Pohodniške novice

-april 2021+
ptsčpsn
2930311234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293012
3456789
  • RSS
  • Add To My MSN
  • Add To Windows Live
  • Add To My Yahoo
  • Add To Google

Statistika

  • Vnosi (476)
  • Komentarji (1)

Arhivi

Akcija Očistimo naše gore prihaja v Kamniško Bistrico 

25. avgust 2017 7:38:00

Očistimo naše gore - Kamniška BistricaKako čim bolj varno in odgovorno v gore, se na vrhuncu pohodniške sezone sprašujejo številni planinci. To je hkrati tudi glavno vodilo vseslovenske planinsko-ekološke akcije Očistimo naše gore, ki v nedeljo, 27. avgusta, prihaja v Kamniško Bistrico.

Pri planinskem domu v slikoviti alpski dolini je zbor ob 9. uri. Najprej bodo v družbi planinskih vodnikov očistili okoliške planinske poti - družine in manj izkušeni pohodniki nezahtevne poti, izkušenejši pa tiste zahtevnejše.

Planinski dan se bo po malici in razglasitvi najboljših čistilcev nadaljeval z ustvarjalnimi delavnicami za otroke ter s čisto posebnim biatlonom, pri katerem se bodo tekmovalcem pridružili tudi člani slovenske biatlonske reprezentance na čelu z Jakovom Fakom, Klemnom Bauerjem in Tejo Gregorin. Da bo hoja v hribe varna in odgovorna, bodo z nasveti (po)skrbeli člani Gorsko reševalne zveze Slovenije. Ti bodo na orientacijskem pohodu za otroke prikazali, kako v praksi deluje njihov nov sistem za reševanje ponesrečencev v gorah, poučna pa bo tudi delavnica prve pomoči z oživljanjem in uporabo defibrilatorja. Seveda pa ne bosta manjkali niti atraktivna tirolska žičnica in plezalna stena. Športno popoldne bo popestril gost, skakalec Cene Prevc.

Kako omenjeni program pomaga gorskim reševalcem in katere nasvete naj planinci upoštevajo pri pripravah na gorski pohod, prikazuje tudi zanimiv video posnetek V gorah šteje vsaka minuta, ki je nastal v sodelovanju Gorske zveze Slovenije in akcije Očistimo naše gore.

Več informacij: Očistimo naše gore - Kamniška Bistrica 

Domžalski dom na Mali planini vabi na 2. srečanje rogistov 

23. avgust 2017 8:09:00

Velika planina 26.-27. 8. 2017Tudi ta vikend bo na Veliki planini pestro dogajanje, predvsem pri Domžalskem domu na Mali planini.

V soboto, 26. 8., ob 11. uri vabljeni na 2. srečanje rogistov «Ko planina zadoni«, v nedeljo pa bo potekalo 25. tradicionalno srečanje domžalskih planincev.

Po nagovoru bo zapel moški pevski zbor Janko Kersnik iz Lukovice, zaigral bo narodno zabavni Ansambel Pr’jatlji in Domžalska godba.

Letošnje srečanje bo potekalo pod pokroviteljstvom predsednika Republike Slovenije g. Boruta Pahorja.

Več informacij: FB Visit Domžale
Koliščarski dan 2017 

22. avgust 2017 14:32:00

Koliscarski dan 2017Društvo Fran Govekar Ig zadnjo soboto v avgustu (26. 8. 2017) že tradicionalno pripravlja atraktiven Koliščarski dan, ko lahko postanete koliščarji in se vživite v življenje ljudi, ki so živeli z naravo.

Čaka vas 35 izkustvenih, naravoslovnih in ustvarjalnih delavnic poučnih predavanj in dogodkov tako za otroke kot odrasle.

Sodelovali boste lahko v igri Lov na Belega bobra, pri podiranju peči za žganje keramike ali poizkusili meso pečeno na vročih kamnih ter koliščarsko pivo.

