Pohodniške novice

-april 2021+
ptsčpsn
2930311234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293012
3456789
  • RSS
  • Add To My MSN
  • Add To Windows Live
  • Add To My Yahoo
  • Add To Google

Statistika

  • Vnosi (476)
  • Komentarji (1)

Arhivi

Ogled barjanskih oken 

7. december 2017 8:09:00

BarjePlaninsko društvo RTV vabi na ogled barjanskih oken v nedeljo, 10. decembra 2017. Odhod bo ob 7.40 z mestnim avtobusom 19B, z Bavarskega dvora, povratek ob 14.30. Pohod je lahek in primeren za vse starostne skupine, tudi za otroke.

Avtobus bo udeležence popeljal do končne postaje na Jezero. V bližnjem gostišču ob Podpeškem jezeru bo čas za jutranjo kavico. Od tam bo pot potekala do Podkraja ob robu Krimskega pogorja. Po treh kilometrih hoje (dolžina pešpoti je dobrih šest kilometrov)  se bo pot usmerila na učno pot čez barje. Lokalni vodnik  bo pokazal in pripovedoval o barjanskih oknih, ki so pomemben kazalec stanja podzemnih voda. Pešpot se bo zaključila v Lipah pri bifeju »Kolišče«, kjer je tudi avtobusna postaja  19B za Ljubljano, (odpelje ob 12.30 in 14.30). Obljubljamo zanimivo in enkratno doživetje.

Izlet bo vodila Marija Miklič. Tel 040 567 847.

Udeleženci plačajo le strošek lokalnega avtobusnega prevoza.    

Več informacij: PD RTV


Po Turjaški turistični poti 

6. december 2017 8:26:00

Sv. AhacPlaninsko društvo Velike Lašče, v soboto, 9 decembra, vabi na pohod po Turjaški turistični poti. Zbirno mesto bo na Turjaku, na parkirišču pri gasilskem domu, ob 9. uri. Pot je lahka in primerna tako za starejše kot mlajše pohodnike.

V štirih urah bodo pohodniki opravili 370 m višinske razlike, Iz turjaka bo pot vodila na Gradeš, Sloko Goro in mali Ločnik od koder bo vzpon na Sv. Ahaca. Ob povratku bo sledil obisk Bajdinških slapov in zaključek na Turjaku.

Poleg primerne obutve in oblačil udeleženci potrebujejo tudi veljavno planinsko izkaznico za leto 2017, osebni dokument in zdravstveno izkaznico. Priporočene so tudi pohodniške palice.

V primeru slabega vremena tura odpade!

Izlet bo vodil Stanko Levstek. Tel.:  031 313 152

Več informacij: PD Velke Lašče

Miklavžev nočni pohod z baklami 

5. december 2017 8:03:00

Miklavzev nocni pohodTuristično društvo Tabor - Št. Jurij vabi vse pohodniške navdušence, da se udeležijo Miklavževega pohoda z baklami na Tabor, ki bo potekal v petek, 8. decembra 2017.

Zbirno mesto bo ob 17. uri pri župnijski cerkvi Sv. Jurija v Št. Juriju. Pot bo potekala po gozdnih stezah, ki se vzpenjajo do taborskega obzidja. Tam bo sledilo kratko druženje ob glasbi. Po krajšem postanku in okrepčilu se bo pot nadaljevala proti kulturnemu domu v Mali vasi, kjer bo v dvorani sledilo veselo druženje ob domači hrani in kuhanem vinu. Najbolj neutrudni se bodo lahko zavrteli ob zvokih harmonike. Poskrbljeno bo tudi za najmlajše.

Pridite z veliko dobre volje, baklo ali svetilko.

Več informacij: Miklavžev nočni pohod z baklami


Planinski zabavnik 

28. november 2017 15:29:00

Planinski zabavnikPlaninska založba PZS je pripravila knjižico, ki na zabaven način govori o planinstvu. Namenjena je najmlajšim planincem in pohodnikom -  otrokom od 4. do 9. leta, ki jih z igro, ustvarjalnostjo in miselnimi izzivi prijazno uvaja v planinski svet.

