jami še posebej zanimivo. V sodelovanju z Občino Grosuplje Županova jama –  turistično in okoljsko društvo Grosuplje že nekaj let oživlja prazno stavbo gostišča. V stalni razstavi bodo  za “prvi okus in občutek” obiskovalci lahko raziskovali glavne informacije o zanimivostih in posebnostih Županove jame ter njene okolice, v prostoru je fotografska razstava, prvič pa bodo na ogled tudi fosili školjk iz časa, ko je nastajal apnenec, ki je glavna kamnina v okolici jame. Zanimivost: fosile je razkril žled, ki je februarja 2014 močno prizadel okoliški gozd.

Otvoritev razstave s krajšim kulturnim programom bo ob 11. uri. Sledi ogled jame s posebnim, 15-odstotnim popustom (odrasli 7 EUR, šolski otroci 5 EUR).

Pohodniška pot je lahka, primerna tudi za družine z otroci. Svetujemo primerna pohodniška oblačila in obutev, v jami je 10°C. Štart pohoda je ob 8. uri na železniški postaji Grosuplje. 

Več informacij na www.zupanovajama.si, www.facebook.com/zupanovajama  oz. 041/407-705, info@zupanovajama.si

Velikonočni pohod v Velikih Laščah 

12. april 2017 9:16:00

Velikonocni pohodPlaninsko društvo Velike Lašče v ponedeljek, 17. aprila 2017, vabi na velikonočni pohod. Start bo ob 9. uri na osrednjem trgu.

Pot je lahka in primerna za družine, priporočena je pohodniška oprema primerna vremenu, hrana in pijača iz nahrbtnika. Predviden čas hoje je 5 ur, trasa pa vodi od Velikih Lašč do Svetega Primoža in naprej v Kališče. Zaključi se na izhodiščni točki.

V primeru slabega vremena tura odpade!

Več informacij:   031 313 152 (Stanko Levstek)

 

9. Čemažev pohod 

5. april 2017 10:30:00

cemazDruštvo Zapotok v soboto, 8. aprila 2017, vabi v svet zdravilnih rastlin, na 9. Čemažev pohod.

Zbirno mesto je ob 9. uri pred RTC Zapotok, od koder se boste pohodniki podali proti Ščurkom pod Turjak, kjer je zdravilnega čemaža v izobilju. Poleg primerne opreme za hojo je obvezna oprema še košarica oziroma papirnata ali bombažna vrečka za nabiranje. Ob povratku boste v RTC Zapotok skupaj pripravili različne namaze s čemažem.

Več informacij: Društvo ZAPOTOKPohod po velikolaški okolici  

5. april 2017 9:49:00

velike lasceV soboto, 8. aprila 2017, ob 8. uri vabljeni v Velike Lašče, kjer bo z osrednjega trga start pohoda po velikolaški okolici.

Potek poti:  Velike Lašče - Pušče - Rašica - Laporje - Gradež - Male Lašče - Velike Lašče. Pot je lahka in primerna za družine, predviden čas hoje je 4 ure. Pohod bo vodila Magdi Stritar, vodnik PZS.

Več informacij: PD Velike Lašče


14. pohod po Jablaniški poti  

29. marec 2017 8:08:00

pohod po jablaniski potiV soboto, 1. aprila 2017 vabljeni na 14. tradicionalni POHOD PO JABLANIŠKI POTI, ki ga organizira Društvo za razvoj podeželja Laz iz Jablaniške doline (Šmartno pri Litiji). Krožna pot ni zahtevna in traja od 4 do 5 ur. Postanki pri domačinih, kjer se boste lahko okrepčali in čudovit razgled, pa vam pot lahko tudi malo podaljšajo.

Start bo pri gasilskem domu v Zgornji Jablanici od 7.00 do 10.00, kjer boste lahko potrdili kontrolni kartonček. Zaključek s kulturno zabavnim programom se bo odvijal v Gradišču pri Litiji s pričetkom ob 13.00 uri.

Pohodniki iz smeri Ljubljane ali Zagorja lahko koristite tudi prevoz z vlakom. Odhod avtobusa z železniške postaje Litija je ob 7.55. Vljudno vabljeni!

Več informacij in opis poti: www.laz.siPohod okoli Gradiškega jezera ob materinskem dnevu 

21. marec 2017 8:07:00

Gradisko jezeroDruštvo podeželskih žena Lukovica v soboto, 25. marca, ob 10.00 vabi na tradicionalni pohod okoli Gradiškega jezera v bližini Lukovice.

Ob njem vodi priljubljena in malo več kot štiri kilometre dolga makadamska neprometna pot, ki jo bodo tudi tisti z manj kondicije zmogli v eni uri.  

