Kolesarske novice

Na dobrodelnem kolesarjenju zbrali denarja za tristo svetlobnih teles 

4. februar 2014 7:50:00

MilleniumMarku Balohu se je minuli petek in soboto, v Športnem centru Millenium pridružilo skoraj sto kolesarjev, ki so na sobnih kolesih skupaj poganjali pedala kar 24 ur. Med njimi so bili tudi znani obrazi, kot so gimnastičarji Mitja Petkovšek, Sašo Bertoncelj, Rok Klavora, Alen Dimic, Žiga Šilc in štiri članice ženske kolesarske ekipe BTC City Ljubljana. Dogodka se je udeležil tudi Robert Štaba, strokovnjak za varnost v cestnem prometu, saj je bil cilj dobrodelnega kolesarjenja med drugim izboljšanje varnosti kolesarjev v cestnem prometu.

Zbrana sredstva bodo namenili nakupu svetlobnih teles Wheel Bee, ki izboljšajo vidnost kolesarjev na cesti. Miha Rakar, direktor Športnega centra Millenium BTC, je po dogodku povedal: »Zahvaljujem sem vsem za udeležbo in prispevek. Veseli me, da smo med 24-urnim kolesarjenjem zbrali preko 300 svetlobnih teles, ki jih bomo namenili otrokom na otroškem kolesarskem Maratonu Franja BTC City. Na ta način bomo poskrbeli za večjo vidnost najmlajših udeležencev v prometu.«

BTC je v okviru svojih družbeno odgovornih prizadevanj tudi sicer velik podpornik kolesarstva. Med drugim sodelujejo pri organizaciji Maratona Franja BTC City, svetovnega prvenstva za amaterske kolesarje, ki bo letos prvič potekalo v Sloveniji, in sicer med 28. in 31. avgustom. V ta namen so ustanovili tudi prvo žensko kolesarsko ekipo BTC City Ljubljana s profesionalno licenco. Ekipa 11 kolesark bo prvič nastopila v Sloveniji, potem pa na večini svetovnih tekem. Poleg tega v BTC-ju sodelujejo pri razvoju trajnostne urbane mobilnosti v mestu Ljubljana in pri projektih, ki ozaveščajo o varnosti otrok v prometu. V sodelovanju z Mestno občino Ljubljana bodo spomladi v BTC Cityju dobili tudi prvo postajo BicikeLJ. Večletna sponzorska podpora Marku Balohu tako ni naključje.

S kolesom ali MMC-jev izbor kolesarskih tur 

30. januar 2014 9:24:00

s kolesom na MMCTole je sicer čisto pomladansko-poletna tema, a sanje so vendarle dovoljene, kajne.

Za razliko od našega portala, kjer objavljamo izbor zanimivih kolesarskih (in drugih) izletov v Osrednjeslovenski regiji, ki so dosegljivi tudi po službi ali na hitro med vikendom, so se na spletnem portalu nacionalke lotili opisov in orisov poti, ki segajo krepko čez meje širše ljubljanske okolice. Predlogi za vzdržljivejše ali tiste, ki si za kolesarjenje lahko vzamete več časa, tudi za kakšen ogled in doživetje več.


Za lažje čakanje na suho in toplejše vreme si jih oglejte in naredite načrt za prihajajočo sezono.

 

Več na www.rtvslo.si.

PST laktatni test na spinerju 

29. januar 2014 10:49:00

Fit city logoV preteklosti so se vadbena območja določala glede na največji srčni utrip, ker pa je ta genetsko pogojen in nanj vpliva več različnih dejavnikov (zdravila, kava, temperatura, bolezen, stres…), je tako določanje lahko le groba ocena energijskih območij. Veliko bolj natančno je določanje območij glede na napor.

Najbolj natančnega izvajajo na Institutu za šport, ki deluje v okviru Fakultete za šport, a je cena kar zasoljena. Izvedete pa ga lahko tudi ceneje, s pomočjo individualnega Spinning® laktatnega testa, ki določa mejo, ko telo ni več sposobno porabiti – razgaraditi mlečne kisline, ki se tekom vadbe nabira v mišicah. Gre za kislino, zaradi katere pri kolesarjenju ne moremo več vztrajati pri določeni hitrosti vrtenja pedal.