44 nalog različnih tipov in treh težavnostnih stopenj (od zgolj slikovnih do takih, ki že zahtevajo več branja in pisanja) je opremljenih z duhovitimi ilustracijami in nazornimi fotografijami, spremljajo pa jih vzgojni komentarji (skozi izjave učene sovice), dodatne zanimivosti, rešitve in opombe za odrasle. Zabavnik namreč zares zaživi šele ob sodelovanju odraslega, bolj izurjenega planinca, ki ob pogovoru z otroki naletijo na zanimive izzive tudi zase.

Planinski zabavnik lahko otroci uporabljajo skupaj s Cici dnevnikom in Dnevnikom1,  Mladi planinec, mlada planinka, rešujejo pa ga lahko tudi brez tega – doma, v vrtcu, v šoli, v avtomobilu, v planinski koči, na taboru ali celo na izletu. 

Še do 30. novembra lahko izdelek kupite po akcijski ceni s 25-odstotnim popustom.

Več informacij: Planinski zabavnikOkoli Blatne Brezovice po krožni Bobrovi poti  

21. november 2017 10:54:00

Bobrova Pot - foto Gašper TomincPohodniki in kolesarji, odkrijte zgodovino in naravo Blatne Brezovice na krožni Bobrovi poti. Prehodite lahko celotno 7 km dolgo pot, lahko pa se odločite tudi za krajše odseke.

Na poti vas bo vodilo kar 19 informativnih tabel. Bobrovo pot pričnete pred športnim parkom v Blatni Brezovici, nato pa vas bo peljala mimo večine vaških znamenitosti. Ogledali si boste cerkev sv. Jakoba, vaško kapelico s poslikavami znanega vrhniškega slikarja Simona Ogrina, poslopje nekdanje Ljudske šole in številne druge zanimive zgradbe kmečke arhitekture, od lesenega svinjaka in svinjske kuhinje do senikov, kozolcev in tipičnih pritličnih domačij z ohranjenimi povsem lesenimi ostrešji. Na Ljubljanskem barju vam bodo informativne table odstrle zanimivosti koliščarske zgodovine iz bakrene in bronaste dobe.

Več informacij o poti najdete tukaj.


31. popotovanje po Levstikovi poti 

8. november 2017 9:09:00

Levstikova potLeto je naokoli in ponovno je tukaj že 31. Levstikov pohod - popotovanje od Litije do Čateža, ki je za pohodnike pravo doživetje. Ta bo potekal na Martinovo soboto.

Na pot od Litije do Čateža se boste lahko odpravili med 6. in 9. uro z Valvasorjevega trga v Litiji ali izpred Kulturnega doma v Šmartnem pri Litiji.

Pohod po potekal po dveh približno dvaindvajset kilometrov dolgih, lahkih in večinoma razglednih poteh, ki vodita po krajih, ki jih je pred skoraj stošestdesetimi leti v potopisu opisal pisatelj Fran Levstik, obe pa se združita na Čatežu nad Trebnjim. Na poti bo obilo priložnosti za počitek, okrepčila, zbiranje žigov …

Poskrbljeno bo tudi za avtobusni prevoz s cilja na startno mesto.

Več informacij: 31. popotovanje po Levstikovi poti

Obvezna oprema – planinski zemljevid 

8. november 2017 8:35:00

Zemljevidi PZSPlaninsko pravilo je, da se nikoli ne odpravimo v neznan gorski svet brez ustreznega zemljevida in osnovnih pripomočkov za orientacijo, zato je Planinska zveza Slovenije pripravila ozaveščevalno akcijo  Zakaj zemljevid PZS.