Zbor bo ob 10. uri na parkirišču, po pohodu pa vsaka udeleženka prejme nagelj. Poskrbljeno bo tudi za kulturni program, domače dobrote in toplo pijačo.

Foto: Produkcija Bakster d.o.o.
 
 
 
 

29. Pohod po nagelj na Limbarsko goro 

15. marec 2017 8:00:00

Pohod po limbarski goriKrajani Limbarske gore vsako leto med 8. marcem, dnevom žena, in materinskim dnevom, ki je 25. marca, pripravijo tradicionalni Pohod po nagelj na Limbarsko goro, ki bo letos potekal v nedeljo, 19. 3. 2017.

Prireditev, ki jo obišče tudi do 10.000 obiskovalcev je namenjena tako rekreaciji in druženju kot izkazovanju drobne pozornosti in simbolne zahvale vsem materam, ženam, dekletom ob prazniku dneva žena in materinskem dnevu. Že po običaju so namreč vse ženske, matere in dekleta ob prihodu na goro lilij, kar pomeni izraz "limbar", dobile nageljček, večina pa tudi poljubčke.

Tako bo tudi letos ob prihodu na prireditveni prostor na vrhu Limbarske gore vsaka predstavnica nežnejšega spola prejela nagelj, prijazna dobrodošlica pa velja vsem udeležencem.

Ob 9.00 bo potekala maša v cerkvi svetega Valentina, ob 11.00 sledi kulturni program, nato pa glasba, zabava in druženje. Na stojnicah se boste lahko seznanili tudi s turistično in drugo lokalno ponudbo.

Letos vas bosta zabavala Ansambel Odziv in Ansambel Dolinarji.

Praznujte dan žena in dan mučenikov na Veliki planini! 

7. marec 2017 9:45:00

Velika planina8. marec, dan žena, praznujejo v približno sto državah. Ta dan praznujemo ekonomsko, politično in socialno enakopravnost in dosežke žensk. Zato so tudi na Veliki planini poskrbeli, da si lahko dekleta na svoj praznik privoščijo nekaj lepega, namreč ta dan bodo vsa dekleta prejela BREZPLAČNO VOZOVNICO ZA NIHALKO.

Seveda pa v marcu niso pozabili tudi na moške. Tradicionalno moški na dan  mučenikov prejmejo za darilo suhe slive, trnje in klobaso, ki naj bi služili kot nek simboličen opomin, da se mučeništvo v njihovem življenju še vedno dogaja. Na Veliki planini pa bodo ob dnevu mučenikov vsem moškim ob nakupu dveh vozovnic eno podarili.

Več informacij: Velika planina 

Nove okolju in družinam prijazne planinske koče  

15. februar 2017 12:37:00

okolju in družinam prijazne planinske kočeSlovenska planinska društva upravljajo 179 planinskih koč, zavetišč in bivakov, od tega 164 oskrbovanih planinskih koč, ki so gostoljubna postojanka planincev večinoma v toplejših mesecih, več kot tri četrtine, predvsem nižje ležečih in lažje dostopnih, pa je stalno ali občasno odprtih tudi pozimi. Za spodbudo k manjši okoljski obremenitvi gorskega sveta ter privabljanju otrok in staršev na koče Planinska zveza Slovenije podeljuje certifikata okolju (od leta 2012) in družinam prijazna planinska koča (od 2013), s katerima se lahko skupno pohvali že 47 slovenskih koč, tudi novinke, ki so certifikate prejele februarja na 6. konferenci o planinskem gospodarstvu.

Planinske koče s svojim obratovanjem pomenijo tudi obremenitev za okolje, zato je potreben kompromis med udobjem in skrbjo za okolje, saj tuši, ogrevane sobe in velik izbor jedi povzročijo več odpadkov ter večjo količino odpadnih vod, porabo energije in potrebo po transportu. Cilj projekta Okolju prijazna planinska koča je zagotavljati do okolja prijazno in energetsko učinkovito upravljanje koč, projekta Družinam prijazna planinska koča pa privabiti na koče otroke in njihove starše ter poskrbeti, da se bodo dobro počutili in se radi vračali. Obisk gora z otroki je hkrati priložnost za varnejše uvajanje najmlajših v gorski svet, za odrasle pa za drugačno doživljanje gora.