Več informacij: 9. Koliščarski dan100 SUPov na Ljubljanici za čistejšo reko 

22. avgust 2017 8:00:00

100 supov na ljubljanici28. avgusta vabljeni na največje srečanje SUParjev!

Zbirno mesto bo na Špici od koder se boste lahko podali na skupno vožnjo proti centru mesta. Druženje bo namenjeno čiščenju reke, da bo Ljubljanica čistejša in prijaznejša. Ob povratku bo poskrbljeno za hrano in pijačo, večer pa se bo zaključil z družabnim programom. Možna bo tudi izposoja SUPa

Dogodek organizira Radio Antena v sodelovanju z ekipo SUP inštruktorjev Bananaway in Mestno občino Ljubljana v sklopu akcije Človek, čuvaj svoje mesto.

Prijave na: Radio Antena 


Prihaja pester vikend dogodkov na Veliki planini 

9. avgust 2017 12:34:00

Velika planina muzejPrihajajoči vikend bo pestro dogajanje tako na Veliki planini kot tudi pod njo.

Družine v soboto, 12. avgusta,  vabljene na voden ogled po Veliki planini, najmlajši se bodo v nedeljo od 10.00 do 13.00 na otroški delavnici  pred Preskarjevim muzejem s pomočjo pastirice Andreje lahko prelevili v pastirje, v torek, 15. avgusta, pa bo na spodnji postaji nihalke, ob letnem vrtu gostilne Pod žičnico, potekala tržnica unikatnih izdelkov lokalnih in okoliških izdelovalcev.

V kolikor bi vikend radi preživeli v dolini Kamniške Bistrice, pa vabljeni v Kamp Alpe. Na voljo so prostori za šotore ter avtodome, v bližini kampa pa se nahaja osvežujoča Kamniška Bistrica ter urejena plaža in številna izhodišča za izlet v Kamniško Savinjske Alpe.

Več informacij in program: Velika planinaOdličen obisk planinskih koč že pred vrhuncem planinske sezone 

9. avgust 2017 9:48:00

Zojzova koča - foto Tomaž BolcarPrva polovica poletne planinske sezone 2017 v planinskih kočah je med boljšimi v zadnjih desetih letih, oskrbniki opažajo višji obisk in porast prometa, k čemur pripomoreta tudi vroče in jasno vreme ter visok poletni obisk tujcev, kaže ocena Gospodarske komisije Planinske zveze Slovenije (PZS). Za kakovostno množičnost se trudijo planinska zveza in društva, tako z usposabljanjem oskrbnikov in podeljevanjem certifikatov okolju in družinam prijazna planinska koča kot tudi s široko razvejano promocijo.

Foto: Tomaž Bolcar

V Sloveniji je 181 planinskih koč, zavetišč in bivakov, od tega 164 oskrbovanih planinskih koč, ki so najbolj obiskane ravno v poletnih mesecih. K uspešnosti prve polovice sezone je največ prispevalo obisku gora naklonjeno vreme, tako zaradi veliko sončnih dni kot tudi visokih temperatur, ki motivirajo planince in turiste, da se podajo višje na hladnejša območja. Vreme zelo pomembno vpliva tudi na splošno turistično sezono, ki je do zdaj v Sloveniji med rekordnimi, še posebej se z rekordnim obiskom pohvalijo gorska turistična središča, posledično pa zelo dobro sezono beležijo planinske koče v osrednjem delu Julijskih Alp. Poleg zunanjih dejavnikov se za boljši obisk trudijo tako PZS kot planinska društva.

Na vrhuncu poletne planinske sezone, ki traja od sredine julija do sredine septembra, Planinska zveza Slovenije poudarja, naj si vsak izbere turo, za katero je ustrezno psihofizično pripravljen in ima zanjo ustrezno opremo, ki jo zna uporabljati. Pred odhodom v gore naj obiskovalci preverijo vremensko napoved, stanje planinskih poti in odprtost planinskih koč, priporočljiva je tudi rezervacija prenočišča in uporaba lastne posteljnine.