Zemljevid je pomanjšana, posplošena in grafično ponazorjena slika dela zemeljske površine na različnih nosilcih podatkov (papir, zaslon, plastika, les ...). Na pregleden in enoten način prikaže številne podatke o površju in je najprimernejši pripomoček pri orientaciji. Z zemljevida lahko razberemo podatke, ki jih v naravi po navadi ne zasledimo: imenoslovje, nadmorska višina, naravne in kulturno-zgodovinske znamenitosti, funkcije določenih objektov, podzemni objekti, globine stoječih voda, potek administrativnih mej in zavarovanih območij.

Doktrina torej veleva uporabo ustreznih zemljevidov. Sledi vprašanje: »Kakšen je ustrezen planinski zemljevid?« Za splošno planinsko uporabo so najprimernejši zemljevidi merila 1 : 25 000 in 1 : 50 000. Ne glede na merilo pa mora planinski zemljevid natančno prikazovati obliko terena in njegovo poraščenost (gozd, skalovje, travnik ...), različna vodna telesa, poudarjene morajo biti dodatne planinske vsebine, kot so markirane (in nemarkirane) planinske poti, planinske koče in ostali planinski objekti, smeri turnih smukov ter različni ostali objekti, ki služijo kot orientir na poti.

Tokrat vam predstavljamo planinske zemljevide Planinske zveze Slovenije v merilu 1 : 25 000

Zemljevidi Planinske zveze Slovenije merila 1 : 25 000 so odličen pripomoček prav za vsakogar, ki se podaja v slovenski gorski svet. Ljubiteljem brezpotij bo všeč predvsem natančen, pregleden in lično prikazan teren, ostali pa bodo lahko brezskrbno uživali na planinskih poteh, saj njihov vris temelji na najnovejših, tudi na terenu preverjenih podatkih katastra planinskih poti PZS. Snovalci pa niso pozabili niti na dodatne koristne medokvirne vsebine kot so priporočene smeri turnih smukov, na naravne in kulturne znamenitosti, plezališča, parkirišča, avtobusne in železniške postaje ter gostinske objekte.

Najnovejši planinski zemljevidi Planinske zveze Slovenije so izdelani v sodelovanju z Geodetsko družbo, planinske poti pa so prikazane na osnovi zadnjega stanja katastra planinskih poti PZS, ki se stalno preverja in posodablja s podatki, ki jih posredujejo za to posebej usposobljeni markacisti PZS.

Na omenjenih zemljevidih najdemo, poleg samoumevnih planinskih poti (posebej so označene obhodnice Slovenska planinska pot, Via Alpina, Slovenska turnokolesarska pot) - še smeri priljubljenih turnih smukov, lokacije plezališč, urejenih parkirnih prostorov, postajališča javnih prevoznih sredstev, gostišča, marsikatera naravna in kulturna znamenitost, plezališča in še kaj. Poleg obvezne legende so zemljevidom dodani kratki opisi planinskih koč s kontaktnimi podatki in QR kodo, ki vas poveže s spletno stranjo posamezne planinske koče. Tako lahko preprosto dostopate do širših podatkov o planinski koči (dostopi, možnost vzponov ...).

Več informacij: www.pzs.si

8. Dobrepoljsko vandranje in 7. Dobrepoljski tek 

4. oktober 2017 15:30:00

Dobrepoljsko vandranjeTo soboto bo v organizaciji Turističnega društva Dobrepolje potekal  že osmi pohod ter sedmi tek za vse generacije.

Start pohoda bo ob 8.30 izpred Jakličevega doma na Vidmu, pohodniki pa se boste lahko podali na 9 ali 16 kilometrsko pot. Prijavnina za odrasle, ki znaša 10 € vključuje čaj, vodenje pohoda, kulinarične dobrote ob poti, enolončnico ter zdravstveno varstvo. Udeležba za predšolsko in osnovnošolsko mladino je brezplačna.

Iz Vidma (občinsko središče) vas bo pot popeljala skozi 13 naselij, ki so nanizana okrog Vidma, ki vas bodo navdušili s svojimi zanimivimi zgodbami.