Tak preizkus, ki traja do eno uro, pri nas izvajajo le v športnem centru Fit city v Ljubljani, na Tržaški 132.

Za podrobnosti in prijavo pokličite na 040 160 056.

Dobrodelno kolesarjenje z Markom Balohom 

27. januar 2014 11:59:00

Dobrodelno kolesarjenjeMarko Baloh, eden najboljših ultra-kolesarjev na svetu, tudi v letu 2014 nadaljuje tradicijo organiziranja zimskih sobnih kolesarskih srečanj, ki imajo dobrodelen ali vsaj osveščevalen namen. Pedala boste vrteli v Športnem centru Millenium v ljubljanskem BTC-ju, z začetkom v petek, 31. Januarja, ob 19. uri ter zaključkom v soboto, 1. februarja, ob 19. uri.

“Ker šteje namen, se mi lahko na desetih kolesih in petih tekaških stezah v ŠC Millenium pridruži vsak. Čas kolesarjenja ali teka ni pomemben. S svojo prisotnostjo in donacijo izkažete svojo podporo,” je pred letošnjo dobrodelno akcijo povedal Marko Baloh.

Kolesarjenje bo potekalo pod sloganom »Kolesarjenje je zdravo, naj bo tudi varno«, cilj pa je izboljšati varnost kolesarjev v cestnem prometu. Baloh se je zato povezal z zavodom Varna pot, zbrana sredstva pa bodo namenjena nakupu svetlobnih teles Wheel Bee, ki opozarjajo na pomen boljše vidnosti kolesarjev v cestnem prometu. Svetlobne lučke bodo poklonili otrokom na otroškem maratonu Maratona Franja, saj je prav, da se z ozaveščanjem kolesarjev in udeležencev v prometu začne pri najmlajši in najranljivejši skupini.

Informacije: 01 585 15 00, www.btc-city.com

 

Prijave na Maraton Franja bodo odprte 1. februarja 

23. januar 2014 15:58:00

Maraton Franja logoLetos se v Ljubljani s širšo okolico obeta bogata kolesarska sezona. Če začnemo od zadaj le z nekaterimi dogodki: vrača se septembrski Maraton prijateljstva v Lonjer, konec avgusta bo po trasi Franje kolesaril cel rekreativni svet, že junija pa bo spet na vrsti tradicionalna Franja.

O vseh bomo posebej tule še pisali, za zdaj pa le informacija, da se spletna prijavnica za MARATON FRANJA BTC CITY, ki bo od 6. do 8. junija, odpira na prvi februar. Prijavili se boste lahko na vožnjo na čas, družinski in otroški maraton ter nedeljskima klasičnima razdaljama na 156 in 97 km, ki bosta hkrati tudi kvalifikacijski tekmi za avgustovsko svetovno amatersko prvenstvo v Ljubljani.

Še tole: čez nekaj let naj bi v Ljubljani gostili tudi najboljše profesionalne kolesarje sveta in Mestna občina Ljubljane že pospešeno išče lokacijo, kjer bi postavili velodrom. Imate kakšno idejo?

Zimska vadba kolesarjenja 

23. januar 2014 9:44:00

spinningSte se kdaj vprašali, kaj počnejo kolesarji pozimi? Nekateri verjetno smučajo, drugi tečejo po suhem ali po snegu (če ga je kaj), tretji morda več hodijo... Pa ste kdaj pomislili, da se da tudi kolesariti?

Pa ne mislimo na kolesarjenje zunaj, čeprav so bile dosedanje temperature, ob malo debelejših oblačilih, tudi za to skoraj primerne. Mislimo na sobna kolesa, to je tista, ki jih za sto in še malo evrov lahko kupimo v bližnjem diskontu, za vadbo lahko izkoristite tudi lastno kolo, ki ga postavite na za to kupljen kolesarski trenažer (zanj boste odšteli okoli dvesto in več evrov), lahko pa se na take vrste prosto ali vodeno vadbo odpravite v fitnes.

