Prireditev ob 40-letnici evropske pešpoti E6 v Sloveniji

  • RSS
  • Add To My MSN
  • Add To Windows Live
  • Add To My Yahoo
  • Add To Google

Statistika

  • Vnosi (482)
  • Komentarji (1)

Arhivi

27. avgust 2015 9:25:00

E6Občina Velike Lašče v sodelovanju s Komisijo za evropske pešpoti vabi na prireditev ob 40-letnici evropske pešpoti E6 v Sloveniji.

 

Kdaj: sobota, 29. avgusta bo 14.00

Kje: pri nekdanji podružnični šoli Mohorje, v bližini Predgozda – križišča evropskih pešpoti E6 in E7

Častni pokrovitelj je predsednik republke Slovenije Borut Pahor, slavnostna govornica na prireditvi pa bo evropska poslanka Romana Tomc. Na podelitvi bodo podeljena  priznanja za prehojeno pot v letu 2014 in 2015.

 

Pohodniki vabljeni, da se na prireditev odpravite peš iz naslednjih izhodiščnih krajev:

Turjak – odhod ob 8.00 izpred Doma krajanov Turjak (Okrepčevalnica Rozika); 5–6 ur hoda, vodijo gozdarji,

Rob – ob 8.00, sprehod po Geološki poti v Kobilji curek, vodi PARNAS,

Krvava Peč – odhod ob 11.00; 2–2,5 uri hoda (primerno za družine), vodi PARNAS,

Velike Lašče – odhod ob 11.00 na trgu; 3 ure hoda, vodi Planinsko društvo Velike Lašče,

Predgozd – odhod ob 13.00; 30 minut hoda, vodi župan Anton Zakrajšek,

Nova vas – odhod ob 10.00 iz centra pred občino; 4 ure hoda, vodi TIC Bloke.

Več informacij o dogodku Prireditev ob 40-letnici evropske pešpoti E6 v Sloveniji

 

Predstavitev evropskih pešpoti E-6 in E-7

"Služi naj razumevanju in sodelovanju med ljudmi in narodi", je zapisano na križišču evropskih pešpoti E-6 in E-7 na Predgozdu (815 m). To je edino veliko evropsko križišče in to ravno na majhnem slovenskem prostoru. E-6 pešpot pripelje s severnega hladnega Baltika v Predgozd ter odpelje proti toplemu jugu na Jadransko morje in še naprej v sončno Grčijo. Slovenski del pešpoti od Radelj do Velikega Snežnika je Ciglarjeva pešpot, imenovana v čast in spomin gozdarju in organizatorju sodobnega slovenskega pohodništva Milana Ciglarja. V Predgozd pripeljeta s severa dve varianti E-6 pešpoti; prva varianta iz iške tesni (iz občine Ig) po mokrški rebri preko Krvave Peči in Mačkovca čez Rute na Bloke. Druga varianta pa pripelje iz občine Grosuplje v Turjak, preko vasi pod Mačkovcem in čez Mačkovec v Predgozd, kje se združi s prvo varianto. Pot je bila dana namenu v Mašunu leta 1974.

Evropska E-7 pešpot povezuje Atlantik s Črnim morjem. Slovenski del pešpoti se imenuje "od Soče do Mure" in je bil dan namenu prav v križišču v Predgozdu 12. septembra leta 1986. Prav na ta dan so se v Predgozdu zbrali predstavniki vseh celin sveta. Pešpot E-7 pripelje v našo občino s Sv. Vida (občina Cerknica) po krajevni cesti preko potoka Iške na Predgozd in odpelje, nekaj kilometrov skupaj z E-6 do vasi Naredi, čez vasi Bane, Logarji, Podsmreka, proti Velikim Laščam, odtod pa preko Male gore v dobrepoljsko občino.

Obe poti sta markirani z rdeče-rumenimi popotniškimi markacijami (rdeč krog z rumeno piko). Podrobne informacije so na razpolago pri Turistični zvezi Slovenije; Zveza gozdarskih društev Slovenije-komisije za evropske pešpoti Slovenije.

Komentarji na to objavo so zaprti.