OB MEJAH
Dolžina poti
10,6
Dolžina poti 10,6 km
Časovni obseg poti
04:00
Časovni obseg poti 04:00
Največja strmina vzpona[%]
19
Največja strmina vzpona: 19 %
Največja strmina spusta: 12 %
Povprečna strmina vzpona: 8 %
Dolžina vzponov nad 5%: 2,20 km
Najnižja točka poti: 469 m
Najvišja točka poti: 295 m
Višinska razlika: 324 m
Poraba energije
3919
Poraba energije za moške: 3919 kJ (936 kcal)
Poraba energije za ženske: 3215 kJ (768 kcal)
Težavnost poti
Težavnost poti: Srednje zahtevna
Kvaliteta podlage
Kvaliteta podlage: Gozdna pot
Primerna obutev: Pohodniški čevlji
Kratek opis

Velik del poti poteka skoraj po meji občine Trzin: polovica poti po gozdnih
poteh, po lepem terenu v senci, druga polovica poti pa skozi naselje po ulicah, cestah
in kolesarskih poteh. Pot je v gozdnem delu lepo označena in ji lahko brez težav sledimo.

Potek

Parkirišče pri Centru Ivana Hribarja-Obrtno industrijska cona-Špruha-Straški vrh- Tromeja občin-Peskokop na Rakovniku-Smućišče Dovga dolina-Grad Jablje –Cerkev sv.Florijana-Center Ivana Hribarja

Trzin
Trzin, nekoč srednje velika vas pod hribom Onger, na skrajnem južnem delu Mengeškega polja, se je v zadnjih dveh desetletjih spreminila v mestno naselje. V industrijskem delu je okoli 600 podjetij, ki imajo pomembno vlogo v slovenskem gospodarstvu.
Najstarejši del naselja je okrog cerkve sv. Florijana , ki se omenja že leta 1301.
Med vojno za Slovenijo leta 1991 je prišlo v Trzinu do enega najhujših spopadov med slovensko teritorialno obrambo in oklepno enoto jugoslovanske armade.
Izhodišče našega pohoda je fontana pred Centrom Ivana Hribarja v Trzinu . Na parkiriščih v bližini lahko pustimo avto.
Od fontane gremo do konca ceste in nato levo na pešpot ob reki Pšati, ki nas kmalu pripelje do mostu na Ljubljanski cesti. Tam je obeležje iz časa vojne za Slovenijo . Pot nadaljujemo po Ljubljanski cesti čez reko in naprej do križišča, kjer zavijemo desno in kmalu nato levo na Kidričevo ulico. Sledimo Kidričevi ulici do konca. Tu nadaljujemo po pešpoti, ki nas pripelje v obrtno-industrijsko cono Trzin, na ulico Blatnica .
Po pločniku ob Blatnici nadaljujemo mimo bistroja Mojca in piramide , kjer je gostilna Pečjak, prečkamo ulico Dobrave in po ulici Motnica pridemo do konca obrtno-industrijske cone. Tu nadaljujemo po kolesarski stezi pod daljnovodi in še kakšnih 100 m, nato ostro zavijemo desno na kolovoz in po kašnih 10 m poiščemo na desni strani stezo, ki je zaraščena, malo manj opazna in se odcepi v desno ob robu gozda strmo v hrib.

Špruha–Straški vrh–tromeja občin
Strmi vzpon po stezi nas kmalu nagradi z lepim razgledom na obrtno-industrijsko cono Trzin . Hodimo ob robu poseke daljnovodov, ki jo nato prečkamo in dospemo na drugo stran, kjer zavijemo v gozd. Tu se začnejo pojavljati tudi rumene oznake, simbol sekire, ki od tu naprej izmenično z lesenimi tablicami z napisom »Pot ob mejah« označujejo traso . Pot je lepo shojena in se vseskozi vzpenja. Opazujemo oznake, da na križiščih ne bi zašli, in kmalu dosežemo Špruho.Tu se pot zravna in nadaljujemo po lepi gozdni stezi v glavnem po ravnini do Straškega vrha. Sledi rahel spust, pa spet vzpenjanje po gozdni poti .
V lepem okolju se izmenjujeta kolovoz in steza, vse dokler ne dospemo do spominskega obeležja NOB .Tu se odločimo za smer naravnost mimo obeležja po kolovozu, ki nas kmalu pripelje do makadamske ceste, tako imenovane »bele ceste«, ki pelje iz Trzina na Rašico, kjer je tromeja občin Trzin, Mengeš in Ljubljana. Zdaj smo približno na polovici poti.

