Pohodniške novice

-november 2020+
ptsčpsn
2627282930311
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30123456
  • RSS
  • Add To My MSN
  • Add To Windows Live
  • Add To My Yahoo
  • Add To Google

Statistika

  • Vnosi (474)
  • Komentarji (1)

Arhivi

Pohod Bosonogih na Šenturško Goro  

4. junij 2019 12:53:00

Pohod bosonogihVsako drugo soboto v juniju PD Komenda organizira pohod Bosonogih na Šenturško goro. Letos bo že deseti. Pohod je zelo odmeven in dobro obiskan.

Start Bosonogih je na Jurčkovi dobravi, kjer se pri vpisu in startnini dobi majico Bosonogi, prigrizne kruh z zaseko in popije šilček kačje slince, da potem manj bode. Nato pa bosih nog po Komendski poti čez skalo na Šenturško Goro. Pot je pretežno gozdnata, le čez vas je asfaltirana cesta. Po kratkem postanku v okrepčevalnici Pavlin (pri Balež po domače) sledi fotografiranje in po Zaloški poti nazaj v dolino. Zberemo se zopet pri planinskem domu Milana Šinkovca na Podborštu, kjer nas čaka zaslužena malica. Nato Pavel Žvelc, ki je pobudnik bosonogih in Zoran Sodnik, predsednik planinskega društva Komenda, podelita medalje vsem bosonogim udeležencem. Najstarejši pohodnik, ki je po navadi star okoli osemdeset let, najmlajši, ki običajno šteje malo čez tri leta in najštevilčnejša družina prejmejo še dodatne praktične nagrade.

Več informacij in prijave: Pohod bosonogih


Že četrti pohod ob reki, ki povezuje  

4. junij 2019 12:51:00

Pohod ob reki, ki povezujeV soboto, 8. junija, se bodo na že četrtem pohodu ob Kamniški Bistrici ponovno povezali Kamničani, Domžalčani, okoličani ter vsi ljubitelji lepih in zanimivih pohodnih poti. Pohod ob reki, ki povezuje, poteka od Glavnega trga v Kamniku do Parka Martina Krpana v Domžalah ali obratno.

Na celotni trasi, dolgi 14 kilometrov (pohodniki lahko prehodijo poljubno dolžino), bo dvajset kontrolnih točk, od tega deset z žigom (pohodniki, ki zberejo vse žige, dobijo vstopnico za kamniški ali domžalski bazen). Na vseh postojankah bo pestro, zabavno in aktivno.

Za pohodnike je organiziran brezplačen prevoz na njihovo izhodiščno točko.

Občini Domžale in Kamnik že leta gradita poti ob reki Kamniški Bistrici, ki ustvarjajo prostor za rekreacijo v obeh občinah in ju povezujejo. Pot bo letos že četrtič povezana v rekreativno-turistično-kulturnem vzdušju s pohodom od Glavnega trga v Kamniku do Parka Martina Krpana v Domžalah. Na 14-kilometrski trasi se bodo pohodniki lahko ustavili na več kot 15 točkah, kjer bo poskrbljeno za prijetno druženje in zabaven program: na postojankah se bodo udeleženci lahko osvežili in okrepčali, pozabavali ter se seznanili s koristnimi informacijami. Pohodniki lahko prehodijo le del poti, ki je primerna za vse starosti in stopnje pripravljenosti (tudi za otroke); tisti, ki bodo prehodili vso pot, bodo nagrajeni z enodnevno vstopnico za domžalski ali kamniški bazen.

Družili in povezovali pa se ne bodo le pohodniki. Na polovici poti pri mostu želja pod Homškim hribom se bosta že tradicionalno srečali kamniška in domžalska občinska delegacija, ki bosta na most želja pripeli ključavnico z označbo pohoda in začetnicami obeh zavodov ter se tako simbolično zavezali k dolgoročnemu sodelovanju na področju rekreativno-turističnega povezovanja.

Več informacij in prijave: Pohod ob reki, ki povezuje 2019

POHOD OB RIMSKI DEDIŠČINI 

30. maj 2019 9:50:00

pohod ob rimski dedisciniZavod Zeleni Žep vas to soboto, 1. junija 2019, vabi na že 5. pohod ob rimski dediščini.

