Kolesarske novice

Nič vas ne stane, da ste dobrodelni! 

23. december 2014 7:52:00

dobrodelnostŠtevilnim društvom in klubom v tem času ekonomske krize dobesedno pride prav vsak evro, svojega pa jim lahko prispevate tudi vi - in to BREZPLAČNO. 0,5 % svoje dohodnine namreč lahko podarite eni, dvema ali trem nevladnim organizacijam. Takšna donacija vas nič ne stane, saj bo pol odstotka vaše dohodnine sicer pristalo v državnem proračunu. Časa za ukrepanje imate do 31.12.2014.

Postopek je enostaven in je tule na kratko opisan v nekaj korakih:

1. korak: Odločite se za organizacijo,
2. korak: Določite odstotek dohodnine, ki ga želite podariti,
3. korak: Izpolnite obrazec s svojimi podatki,
4. korak: Pošljite obrazec na davčni urad.


Podrobneje je postopek opisan na www.dobrodelen.si.

60 vzponov na Katarino 

25. november 2014 12:18:00

vzponi na katarinoMedtem ko smo že napovedali (in začeli) z zimsko sezono kolesarjenja, se končujejo poletne akcije. V Ljubljani je bil že oktobra zaključek akcij S kolesom okoli Ljubljane, Vzponi na Mali Lipoglav, Kolesarjenje na deset vrhov okoli Ljubljane... (o tem bomo v kratkem pripravili posebno novico), končana pa je tudi tradicionalna kolesarska akcija v Medvodah.

Na slavnostni podelitvi je bilo stošestnajstim udeležencem podeljenih 46 velikih pokalov, 40 malih pokalov in 38 Katarinkotov. Osemmesečno vpisovanje v knjigo pri Gostišču Vihra na Katarini, ki se je sicer zaključilo že 31. oktobra, pa bo šlo v anale predvsem po rekordnem ženskem dosežku. Ljubljančanka Mojca Lukan je zabeležila kar 200 vpisov, največ podpisov med moškimi je tokrat zbral Medvoščan Arsen Desimir Arsić.

 

Statistiko najdete na www.kkmedvode.com.

Predstavitev portala Gremo na pot na sejmu Narava zdravje 

10. november 2014 12:08:00

sejem nz14V času sejma Narava zdravje od 13. do 16. novembra bo Regionalna razvojna agencija Ljubljanske urbane regije (RRA LUR) predstavila portal Gremo na pot – spletni vodnik po kolesarskih, pohodnih in pešpoteh, na katerem najdete več kot sto različnih poti v skupni dolžini več kot 2.500 kilometrov. Sa sejmu jih obiščite na razstavnem prostoru RRA LUR v Stekleni dvorani (dvorana C, stojnica 31), najdete pa jih tudi na družabnih omrežjih Facebook in Twitter ter Google+.

Priložnosti za koristen obisk na sejmu pa bo še veliko: že v isti dvorani se bodo predstavljali ljubljanski ponudniki športnih vsebin, ki sodelujejo v novi mestni spodbujevalni akciji Razgibajmo Ljubljano (vabljeni tudi k njim), le prva dva dneva sejma pa bodo sejmišče skoraj preplavili malčki iz vrcev, ki se bodo udeležili Miniolimpijade in Paraminiolimpijade. Vabljeni k navijanju ali le ogledu.

 

Sejemski program in potrebne informacije o njem najdete na www.narava-zdravje.si.

Odkrij Ljubljano s kolesom! 

7. november 2014 9:41:00

spoznaj mesto s skolesomNa Krakovskem nasipu je do 20. novembra na ogled fotografska razstava, ki predstavlja kolesarske utrinke življenja ob novi, Obvodni kolesarski poti v Ljubljani. Kolo je naš večni spremljevalec – v različnih starostnih obdobjih, ob različnih življenjskih situacijah. Znotraj mesta ne ostaja zgolj najbolj praktično transportno sredstvo, vse bolj se namreč zliva z urbanim okoljem in postaja njegov nepogrešljiv estetski element.

O Obvodni kolesarski poti smo seveda že pisali (malo pobrskajte po novicah), na kratko pa gre za prvo izmed štirih novih tematskih kolesarskih poti, ki se vije vzdolž Ljubljanice in prepleta urbano okolje z naravo in kjer vas namesto reke avtomobilov spremlja reka Ljubljanica.

Razstavo "Odkrij Ljubljano s kolesom!" organizira ZaMestoPoDveh s pomočjo sredstev programa Intelligent Energy Europe in sicer ob podpori kampanje Evropske Komisije "Trajnostna mobilnost v mestih", več o njej pa si preberite na www.ljubljana.si.

Zaključek akcije Slovenija kolesari 

14. oktober 2014 12:53:00

slovenija kolesariV Šmarju pri Jelšah se je končala letošnja akcija Slovenija kolesari, športnorekreativnoturistična sezonska akcija, ki je tokrat potekala že štirinajsto leto zapored. Olimpijski komite Slovenije, Turistična zveza Slovenije in Kolesarska zveza Slovenije so z udeležbo lahko zadovoljni, saj so na 63 prireditvah - od tega jih je bilo v naši regiji izvedenih deset - skupaj sešteli več kot 25.000 ljubiteljskih kolesarjev. Večina se je sicer odločila za udeležbo le na enem dogodku, okoli sto vztrajnih pa jih je kolesarilo na vsaj petih prireditvah pod okriljem akcije. Zaslužili so si posebno priznanje organizatorjev.