Po »beli cesti do peskokopa« in naprej na smučiče in grad Jablje
Na križišču zavijemo desno. Hodimo kakšen kilometer po cesti, vseskozi rahlo navzdol do križišča, kjer izberemo levo cesto, ki nas po nekaj sto metrih pripelje v peskokop na Rakovniku, kjer se cesta tudi konča . Pot nadaljujemo desno po stezi strmo v hrib ob rumenih oznakah, ki vodijo po meji občine. Za vzponom sledi malo ravninskega dela, nato pa rahel spust, ki nas pripelje na vrh smučišča Dovga dolina .
Kar ob robu smučišča se spustimo do vznožja, kjer stoji lesena koliba. Ob razširjenem prostoru, ki se uporablja za parkirišče, se začne lepa makadamska cesta spuščati proti gradu Jablje , ki obnovljen krasi podobo zaselka Jablje. Na gradu si je vredno ogledati poročno dvorano z Jelovškovimi freskami, dvorano za prireditve in grajsko dvorišče z arkadami.
Okolica gradu je lepo urejena, vse deluje mirno in dostojanstveno. Nikakor pa obiskovalec ne more ugotoviti, čemu je grad danes namenjen.
Iz zgodovinske literature izvemo, da se grad ob vznožju Rašice omenja že v 14. stoletju in da so ga pozidali graščaki Lambergi. Njim naj bi sledili razni lastniki. Bogata notranja oprema s slikami, tapetami in stenskimi slikarijami se je po drugi svetovni vojni »izgubila«, saj je bil grad takrat namenjen različnim dejavnostim.

Grad Jablje –cerkev sv. Florijana v Trzinu–Center Ivana Hribarja
Pri gradu zavijemo desno in se po makadamski cesti sprehodimo mimo opuščenega kamnoloma z ostankom plavža proti cerkvi sv. Florijana v Trzinu , ki je bila postavljena v sredini 14. stoletja.
Od tu nadaljujemo mimo osnovne šole, kjer si lahko ogledamo še spomenik NOB . Ostane nam še nekaj korakov do Centra Ivana Hribarja, kjer sklenemo krožno pot.

 

Center Ivana Hribarja s fontano
Predstavlja informacijsko, kulturno in turistično središče Trzina. Ime je dobil po znanem Trzincu dr. Ivanu Hribarju, ki je bil ljubljanski župan v letih 1896–1910. V prostorih centra si lahko ogledamo tudi kiparski portret tega znanega Slovenca, pred centrom pa fontano Pomlad avtorja Metoda Frleca.

Spomenik samostojnosti na mostu v Trzinu
Med vojno za Slovenijo leta 1991 je prišlo v Trzinu do enega najhujših spopadov med slovensko teritorialno obrambo in oklepno enoto jugoslovanske armade. Temu dogodku je posvečen spomenik samostojnosti na mostu.

Spomenik NOB pred tromejo
Spomenik je postavljen na mestu, kjer je gestapo usmrtil Ceneta Štuparja, borca Rašiške čete.

Smučišče Dovga dolina
Majhno smučišče z vlečnico in umetnim zasneževanjem. Ob vznožju stoji tudi manjša koča, ki deluje v smučarski sezoni.

Grad Jablje
Grad ob vznožju Rašice se omenja že v 14. stoletju. Pozidali so ga graščaki Lambergi. Njim naj bi sledili razni lastniki. Bogata notranja oprema s slikami, tapetami in stenskimi slikarijami se je po drugi svetovni vojni »izgubila«, saj je bil grad takrat namenjen različnim dejavnostim. Grad je lepo obnovljen, v njem si je vredno ogledati poročno dvorano z Jelovškovimi freskami, dvorano za prireditve in grajsko dvorišče z arkadami.
Okolica gradu je lepo urejena, vse deluje mirno in dostojanstveno.

Opuščen kamnolom s plavžem
Nekdanji kamnolom, ki so ga včasih uporabljali kot avditorij, je danes zapuščen.

