MLADI ORLI
Dolžina poti
10,9
Dolžina poti 10,9 km
Časovni obseg poti
01:00
Časovni obseg poti 01:00
Največja strmina vzpona[%]
11
Največja strmina vzpona: 11 %
Največja strmina spusta: 8 %
Povprečna strmina vzpona: 6 %
Dolžina vzponov nad 5%: 2,10 km
Najnižja točka poti: 454 m
Najvišja točka poti: 277 m
Višinska razlika: 276 m
Poraba energije
2035
Poraba energije za moške: 2035 kJ (486 kcal)
Poraba energije za ženske: 1658 kJ (396 kcal)
Težavnost poti
Težavnost poti: Zahtevna
Kvaliteta podlage
Kvaliteta podlage: Mešanica
Primerno kolo: Gorsko kolo
Kratek opis

Zahtevna kolesarska pot gre od Sv. Urha čez Golovec na Orle, z dirkaškim spustom v Podmolnik in ravninskim kriterijem skozi Žabjo vas in Dobrunje ter nazaj na Sv. Urh. Trasa ima obliko mladega orla in jo zaradi kratkosti lahko večkrat ponovimo.
Pot od Sv. Urha do Orl poteka izključno po gozdnih poteh, ki so na nekaterih odsekih ozke, slabo prevozne in strme ali pa vse hkrati. Na poti čez Golovec moramo paziti, da ne zaidemo na gozdnih poteh, na ostalih cestah pa zaradi gostega prometa vozimo zelo previdno.

Potek

Cerkev Sv. Urh – Golovec – Orle – Podmolnik – Žabja vas – Dobrunje – cerkev sv. Urha

Pot ima obliko mladega orla z zaprtimi krili, ki komaj čaka, da bo poletel. Poletimo z njim še mi!

Izhodišče je parkirišče pri cerkvi na Sv. Urhu, kjer lahko pustimo avto. Sv. Urh sicer ni kraj veselih spominov, saj je bil v letih 1941−45 prizorišče tragičnih zločinov in bratomorne vojne. Sčasoma se tudi najstrašnejši spomini zameglijo, nas pa to spominsko območje opozarja: nikdar več!

Skozi gozd
Izhodišče današnje poti je sicer priljubljena izletniška točka prebivalcev vzhodnega dela Ljubljane. Začnemo pri cerkvi in zavijemo na pot, ki teče desno od spomenika . Pozor: ta pot je namenjena predvsem sprehajalcem , zato upoštevajmo, da imajo prednost oni, ne mi. Pot je v začetku položna, kmalu pa se začne zložno dvigati. Na nekaterih mestih poteka v useku in je ob deževnem vremenu blatna, zato so si sprehajalci na levem robu poti uredili obhode, ki pa potekajo prek korenin in so slabo prevozni. Približno en kilometer od spomenika se pot dvigne na manjši plato in se zravna , z desne strani lahko slišimo hrup avtomobilov z avtoceste. Pot se tu razcepi: ena gre naravnost navzgor na greben, druga, širša, na levo. Zavijemo na levo; pot je na začetku skoraj ravna, nato pa se v ozkih usekih zložno dviguje . Čez približno 800 metrov pridemo do razcepa, kjer gre desna pot strmo navzgor, leva, širša pa poteka skoraj v isti ravnini . Mi gremo na desno in navzgor (če bi zavili na levo, bi prišli na Zadvorski hrib nad Žabjo vasjo). Pot se dvigne in nato poteka v prijetni, skoraj ravni črti po grebenu z bogatimi rastišči različnih gozdnih sadežev , dokler ne doseže roba travnika . Tu se držimo desne in poti, ki pelje mimo ograd , dokler po zadnjem vzponu pridemo do prvih hiš na Orlah .

Orle
Pri prvih hišah zavijemo na levo po asfaltirani cesti in se še malce dvignemo, da dosežemo najvišjo točko izleta. Od tod naprej gre večinoma samo še navzdol (z izjemo nekaj kratkih vzponov pred Podmolnikom in do parkirišča na Sv. Urhu). Mimo hiš se hitro spustimo do glavne ceste med Rudnikom in Orlami, kjer zavijemo levo mimo izletniške gostilne Pri Mihelnu (na dvorišču nasproti gostilne stoji kip Marije), nato pa se prične spust v dolino. Cesta ves čas teče med hišami in se precej strmo spušča proti vzhodnemu robu vasi. Pri zadnji hiši na desni dobro poglejmo, morda bomo videli udomačeno srno Niko . Za hišami je na desni spomenik zaključnim bojem za osvoboditev Ljubljane ob koncu druge svetovne vojne , takoj pod njim pa je sedlo pod Orlami, kjer se razcepijo štiri poti: po eni smo prikolesarili mi, desna, makadamska, poteka mimo opuščenih kamnolomov proti Lavrici, naravnost gre pešpot na Molnik, leva asfaltirana cesta pa se spusti v dolino proti Podmolniku (smerokaz za Sostro). Gremo na levo po asfaltirani cesti in takoj pod sedlom smo nagrajeni s prekrasnim razgledom na severovzhodni del Ljubljanske kotline s Kamniško-Savinjskimi Alpami v ozadju . Cesta se hitro spusti do domačije Dolinar v Završju, kjer je na desni bajer , nato pa se ponovno na kratko dvigne do prvih hiš v Podmolniku.