 

Prihodnje leto se akcija seveda nadaljuje, morebitni organizatorji iz Osrednjeslovenske regije pa ste že zdaj vabljeni k sodelovanju.

Nova Obvodna kolesarska pot 

7. oktober 2014 13:28:00

Obvodna potČeprav so dnevi že občutno hladnejši, vse šibkejše in proti jugu drseče sonce pa krajša tudi čas svetlega dela dneva, še znamo izkoristiti njegove toplejše žarke tudi za kakšen kolesarski izlet. Posebej med vikendi je na cestah in poteh mogoče srečati samostojno in skupinsko vozeče rekreativce, ki pridno nabirajo dolžinske kilometre ali višinske metre.

Celo nove kolesarske poti in povezave se odpirajo v tem času. Že zadnjič smo pisali o povezavi med zahodnim in vzhodnim delom Tivolija, pred nekaj dnevi pa so odprli Obvodno kolesarsko pot, ki povezuje center Ljubljane s Fužinami.

Obvodna kolesarska pot je prva tematska kolesarska pot v Ljubljani. Poteka od Fužinskega gradu po nabrežjih Ljubljanice skozi Štepanjsko naselje, Kodeljevo, center mesta (Petkovškovo nabrežje – Prešernov trg – Kongresni trg – Novi trg) in se konča na Špici. Poti so označene s smerokazi in z informacijskimi tablami.

Več poglejte in preberite na http://obvodnapotlj.tumblr.com ali https://www.facebook.com/obvodna.pot.lj ali www.youtube.com.

Tečaji, delavnice in izleti za gorske kolesarje 

17. september 2014 9:04:00

mtbstudioKar šestnajst dni se boste lahko v septembru in oktobru družili z kolesarskim mojstrom Boštjanom Vidmarjem in njegovimi strkovnimi sodelavci, ki bodo za vas pripravili prav toliko srečanj za gorskokolesarske začetnike, nadaljevalce in izletniške navdušence.

Vsi dogodki se bodo dogajali v Ljubljani ter njeni predvsem zahodni okolici, z zborom na Bokalcih, dopoldne ali popoldne, odvisno od dneva srečanja. Vse dogodke lahko spremljate v našem Koledarju dogodkov podrobneje pa na www.mtbstudio.si.

Človek na biciklu 

27. avgust 2014 8:47:00

človek na bicikluPred natanko desetimi leti, torej leta 2004, je pri takratnem Zavodu za šport Slovenije izšel kolesarski priročnik Človek na biciklu, ki sta ga spisala Gorazd Penko in Primož Kališnik. Žal ne vemo, če je knjiga še na voljo v knjigarnah (morda jo najdete še v kakšni knjižnici), saj je takratna izdaja pošla že prej kot v pol leta, po ponatisu pa menda tretjega niso delali.

Gre za priročnik, za katerega je takrat v uvodu Primož Kališnik zapisal, da bo »ljubiteljskim kolesarjem v veliko pomoč, saj na kratek in jedrnat način opisuje vse, kar morate vedeti o varnem in zdravem poganjanju pedal.«

Če vas zanima vsebina, malo torej pobrskajte po policah med knjigami, ker pa smo od takrat prešli v dobo e-knjig, tule objavljamo e-obliko knjige Človek na biciklu, ki je menda eden takih prvih poizkusov. Pa saj je vseeno kako izgleda, samo da je berljiva, kajne?

Kamnik, raj za kolesarje 

15. avgust 2014 17:24:00

tic kamnikKamnik je izhodiščna točka za dvanajst poti, ki so si med seboj zelo različne po dolžini, višinski razliki, času vožnje, tehnični zahtevnosti, razgledih, vozni površini... Za bolje kondicijsko pripravljene kolesarje priporočajo turo na Veliko ali Menino planino, če pa vam klanci ne ležijo preveč, se odpravite v Arboretum Volčji Potok, kjer boste vozili po asfaltu in na koncu uživali v sprehodu po urejenih stezah ob jezercih in cvetnih nasadih Arboretuma Volčji Potok. Ljubitelji makadama bodo vzljubili turo na Srobotno, kjer vas po vzponu čaka čudovit razgled na Motnik in Cerkev svetega Jurija. Če imate rajši krajše in bolj strme proge, se lahko kar iz centra mesta po asfaltirani cesti odpravite na Stari grad.

V kamniškem turistično informacijskem centru si lahko kolo tidi sposodite. Prva ura izposoje je brezplačna, vsaka naslednja pa stane 2,5 evra. 

 

Več na www.kamnik-tourism.si.

Festival kranjske klobase 

13. avgust 2014 10:36:00

Festival klobasZagotovo ste že opazili, da so vsebine, ki jih berete tule pretežno rekreativnega značaja, vseeno pa je naše spletno mesto zasnovano precej širše. Razumljivo, saj k rekreaciji neposredno sodijo tudi turizem, zabava, promet, kulinarika, zdravje, okolje in ne nazadnje tudi druženje. Vsaj vse to dobite tudi od 20. do 23 avgusta pri Hiši kulinarike Jezeršek v Sori v tamkajšnji okolici.

Tradicionalna prireditev se 20. avgusta začela z izborom najboljše kranjske klobase 2014, do sobote pa se bodo vrstili tudi zabavni in narodnozabavni dogodki, otroški program, rekreativcem pa bodo v soboto namenili gorskokolesarski vzpon na Osolnik, o katerem lahko več preberete v našem koledarju dogodkov.

 

Več o celotnem programu pa je objavljeno na www.festival-kranjske.si.

Stran 16 od 22 << < 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 > >>