Cerkev sv. Florijana v Trzinu
Cerkev sv. Florijana se omenja že leta 1301. Ohranjeni so križ, lestenec in kip sv. Florijana iz peščenjaka, ki je bil narejen v 15. stoletju.
Cerkve je doživela prvo baročno prezidavo najverjetneje leta 1649. V most pred cerkvijo je zdaj vzidan kamen s to letnico. Baročne prezidave so se odvijale od leta 1725 do 1733. Postavljeni so bili trije novi oltarji: glavni sv. Florijana, levi stranski sv. Urbana, desni stranski sv. Lenarta, dozidana je bila tudi kapela sv. Frančiška Ksaverja.
Prva gotska cerkev je bila obrnjena prav nasprotno od zdajšnje. Vhod je bil pod zvonikom, oltar pa je bil v smeri današnjega vhoda. Z baročnimi prezidavami so vse obrnili za 180 stopinj. Približna podoba tedanje cerkve je uporabljena pri kipu sv. Florijana v glavnem oltarju. V 19. stoletju je bila prizidana zakristija in pozneje še kor. V cerkvi je domnevno Plečnikova oprema, ki je nastala okoli leta 1958, in vključuje prostostoječi osemkotni kamniti kropilnik v ladji, nišo s starejšo plastiko, visečo stropno luč in križ na severni steni ladje.

Spomenik padlim borcem NOB (pri osnovni šoli)
Postavljen v spomin 30 padlim borcem in žrtvam fašističnega nasilja med drugo svetovno vojno.

 