Zbirno mesto je ob 9. uri v Kalcah pri odcepu za Podkraj - Hrušico, od koder se boste po rimski poti sprehodili do rimske zapore Lanišče in si privoščili pravo rimsko malico.

Na voljo bo tudi ogled rimskega šotora s predstavitvijo opreme rimskih vojakov, v kasarni pa bodo organizatorji izvedli tudi otroške delavnice. Pri povratku v dolino vas bo spremljala skupina rimskih vojakov.

Pohod ni zahteven in je primeren za vse starostne skupine.

Več informacij najdete tukaj.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Namig za izlet – Domžalska pot spominov 

21. maj 2019 10:49:00

Domžalska pot spominov-PD DOMZALEKljub temu, da vremenska napoved za prihajajoči vikend ni najbolj obetavna, vas vseeno vabimo, da se podate na svež zrak in odkrijete planinsko pot, ki povezuje 10 občin – Domžalsko spominsko pot.

Domžalska pot spominov, ki ima status planinske poti, obstaja že od leta 1980. Dolga je čez 100 km in speljana v nadmorskih višinah od 300 do 957 m. Z domžalsko občino povezuje še devet drugih občin – Ljubljano, Vodice, Dol pri Ljubljani, Moravče, Zagorje ob Savi, Lukovica, Kamnik, Mengeš in Trzin.

Pot obišče 53 pomnikov in spominskih obeležij iz 2. svetovne vojne, nudi pa nam tudi veliko užitkov v razgledih na Kamniško-Savinjske Alpe, Julijce in Karavanke, po lepoti pa ne zaostajajo razgledi na dolino reke Save, na Moravško in Tuhinjsko dolino, Črni graben in Posavsko hribovje.

 

 

Obisk je primeren za vse starostne skupine, za hojo v skupini ali posamezno in v vseh letnih časih. Celotno pot lahko naredimo v enem kosu ali po delih. Na več točkah jo lahko prekinemo in se z različnimi prevoznimi sredstvi vrnemo na izhodišče. Posamezne odseke, ki vodijo po kolovozih, je mogoče tudi prekolesariti.

 

Za pomoč pri hoji je bil pred leti pripravljen in natisnjen Vodnik po Domžalski poti, ki vsebuje opis poti, razlago o posameznih pomnikih, prostor za kontrolne žige in zemljevid (nekdanje) občine Domžale. Vodnik je brezplačno na voljo v Planinskem društvu Domžale (Kopališka cesta 4, Domžale, vsako sredo od 19. do 20. ure, e-pošta: info@pdd.si) in pri vratarju Občine Domžale (Ljubljanska cesta 69, Domžale).

 

Več o Domžalski poti spominov najdete na strani Planinskega društva Domžale.

 

 

Izlet po poteh slikarja, kiparja, ilustratorja in arhitekta Toneta Kralja 

20. maj 2019 14:31:00

Tone Kralj

To soboto, 25. maja 2019, se lahko udeležite izleta, kjer boste spoznali življenje in delo vsestranskega umetnika Toneta Kralja.

Tone Kralj je  bil eden izmed pionirjev slovenskega ekspresionizma. Znan je po svojih slikarskih in kiparskih delih, pomemben del njegovega opusa pa predstavljajo tudi številne cerkvene poslikave. Več o Tonetu Kralju si lahko preberete tukaj.

Izlet, ki ga Turistično društvo Dobrepolje, bo potekal na relaciji Videm – Rašica – Velike Lašče – Karlovica – Lužarji – Bloško jezero – Nova vas – Bloška polica – Rakek – Unec – Postojna – Prem – Ilirska Bistrica – Podgraje – Jelšane – Opatija. Na vsaki lokaciji pa si boste ogledali cerkvene poslikave Toneta Kralja.

Cena izleta je 15 evrov po osebi, vključuje pa prevoz, vodenje in organizacijo izleta.

 

 

 

Prijave sprejemajo:

− vsako soboto od 9. do 11. ure v Turistični pisarni na Vidmu (TIC),

− po telefonu: 041 96 28 23,

− po e-pošti: td.dobrepolje@gmail.com.