Več informacij: Planinska zveza Slovenije

Osvežujoče temperature vabijo na Veliko planino 

1. avgust 2017 13:58:00

Velika planinaMedtem ko vremenoslovci napovedujejo temperature po Sloveniji vse do 37°c, pa je vremenska napoved za Veliko planino zelo osvežujoča! V dopoldanskih urah se bodo temperature gibale od 16°c do 19°c, popoldan pa bodo dosegle od 24°c do 27°c. Zato vabljeni, da se na planino odpravite že v dopoldanskih urah! Prva nihalka prične obratovati vsak dan ob 8.30 uri.

V soboto, 5. avgusta, vabljeni na Vodeni ogled Velike planine - Pričetek vodenega ogleda je ob 10.30 uri na najvišji točki Velike planine - Gradišču. Zaključek bo ob 13.30 pred gostiščem Zeleni rob. Cena vodenega ogleda je 6€, vstopnico pa lahko kupite ob nakupu vozovnice za nihalko. 

V nedeljo pa bo na Veliki planini Dan trniča, v okviru katerega bodo pred Preskarjevim muzejem potekale različne delavnice. Vse od prikaza molže, sirjenja po starem, izdelovanje trniča ter rezljanja pisav si boste lahko ogledali med 10. in 17. uro!

Več informacij: Velika planina

Naj planinska koča 2017 

11. julij 2017 17:02:00

Naj planinska koča 2017Tudi letos v sodelovanju s Planinsko zvezo Slovenije na Siol.net poteka glasovanje za Naj planinsko kočo. Sodelujoče čaka več kot 100 bogatih planinskih nagrad. Ste že oddali svoj glas?

V prvem krogu glasovanja, ki bo potekalo vse do 31. 7. 2017, bodo sodelovale koče, ki so opremljene s certifikati Družinam prijazna planinska koča, Certifikatom okolju prijazna koča ali imajo vgrajene čistilne naprave.

Izbirate lahko kar med 72 kandidati. Prvih deset koč, ki bodo prejele največ glasov, se bo podalo v drugi krog, kjer boste bralci od 1. 8. 2017 pa vse do 12. 9. 2017 glasovali za zmagovalno kočo. Naj planinska koča leta 2017 bo postala tista, ki bo zbrala največ glasov.

Izmed vseh prispelih glasov bodo organizatorji v prvem krogu glasovanja vsak teden izžrebali praktične nagrade:

Izmed vseh prispelih glasov bodo v prvem krogu glasovanja vsak teden podeljene naslednje nagrade:

2-krat flaška TSmedia

1-krat družabna igra Spomin s planin

1-krat Planinski dnevnik

1-krat zemljevid Storžič–Košuta 1 : 25.000

1-krat vodnik Posavsko hribovje

1-krat učbenik Prehrana v gorah

 

V drugem krogu pa:

2-krat flaška TSmedia

1-krat Dnevnik Slovenske turnokolesarske poti

1-krat vodnik Kako na triglav

1-krat zemljevid Stol 1 : 25.000

1-krat vodnik Po gorah severovzhodne Slovenije

1-krat učbenik Planinska orientacijska tekmovanja

 

Vsi sodelujoči v prvem in drugem krogu boste sodelovali tudi v žrebanju za glavne nagrade:

1-krat vikend paket za dve osebi s polpenzionom v hotelu Park**** na Bledu (2 prenočitvi za 2 osebi), vrednost 284 evrov

1-krat pohodni čevlji Adidas

1-krat darilni bon za kopanje Sava Hotels Resorts 

1-krat palica za fotografiranje Siol.net

 

Več informacij in glasovnica: Naj planinska koča 2017


21. Pohod po Svarunovi poti 

20. junij 2017 8:58:00

Svarunova potČe bi  radi preživeli nekaj ur v naravnem okolju in čudovitem razgledu ter "Svobodno sonce", vas vabimo na21. pohod po Svarunovi  poti v nedeljo, 25. junija 2017.