Okrepčevalnica Barca

Bistro Mojca

Lokal hitre prehrane Pečjak

Katapult
»Pridi, Vanč,« ga je glasno poklical Anže, ko je šel še z dvema svojima prijateljema mimo njegovega doma, »napravili bomo katapult.« Bila sta še Nacek in Jožko, oba doma iz vasi, iz Trzina.
»Počakajte, počakajte, kaj pa je to katapult?« jih je vprašal.
Niso mu odgovorili, odhiteli so kar naprej in mu v naglici le od daleč vpili: »Pridi nad kamnolom, pa boš videl!«
In že jih ni bilo več. Vanča pa je začelo srbeti v glavi, le kaj neki bi to bilo. Toliko časa ga je kljuvalo v glavi, da je kar pozabil očetovo naročilo, kaj mora še postoriti. Mahnil jo je tja na vrh Ongra.
Seveda takrat kamnolom v Trzinu ni bil tako velik, kot je postal pozneje. Kamenje so le malo lomili in še to ročno, z železnimi drogovi, krampi, seveda so pri tem uporabljali tudi lopate. Nakladalnih vozičkov še niso poznali, vsaj ne v tem delu podeželja. Takrat je bilo le nekaj metrov prostora tam spodaj. Če si vrgel kamen z vrha, je kar daleč poletel, otroci so večkrat metali kamne in se preizkušali, kdo ga bo dlje zalučal.
Ko je Vanč prišel na vrh kamnoloma, sta Nacek in Jožko z vso silo upogibala mlad in ne preveč debel jesen, prej bi se reklo zelo debelo preklo, pa jima ni uspelo. Vanč je že od daleč videl, kako jima je drevesce že enkrat ušlo iz rok in veselo švignilo ponovno tja gori visoko pod nebo.
»Pomagaj, pomagaj!« mu je zavpil Nacek, a zaman, spet jima je ušlo iz rok.
»Zakaj nisi prej prišel? Zdaj pa kar splezaj na drevo, jaz sem že utrujen,« se je pritoževal Jožko.
»Kako? Na drevo?« ju je spraševal. In že sta mu razložila, da je treba splezati na drevo in ga nato, ko se bo spustilo in upognilo, z Vančem vred čim bolj spustiti do zemlje, onadva pa ga bosta v hipu lahko privezala z vrvjo ob bližnjo skalo.
In res se je Vanč povzpel visoko na jesen, skoraj že čisto na konec, tako visoko, da se je drevesce začelo počasi upogibati proti tlom. Seveda pa je bil pri takem početju strah moteč, saj bi Vanč lahko štrbunknil z zlomljenim vrhom na zemljo. Tokrat jim je uspelo, trdno so drevesce pritiskali k tlom in že je bilo močno privezano za skalo.
»Kar dobro drevo sem izbral, se ti ne zdi?« je dejal Nacek Jožku.
»Ja, ja, ravno prav je debelo in vitko, pomembno je, da ni predebelo in da se pri zvijanju ne zlomi, sicer bi videl vraga!« je porogljivo pogledal Vanča.
»Imeli smo pač srečo, kajne Nacek?«
»Kakšno srečo, to je znanje!« mu je veselo odgovoril.
Skratka, katapult je bil skoraj pripravljen.
»Kaj pa bosta zdaj storila?« je Vanč radovedno spraševal.
»No, poslušaj,« mu je začel skrbno razlagati Nacek, »take naprave oziroma neke vrste top so imeli včasih Turki in graščaki za obrambo svojih gradov, tako mi je povedal oče, in sem se spomnil, da bi tudi mi naredili nekaj podobnega.«
In mu je lepo pojasnil. Nacek je prinesel večjo pleteno košaro, ki so jo močno privezali za drevo.
»Zdaj boš videl, kaj je moč!« je ves vzradoščen skoraj vpil Nacek. »Pa glej, da se boš pravočasno odmaknil od drevesa, sicer boš še ti poletel s kamenjem.«
Seveda so veje prej malo oklestili oziroma obsekali. V košaro so položili precej velik kamen, kar manjšo skalo, saj je bila skoraj vsa košara polna.
»Bodita pozorna. Ko bom prerezal vrv, pridita pogledat, kako daleč bo skala poletela.«
Seveda so bili vsi polni pričakovanja in razburjeni, o nevarnosti, da se pri tem lahko komu kaj pripeti, jim še na misel ni padlo, kam bo skala padla pa tudi ne, saj bi spodaj kaj lahko tisti trenutek kdo prišel mimo in bumf na glavo in že ga ne bi bilo več. A to jih ni skrbelo, saj v tistem času ljudje niso toliko hodili naokoli, držali so se bolj doma in Nacek se je zanašal na to.
»Pazi zdaj!« ju je naglas opozoril in z ostrim nožem prerezal vrv. Mlado upognjeno drevesce je kar poletelo v nebo, z njim pa kamenje, ki je bilo v košari.
V trenutku so bili vsi na robu kamnoloma. Niso mogli verjeti svojim očem, skala je poletela najprej visoko pod nebo, nato pa je začela padati daleč, daleč tja na travnik spodaj.
»Bravo, bravo!« so vsi vpili v en glas od navdušenja.
»Še bomo poskusili. Ali ni zabavno?« ju je spraševal Nacek.
»Seveda, seveda, dokler se bo dalo!«
In res so se zabavali na ta račun, še nekajkrat so naredili katapult, dokler se nekega dne ni košara predčasno odvezala oziroma razsula in jim je kamenje padlo skoraj na glavo. Pa niso odnehali, povedali so še drugim prijateljem, zato je bilo kar nekaj skal že tam doli pod kamnolomom. To je bilo navdušenja! In po vasi so že šušljali o katapultu.