Podmolnik
Podmolnik je precej razpotegnjeno naselje. Glavni del vasi leži pod hribom Marenčkom na naši desni strani . Pred vstopom v Podmolnik cesta ostro zavije v levo, zato moramo biti še posebej pozorni. Cesta se nato spusti v Podmolniško dolino pod Zadvorskim hribom . Po dolini teče potok Breska, ki izvira pod Orlami. Zdaj smo že v dolini in cesta, ki poteka ob gozdu, nas pripelje v Žabjo vas.

Trim steza
Tik pred Žabjo vasjo je na levi strani v gozdu Brunarica Zadvor , kjer se lahko okrepčate. Ob Brunarici je tudi začetek trim steze Zadvor , ki poteka po grebenu Zadvorskega hriba. Trim steza sicer ni optimalno vzdrževana, vendar so postaje še vedno dovolj opremljene, da je možno opraviti skoraj vse predpisane vaje. Bi poskusili? Ni problema, pustite kolo pri Brunarici in se poženite v hrib!

Ravninski del s ciljno strmino
Od Žabje vasi se peljemo naravnost naprej po Cesti 13. julija, prečkamo Cesto druge grupe odredov , ki vodi v Sostro, in v Zadvoru na Litijski cesti zavijemo na levo proti Ljubljani. Na križišču s Cesto druge grupe odredov zavijemo ostro v levo nazaj proti Sostremu in pri smerokazu za Sv. Urh zavijemo na desno na Cesto na Urh. Ko se nato skozi drevored vzpenjamo proti Urhu, se pri prvem ovinku na hitro ozrimo v prekrasno dolino Konjščico , nato pa z zadnjimi močmi v ciljnem sprintu zakolesarimo navkreber do parkirišča, kjer smo začeli.

Tako, mlade orlice in orliči, je kdo še za en krog ali mogoče dva?

Sv. Urh ,
Sveti Urh je hribček nad Dobrunjami Ime je dobil po cerkvi sv. Urha, ki stoji na njegovem temenu in je tam že v srednjem veku. Sveti Urh je eden izmed najbolj tragičnih spominskih krajev iz obdobja NOB na Slovenskem. Med drugo svetovno vojno je bila tu najprej postojanka vaških straž, nato pa so je prevzeli domobranci. V kleti mežnarije so mučili pripadnike NOB in aktiviste OF. Na Urhu je urejen spominski park; arhitekturna zasnova je delo arhitekta Borisa Kobeta. Spomenik je bil postavljen leta 1955 in je delo akademskih kiparjev Zdenka Kalina in Karla Putriha ter simbolizira trpljenje upornega ljudstva med NOB in njegovega vstajenja ob osvoboditvi. Nad veliko grobnico žrtev, oblikovano v krogu s premerom 20 metrov, se dviga kamnit kvader z odbitimi vogali. V vdolbinah so figuralne skupine, ki predstavljajo talce, begunce in ranjene partizane. Nad kvadrom iz belega kamna stojijo bronaste figure, ki upodabljajo vse družbene sloje ob sprejemu osvoboditeljev.

Orle
Orle so obcestna vas, ki ponekod prehaja v gručasto. Daleč naokoli so poznane po češnjah, katerih nasade redno obnavljajo, pred cvetno nedeljo pa mnogi vaščani pletejo tradicionalne velikonočne butarice iz pobarvanih lesnih oblancev, ki jih zlasti radi kupujejo Ljubljančani. Vas je znana tudi zato, ker so v njeni okolici v prvih dneh maja 1945 potekali sklepni boji druge svetovne vojne med nemškim okupatorjem in slovensko partizansko vojsko, o čemer priča spomenik , postavljen pod vasjo.

Izletniška kmetija Pri Mihelnu, Škofljica, Orle 25
Na kmetiji postrežejo z izvrstnimi kolinami in mesninami, enolončnicami ter drugo domačo hrano.

Brunarica Zadvor, Ljubljana Dobrunje, Cesta 13. julija 86
V Brunarici strežejo s pijačo in hitro hrano (sendviči in pizza).

Molniški tek
V dolini Konjščica poteka vsako leto v aprilu tradicionalni Molniški tek. Na voljo so proge različne dolžine, primerne za vse starostne kategorije.

Dan športa v Četrtni skupnosti Sostro
Vsako leto se v začetku oktobra na dnevu športa pri Brunarici Zadvor v Žabji vasi srečajo športni zanesenjaki, ki kolesarijo, se udeležijo pohoda, balinajo, igrajo nogomet in košarko in počnejo še marsikaj drugega. Na koncu se vsi poveselijo ob pečenem kostanju in praženem krompirju.

Trim steza Zadvor
Za Brunarico Zadvor je urejena trim steza Zadvor, ena zadnjih ohranjenih stez iz časov trimčkov ter kaveljcev in korenin Mita Trefalta. Trim steza je primerna za razvijanje vzdržljivosti in moči, zraven lahko opravimo tudi nekaj vaj za raztezanje. Vse skupaj predstavlja idealno kombinacijo za zdravo rekreacijo v naravi. Trim steza je tudi izhodišče za pohod proti Urhu ali Orlam.