Za pridobitev certifikata okolju prijazna planinska koča se planinski domovi dokažejo in zavežejo k skrbnemu in celostnemu ravnanju do občutljivega gorskega okolja. Ker v Sloveniji večina planinskih koč leži v nenaseljenem, naravno občutljivem območju ter tudi z namenom večjega obiska koč zaradi višjih in urejenih okoljskih standardov je PZS uvedla poseben certifikat za koče, ki s svojim delovanjem čim manj negativno vplivajo na okolje, obiskovalcem pa certifikat sporoča, da si planinsko društvo posredno prek oskrbnika oziroma upravljavca prizadeva, da bi bili vplivi koče na neokrnjeno naravo okoli nje in širše čim manj moteči. Osebje družinam prijaznih planinskih koč se v največji možni meri in nenehno trudi, da bi bivanje na koči bilo prijetno in nepozabno doživetje za najmlajše planince in njihove starše. Za pridobitev certifikata se ovrednotijo pripravljenost osebja koče, da sprejme družine z najmlajšimi gosti z vso pozornostjo in razumevanjem za njihove specifične potrebe; otrokom prilagojena opremljenost koče (otroški stolčki, podstavki, varovala, otroški kotiček z igrali itd.) in prilagojene otroške porcije; lega koče, da omogoča družinam sorazmerno lahek dostop; primerno urejene planinske poti in parkirišča na izhodiščih; primerna okolica koče za nemoteno aktivnost otrok in družine; posebnosti v okolici koče, ki so zanimive tudi za otroke, ter po možnosti lastni program na koči za družine.

Certifikat okolju prijazna planinska koča z veljavnostjo štirih let so v začetku februarja na 6. konferenci o planinskem gospodarstvu na sejmu Natour Alpe-Adria v Ljubljani prejeli Dom dr. Klementa Juga v Lepeni (PD Nova Gorica), Dom na Menini planini (PD Gornji Grad), Planinski dom na Boču (PD Poljčane), Planinski dom Košenjak (PD Dravograd), Planinski dom pri Krnskih jezerih (PD Nova Gorica) in Tumova koča na Slavniku (OPD Koper), osmim kočam so po štirih letih od prejema certifikata podaljšali veljavnost za naslednje štiriletno obdobje. S certifikatom družinam prijazna planinska koča se za dobo štirih let lahko na novo pohvali devet planinskih domov: Dom na Peci (PD Mežica), Dom na Šmohorju (PD Laško), Dom na Uršlji gori (PD Prevalje), Dom na Kofcah (PD Tržič), Planinski dom Košenjak (PD Dravograd), Planinski dom na Uštah (PD Moravče), Dom pod Storžičem (PD Tržič), Planinski dom v Gorah (PD Dol pri Hrastniku) in Tumova koča na Slavniku (OPD Koper).

Seznam vseh koč, prejemnic certifikatov, je objavljen na spletni strani PZS.

Novo - Nočno sankanje na Veliki planini 

14. februar 2017 12:09:00

sankanje na Veliki planiniSankanje je eno bolj priljubljenih zimskih doživetij, še posebej za najmlajše, sedaj ga lahko izkusite tudi  Veliki planini, kjer poteka nočno sankanje na urejeni 2,4 km dolgi progi, ki se nahaja ob dvosedežnici Šimnovec.

Proga poteka med tradicionalnimi velikoplaninskimi kočami in je ponoči osvetljena. Po prihodu v cilj se sankači lahko s sedežnico znova zapeljejo do starta, tako se po progi v času obratovanja lahko spustijo kolikokrat želijo.

Sankanje poteka od četrtka do nedelje med 17.00 in 20.00 uro. Še posebej lepo vabljene družine, za katere so pripravili ugodno družinsko karto. Za vse ljubitelje s soncem obsijanimi dogodivščinami je možno tudi dnevno sankanje, vendar le za v naprej najavljene skupine.

Osebam mlajšim od 14. let je sankanje dovoljeno le v spremstvu odrasle osebe. V primeru slabega vremena sankanje odpade, zato priporočamo, da se predhodno pozanimate o razmerah na Veliki planini na tel.: 01 832 72 59.

Valentinovo nočno sankanje 

Praznik zaljubljenih pa bodo na Veliki planini obeležili na poseben način. Vse zaljubljene vabijo v četrtek, 14. februarja, na valentinovo nočno sankanje! Za romantično nočno sankanje pod tisočerimi zvezdami je treba le poljubiti svojega izbranca/izbranko in tako boste eno vozovnico plačali, drugo pa prejeli BREZPLAČNO. Obvezne prehodne najave za nočno sankanje ter rezervacijo sani sprejemamo na info@velikaplanina.si ali na tel. št. 01/8327 258.

Vabljeni na snežne radosti!

Več informacij: Velika planina 

Stran 26 od 48 << < 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 > >>