Starši so vse to jemali kot igro vse dotlej, ko je nekega dne šel tam mimo pod Ongrom grajski lovec in gozdar Maks, ki se je lepo počasi namenil v grajske gozdove. Ko je šel mimo oziroma pod Ongrom, mu je nad glavo priletel ogromen kamen. Neznansko se je prestrašil, kajti res še ni videl, da bi tako velike skale letele po zraku. Ozrl se je proti kamnolomu v hosto in opazil otroke, ki so se veselo smejali. »A to je,« mu je stopilo v glavo, »otroci mečejo kamenje! No, pa poglejmo, kaj se tam gori dogaja,« si je mislil, in že je tiho in neopazno pohitel h kamnolomu. Otroci so se pravkar pripravljali na naslednji strel iz katapulta. Počakal je, da so delo dokončali, nato pa jih je s svojo prisotnostjo presenetil. Bilo je prepozno, niso mogli več pobegniti, pa le zakaj naj bi, saj niso nikomur nič hudega storili. Gozdar pa jim jih je pošteno napel, kaj vse bi se jim lahko pripetilo pri tako nepremišljenem igranju. Zahteval je, naj takoj prenehajo to nevarno igro in zagrozil, da bo povedal staršem, kaj počnejo v gozdu nad kamnolomom. Fantje so bili globoko razočarani in poparjeni, ko pa jim je gozdar povedal, da je šlo kamenje čez njegovo glavo in kaj bi se zgodilo, če bi zadeli voz z vprego, so se nekako potolažili in se razšli vsak na svoj dom.
Čez kak dan pa so jih še doma pošteno slišali, vsak pač po svoje. In igra je potem zastala, ostal je le še spomin in lep občutek, da se je katapult dobro obnesel.
Minila so leta, Vanč je ostal Vanč, Nacek je postal Nace in Jožko Jože. Bili so že fantje, nič več otroci, in tega so se tudi sami že kar dobro zavedali. In zgodilo se je lepega dne čez več let, da so prav tam pod kamnolomom taborili francoski vojaki. Najprej so bili v naši deželi dobrodošli, zaradi vse večjih davkov in grobosti pa so začeli našim ljudem presedati. Zato so se jim ljudje začeli upirati. Temu so botrovali tudi vse večji uspehi avstrijske vojske. Trzinci so šušljali, da bi jo Francozom zagodli, kajti nič kaj jim ni ugajalo, da so taborili pred njihovim nosom.
Vanč, Nace in Jože pa so bili zdaj že toliko stari, da bi jih lahko še v vojsko poklicali, zato je bilo treba Francoze prepoditi iz Trzina. Pa le kako, saj je bilo na travniku pod Ongrom vse polno šotorov z oboroženimi vojaki!
Pa se je Vanč nekega dne spomnil in je omenil svojo namero še Jožku in Nacetu. Takoj sta se strinjala. »Tako jim bomo podkurili, da ne bodo vedeli, kdo jih preganja.« Dogovorili so se, da jih bodo napadli s katapultom. Ogledali so si primerna drevesa in našli kar štiri, ravno pravšnja, ki so rasla na obronku kamnoloma. Podnevi so si odbrali še kamenje ter si pripravili košare in vrvi. Proti večeru pa so skrivoma upognili drevesa in pripravili katapulte za streljanje. Samo še vrvi bo treba prerezati. Za to pa so zadolžili Vanča, ki je bil najbližje doma. Domenili so se, da jih bo sprožil, ko bodo vojaki že počivali.
In res je bilo tako. Ko je v cerkvenem stolpu odzvonilo enajst, je Vanč prerezal vrvi, drugo za drugo seveda, pa s kar precejšnim strahom, saj ni vedel, kakšne bodo posledice.
Ko so skale priletele v tabor, tam doli pod Ongerjem, druga za drugo, je straža kar okamenela, v taboru pa je nastal tak trušč, vik in krik, da je bilo kaj, kaj ne, saj niso vedeli, od kod leti kamenje in se niso mogli boriti proti nikomur. V trenutku je bilo razdrtih kar nekaj šotorov, kar nekaj vojakov je imelo razbite glave. Povelja so padala zdaj sem, zdaj tja. Vse, kar se je slišalo, je bilo le nekaj strelov iz topa, ki so jih izstrelili bolj iz strahu kot v bran.
Vanč pa se tisti večer ni upal domov, prespal je kar v kamnolomu v nekakšni kraški jami, ki se še danes lahko vidi in se je tudi tedaj dalo skriti vanjo. Dopoldne pa se je s sekirico in lažjo suho smreko čez ramo odpravil proti domu. Pa ne kar naravnost, marveč tja proti grajskim, kjer je bilo varneje. Francozi so si naslednji dan ogledali skale, ki so jim prejšnji večer priletele na glavo, in niso mogli doumeti, kako in kdo jih je zmetal tako daleč. Z rokami jih ni mogel vreči, le kako, saj bi moral biti velikan in ne človek. Ogledali so si tudi vrh kamnoloma, pa razen nekaj vej in oguljenih jesenov niso videli ničesar, nihče ni nič posumil, sicer bi najbrž tudi Trzincem trda predla. Še nekaj dni so se zadrževali, nato pa so se preselili drugam, saj je bilo v Trzinu prenevarno. Baje so prav te Francoze čez nekaj dni Mengšani in Trzinci prav pošteno naklestili na Mengeškem polju.
Vanč, Nace in Jože pa so pozneje dobili dragoceno pohvalo od samega presvetlega avstrijskega cesarja. Kdor ne verjame, naj stopi tja gor na Dunaj oziroma na cesarski dvor, kjer hranijo pohvale. Tam si jih lahko ogleda. Seveda pa se bo moral zelo potruditi, da jih bo našel!

Pot sprva poteka po ulicah Trzina. Ko na koncu naselja zavijemo v hrib, se ulica nadaljuje v stezo, ki se izmenjuje s kolovozom vse do gradu Jablje. Od tam naprej pa spet preide na ulice Trzina vse do konca poti.
Večji del poti, ki poteka po gozdovih ob meji občine, je izjemno zanimiv in senčen. Če ste na poti ob pravem času, lahko najdete tudi veliko užitnih gob.
Pot je ravno pravšnja za nedeljski družinski izlet. Oznake (rumene sekire) ob poti vodijo pohodnike skozi gozd, zato se ne morejo izgubiti.

 

Florijanov sejem – tradicionalni sejem v mesecu maju

Pohod po mejah občine Trzin – tradicionalni pohod v mesecu juniju