Da torej ne bi le nestrpno pogledovali na koledar in čakali na pomlad, se raje odločite iza vadbo že zdaj. Našli jo boste, če boste sledili angleškemu imenu vadbe spinning. Gre za vodeno vadbo, ki jo lahko (priporočamo!) izvajate dvakrat na teden in ko kombinirate še z vadbo na fitnes trenežerjih.

Spinning ali sobno-kolesarska vadba omogoča individualno obremenitev in nezahteven trening. Pudarek je na aerobni vadbi in predvsem izboljšanju srčno-žilne kapacitete ter izgorevanju maščob.

Seveda si bo vadbeno mesto zbral vsak sam, kjer mu najbolj ustreza. Doma ali v fitnesu.

Predstavitev portala www.gremonapot.si na sejmu Alpe Adria 2014 

14. januar 2014 12:24:00

Od 29.1.2014 do 1.2.2014 bo Regionalna razvojna agencija Ljubljanske urbane regije na sejmu Alpe Adria – Turizem in prosti čas 2014 predstavila portal www.gremonapot.si. Predstavitev portala bo potekala na Gospodarskem razstavišču na razstavnem prostoru Regije Osrednja Slovenija v Marmorni dvorani, vhod iz Dunajske ploščadi.

Tema letošnjega nastopa Regionalne destinacijske organizacije Osrednja Slovenija na sejmu bo pohodništvotekkolesarstvo in ribolov.

Na koncert v kraškem podzemlju s kolesom, 25. avgust 2013 

20. avgust 2013 9:04:00

V nedeljo, 25. avgusta, Županova jama pri Grosuplju organizira posebno doživetje. S krajšim koncertom bo v Veliki dvorani Županove jame nastopila Vokalna skupina Gallina s programom slovenskih ljudskih in umetnih pesmi. Podzemna dvorana ponuja edinstveno naravno akustiko, kar daje takšnim koncertom poseben čar.

Na dogodek, ki se bo pričel ob 15. uri, se lahko pripeljete s kolesom in si pot načrtujete od doma ali pa koncert združite z  enodnevnim izletom Pozdrav netopirjev v Županovi jami.

Za dodatne informacije o samem koncertu se lahko obrnete na g. Damjana Virška (Županova jama – turistično in okoljsko društvo Grosuplje) na damjan.virsek@zupanovajama.si ali 041 395 598.

Vljudno vabljeni.

Kolesarjenje okoli Ljubljane, 18. avgust 2013 

16. avgust 2013 8:58:00

Mestna občina Ljubljana, v nedeljo, 18. avgusta 2013 organizira Kolesarjenje okoli Ljubljane, ki je namenjeno tako družinam z otroki kot tudi kolesarskim navdušencem. Kolesarjenje, na katerem so obvezne zadostna količina vode, primerna oprema in dobra volja, se bo pričelo ob 12:30 uri.

Za dodatne informacije in prijave se obrnite na Mestno občino Ljubljana (08 200 39 06) ali andrej.pocervina@ljubljana.si ali spletni naslov MOL.

Vljudno vabljeni.

Med kolesarjenjem popijte zadostno količino tekočine 

30. julij 2013 9:15:00

V vročih poletnih dneh je dehidracija eden izmed najpogostejših vzrokov za slabo počutje ali bolezen. Še bolj kot ljudje, ki mirujejo v senci, so dehidraciji izpostavljeni športniki, ki se tudi v največji vročini rekreirajo. Zato med kolesarjenjem ne smemo pozabiti na zadostno količino popite vode (ali izotonične pijače). Pred štartom moramo se moramo osvežiti in pripraviti na telesno obremenitev, med samo potjo pa ne smemo pozabiti na dovolj pogosto hidriracijo, kar lahko naredimo ob krajšem postanku ali med samo vožnjo. Količina popite vode je odvisna od dolžine in zahtevnosti poti, prav tako pa tudi od vsakega posameznika posebej.

Kljub nekaterim neprijetnostim, ki jih prinašajo vroči poletni dnevi, kolesarjenje z zadostno količino popite vode zagotovo nas razvedri in vpliva na naše dobro počutje. 

Stran 20 od 22 << < 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 > >>