Start vodenega pohoda ob 6.30,  izpod Ruskovega kozolca od koder se pot vzpne do Zaloga, mimo Gumnišča, čez Gorenje Blato na Drenik, Smrjenje, Gradišče na najvišjo točko Vrh nad Želimljami, v Želimlje ter preko Pijave Gorice nazaj na Škofljico.

Celotna pot je krožna in je  dolga 23 km. Ob  14.00 sledi bogat kulturni program.

Na poti se boste lahko ustavili na naslednjih postojankah, kjer bodo domačini za vas pripravili pester program in lokalno pogostitev:

1. Zalog  KUD Škofljica -  predstavitev Janeza Nepomuka Primica,

2. Zgornje Blato:  bio prigrizki,

3. Drenik: Društvo upokojencev Škofljica in Oldtimer club Škofljica – nekaj lanenega   in mini razstava starodobnikov,

4. Smrjene: pogostitev v "hiši", vodnjak želja,

5. Gradišče: nekaj sladkega  pod lipo  in pozdrav Svaruna,

6. Vrh nad Želimljami: ogled gotske cerkve sv. Petra,

7. Želimlje: kava in izvirska voda, predstavitev F.S. Finžgarja,

8. Pijava Gorica:  krof,

9. ŠKOFLJICA:  Svarunova telečja obara.

Ob 11.00 in 12.00 bo iz Želimelj na Škofljico vozil kombi. Prevoz je po dogovoru možen iz vsake postojanke.

Tradicionalni dvodnevni pohod po mejah občine Ig 

14. junij 2017 8:58:00

Občina IgSte si kdaj zaželeli, da bi v enem dnevu obiskali Krim in Mokrc? Zdaj imate priložnost. Pa ne le oba najvišja vrhova občine Ig, tudi stezice in poti občine, po katerih sicer verjetno na bi nikoli hodili.

Društvo Fran Govekar Ig v sodelovanju s Planinskim društvom Krim v soboto, 17. in nedeljo, 18.  junija, vabi na tradicionalni  dvodnevni pohod po mejah Občine Ig. Start bo ob 7.00 na Hipodromu Vrbljene.

Iz Vrbljen bo pot vodila na Krim, se spustila do Iškega vintgarja, in se spet povzpela na desni breg Iške do Sivih dolin. Nadaljevala se bo po zgornjem robu Kozlovih sten do Petelinovih dolin, od tam pa usmerila na Mokrc, kjer se bo spustila do gozdarske hiše in po trasi nekdanje žičnice za spravilo lesa, nato do Doma na Kureščku, koder bo organizirana večerja in nočitev.

Po zajtrku sledi spust do Visokega in Rogatca nad Želimljami ter Želimlja. Po vzponu na Klado sledi spust do do Sarskega in Kremenice. Pod se bo nadaljevala  po Barju do Maha, od tam pa do bencinske črpalke, ter po kolovoznih poteh med njivami  do Bresta, po Koščevi učni poti in mimo Barjanskih oken. Iz Podkraja bo ponovno sledil vzpon po gozdni poti do kamionske poti, katera skoraj vodoravno vodi nad hipodrom v Vrbljenu, kjer je tudi cilj pohoda.

Sobotna trasa je dolga štiriindvajset kilometrov s 1700 m vzpona in 1200 m spusta, nedeljska pa trideset kilometrov s 400 m vzpona in 900 m spusta.

Prijave z osnovnimi podatki (ime in priimek, datum rojstva, el. naslov in GSM) posredujte na e-naslov info@dfg.si ali GSM 051-374-475 (Alenka).

Prijavnina znaša 20 evrov in vključuje organizacijo in vodenje pohoda, spominsko majico, večerjo, zajtrk in nočitev.

Več informacij in prijave: 14. pohod po mejah občine Ig

Stran 24 od 48 << < 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 > >>