Več o izletu najdete tukaj.


15. POHOD PO LJUBLJANSKEM BARJU 

14. maj 2019 14:33:00

15. pohod barjeTuristično društvo Barje in Javni zavod Krajinski park Ljubljansko barje vas to nedeljo, 19. maja 2019, vabita na že 15. pohod po Ljubljanskem barju.

Na okoli 13 kilometrov dolgi poti se boste s pomočjo odličnih poznavalcev barja seznanili s pestro biodiverziteto tega posebnega prostora. Zbor za pohodnike je od 8.30 – 9.30 na Sejmišču barje, Ižanska 303, Ljubljana.

Dogodek je brezplačen, dobrodošli pa so prostovoljni prispevki.

Več o pohodu najdete tukaj.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ornitološki sprehod 

14. maj 2019 12:54:00

To nedeljo, 19. 5. 2019 se lahko udeležite vodenega ornitološkega sprehoda, kjer boste zvedeli katere ptice najdete v krošnjah dreves parka Arboretum Volčji Potok.  

Jutra so v Arboretumu posebej lepa. Čudovite parkovne prizore obogati žvrgolenje in drevesne vejice popestrijo silhuete drobnih ptičic, ki se podijo med krošnjami. Ornitologinja Alenka Bradač vam bo povedala več o življenju in navadah ptic, ki jih boste opazili v parku. Priporočamo, da s seboj prinesete daljnogled, da jih boste lahko opazili čim več.

 

Plača se vstopnino v park, vodenje sprehoda pa je brezplačno. Obvezna je prijava na prireditve@arboretum.si do petka, 17. 5., do 12. ure.

Več o dogodku in prijavi.

 

Namig za izlet - Pot močvirskih škratov na Mali plac 

9. maj 2019 9:50:00

V Občini Vrhnika se nahaja naravni rezervat Mali plac. Gre za najjužnejši ostanek šotnomahovnega visokega barja v Evropi. Obisk tega resnično  posebnega ekosistema vas bo zagotovo navdušil, zato je tudi naš tokratni namig za izlet.  

Naravni rezervat Mali plac leži na osamelcu Kostanjevica pri vasi Bevke in je najjužnejši ostanek šotnomahovnega visokega barja v Evropi. Na dno so se tisoče let nalagali glina, organsko blato in proti vrhu šota. Kotanja jezerca leži deset metrov nad površino barja in z ostalim barjem ni bila nikoli povezana. Na Malem placu živijo številne redke rastline (srednja rosika, okroglolistna rosika, dlakava mahovnica, navadna rožmarinka) in živali (močvirska želva sklednica, pupki, kačji pastirji, različne vrste žab, redke vrste močvirskih ptic in ujed).

Mali plac lahko raziščete po pravljično-doživljajski Poti močvirskih škratov. Gre za  urejeno lahka pohodna pot, dolgo 3,2 km, z višinsko razliko 96 m. Čas hoje je približno 2 uri, toda kaj lahko se zgodi, da vas tako posrka v doživetja, da boste potrebovali dlje – in obenem se vam bo zdelo, da je minilo kot blisk. Pot je še posebej namenjena družinam z otroci.

Z Močvirsko beležko otroci na poti zbirajo močvirske žige in škratorunske simbole, prav posebne znake škratje pisave. Otroci so namreč na pomembni misiji: iščejo čarobni izrek, s katerim bodo pregnali urok močvirskih škratov, pri tem pa jim pomaga prijazna škratica Lilija. Njihova doživetja na poti jim popestrijo velike lesene skulpture močvirskih živali, zelene rege, netopirja podkovnjaka, kačjega pastirja in seveda želve sklednice, ki je osrednji lik slikanice Mali plac. Ne manjkajo niti nabriti močvirski škratje. S pomočjo doživljajskih elementov otroci skozi doživetja odkrivajo čudovito naravo, saj se pravljični svet vseskozi prepleta z resničnimi lepotami narave. Tako mimogrede marsikaj zanimivega o življenju na Ljubljanskem barju nekoč in danes, pravljične podobe vzdramijo njihovo domišljijo, ob tem pa kot za šalo prehodijo čisto pravo pohodniško pot.