 
Trasa, ki večinoma poteka po ravninskem delu,  bo na preprost način razkrila ime Dobrepolje. Med potjo je 6 krajših postankov z namenom, da vodniki predstavijo nekatere vsakdanjosti, zanimivosti in posebnosti.

Tekači se bodo na 10 kilometrski tek podali ob 11. uri, prav tako izpred Jakličevega doma. Ob 11.05 bo start teka predšolskih otrok (500 m), ob 11.15 pa družinski in šolski tek (1700 m).

Parkiranje bo zagotovljeno v neposredni bližini pohodniškega dogajanja.

Po koncu pohoda se boste pred Jakličevim domom na Vidmu lahko okrepčali s toplim obrokom.

Več informacij in prijave: TIC Dobrepolje, 041/96 28 23, td.dobrepolje@gmail.com.

 

Kostanjeve nedelje na Jančah 

2. oktober 2017 11:03:00

Kostanjeva nedeljaPrve tri nedelje v oktobru izkoristite za vzpon na Janče, kjer bo še posebej zanimivo, saj bodo potekale tradicionalne Kostanjeve nedelje, kjer se boste lahko posladkali z vročimi sladkimi kostanji, jesenskim sadjem in dobrotami  domačij Sadne ceste.

Prireditev bo spremljala prodaja na stojnicah Sadne ceste, kjer bodo na prodaj domače sadje in ostali jesenski pridelki ter izdelki, mogoče pa bo poskusiti tudi domačo hrano in pecivo. Obiskovalci si bodo lahko ogledali tudi žganjekuho in prešanje mošta na tradicionalen način.

Janče so 792 metrov visok vrh, ki se nahaja med reko Savo in dolino potoka Besnica. Z vrha, na katerem stoji planinski dom,  je izredno lep razgled na bližnje Posavsko hribovje, ob lepi vidljivosti pa razgled seže vse do Alp na severu in zahodu, proti jugu pa vse do Snežnika.

Krimkomanija 2017/2018 

28. september 2017 8:25:00

KrimDom na Krimu je v letošnji sezoni dobil nova oskrbnika. Za dobro počutje pohodnikov in kolesarjev že nekaj mesecev skrbita zakonca Marko in Karmen Markič iz Tržiča. Uvedla sta nekaj (predvsem kulinaričnih) novosti, na željo stalnih obiskovalcev pa nadaljujeta tudi s tradicionalnimi motivacijskimi pohodi na Krim, tokrat pod imenom Krimkomanija. Ta bo trajala vse do aprila prihodnje leto, ko bodo na zaključku sodelujoči prejeli posebna priznanja. Poskrbljeno bo tudi ha hrano in pijačo (vsak, ki opravi 10+ vzponov prejme eno pijačo in obrok gratis)

Pravila sodelovanja:

Ob prijavi vsak tekmovalec prejme številko - šifro, ki jo uporablja do konca.

Ob vsakem vzponu je potrebno v vpisno knjigo vpisati ime in priimek, svojo številko in podpis.

V času, ko je dom zaprt, se vzame oštevilčen listek iz nabiralnika, na katerega se vpiše ime, številko in datum, listek pa vloži v spodnji del nabiralnika.

Možen je samo en vpis na dan!

Ob razglasitvi sodelujoči prejmejo priznanja:

Otroci do 14 let:

- 5 vpisov: priznanje

- 15 vpisov: bronasti Krimko

- 20 vpisov: srebrni Krimko

- 25 vpisov: zlati Krimko

Odrasli:

- 10 vpisov: priznanje

- 30 vpisov: bronasti Krimko

- 45 vpisov: srebrni Krimko

- 60 vpisov: zlati Krimko

Ekipno:

Ekipa z največ vpisi: pokal

 

Vabljeni tudi vodniki v družbi štirih šapic!

 

Več informacij: Dom na Krimu

 

Stran 22 od 48 << < 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 > >>