Več o Malem placu in doživljajski poti najdete na strani https://www.visitvrhnika.si/si/kaj-poceti/935.

Urbani sprehodi Jane’s Walk 

7. maj 2019 10:26:00

Urbani sprehodi_foto: Marko PeterlinVsako leto v mesecu maju po vsem svetu potekajo urbani sprehodi Jane’s Walk. Pobuda Jane’s Walk izhaja iz Toronta, njen namen pa je širjenje dragocenih sporočil Jane Jacobs in popularizirati živost mest, ki se poraja preko povezanosti prebivalcev z bivalnim okoljem, sosedi in obiskovalci. V Sloveniji, kjer sprehode podpira IPoP – Inštitut za politike prostora, bodo letos oganizirani že devetič, napovedani pa so v 18 mestih.

Sprehodi delujejo kot skupinsko spoznavanje lokalnega okolja in skupnosti, način javnega razpravljanja o stanju v prostoru in ozaveščanje o pomenu hodljivosti mest. So enostavno in prijetno orodje za zaznavanje težav v mestu in izmenjavo idej o tem, kako bi jih odpravili ali drugače izboljšali kakovost življenja. Organizirajo in vodijo jih prostovoljci, udeležba na njih je brezplačna. Vodja sprehoda skozi pogovor izpostavlja urejenost prostora z vidika hoje, pripoveduje zgodbe o soseski, v pogovor vključuje zanimive goste in spodbuja ostale udeležence, da delijo svoja mnenja in opažanja.

Pobuda Jane’s Walk je zrasla v Torontu v Kanadi, po svetu pa se širi od leta 2009. Posvečena je Jane Jacobs, urbani teoretičarki in aktivistki, ki je pred skoraj 60 leti s knjigo Umiranje in življenje velikih ameriških mest postavila temelje sodobnemu razumevanju mest.

Letos bo globalna akcija Jane’s Walk potekala od 3. do 5. maja 2019, v Sloveniji pa bodo nekateri sprehodi potekali vse do konca meseca. Doslej so napovedani sprehodi v 18 mestih: Celju, Črnomlju, Domžalah, Dravogradu, Kamniku, Kočevju, Kopru, Kranju, Litiji, Ljubljani, Mariboru, Novem mestu, Postojni, Ptuju, Slovenj Gradcu, Sežani, Škofji Loki in Tolminu. 

Seznam sprehodov se sproti dopolnjuje in je na voljo na spletni strani http://ipop.si/urbani-sprehodi-janes-walk/.

Več o sprehodih najdete na spletni strani IPoP.

Namig za izlet – Zbiljsko jezero 

23. april 2019 10:24:00

Zbilje-foto Obcina MedvodeV Ljubljanski urbani regiji je veliko manjših jezer, ki so v toplih dneh še posebej prijetna za obisk. Eno izmed njih je Zbiljsko jezero v Občini Medvode. Jezero je priljubljena turistična točka in pomemben življenjski prostor mnogim vrstam ptic.

Zbiljsko jezero je umetno jezero, ki je nastalo leta 1953 po zajezitvi Save ob izgradnji hidroelektrarne Medvode. Okrog jezera so urejene rekreacijske površine, ki omogočajo mnogo športnih aktivnosti od odbojke na mivki do kolesarjenja. V poletnih mesecih pa je Zbiljsko jezero tudi lokacija mnogih zabavnih, glasbenih, kulturnih in kulinaričnih festivalov. Po jezeru lahko tudi veslate s svojim vodnim plovilom ali pa si ga izposodite v čolnarni tamkajšnjega Turističnega društva Zbilje, ki organizira tudi panoramske vožnje z električnim čolnom. Ob jezeru lahko najdemo še zelo lepo urejeno igrišče za otroke, igrišče za odbojko in prostor za piknike. V bližini je tudi bar in gostilna, kjer se lahko okrepčate.

 

Bolj podrobno o jezeru in kako do njega si lahko preberete na strani Občine Medvode: https://www.medvode.si/objava/112949.

Stran 13 od 48 << < 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 20 > >>