Odštevamo dneve do 10. festivala gorniškega filma

  • RSS
  • Add To My MSN
  • Add To Windows Live
  • Add To My Yahoo
  • Add To Google

Statistika

  • Vnosi (482)
  • Komentarji (1)

Arhivi

10. februar 2016 9:30:00

10. gorniski festivalLe še nekaj dni nas loči od največjega gorniškega praznika v dolini, 10. festivala gorniškega filma, ki bo ob svoji desetletnici med 15. in 19. februarjem 2016 potekal na petih prizoriščih: v Cankarjevem domu v Ljubljani, Mestnem kinu Metropol v Celju, Mestnem kinu Ptuj, Kulturnem domu Krško in Mestnem kinu Domžale, kjer bodo projekcije zmagovalnih filmov 20. in 21. februarja.

Največji tovrstni festival v Sloveniji, ki ga organizira Društvo za gorsko kulturo je v prvih devetih letih gledalcem – do zdaj jih je bilo okrog 35 tisoč – ponudil 400 filmov, letos bo na ogled 46 filmov z vsega sveta, med katerimi so številni prejeli mednarodne festivalske nagrade. V kategorijah alpinizem in plezanje si bodo gledalci lahko ogledali po 11 filmov, gore, šport in avantura bodo postregli 12 filmov, prav toliko jih bo o gorski naravi in kulturi.

Gorniški festival je slovensko občinstvo v preteklih letih razveselil s številnimi uglednimi gosti iz sveta plezanja in alpinizma – tako bo tudi letos. V Cankarjevem domu bosta predavala britanska mojstrica tradicionalnega plezanja Hazel Findlay, prva ženska, ki je preplezala smer z oceno E9 (ekstremno zahtevno plezanje) in se proslavila kot mojstrica krušljivih morskih pečin, ter slovenski športnoplezalni as Domen Škofic, za katerim je najuspešnejša sezona, tudi z zmago na tekmi svetovnega pokala in številnimi vrhunskimi vzponi v naravnih plezališčih. Alpinistične barve bosta zastopali legendi: Američan Jack Tackle, ki je preplezal številne prvenstvene smeri na Aljaski, v Kanadi in drugih gorstvih po vsem svetu ter bo predaval o pomenu samozadostnosti in predanosti cilju, ter avstrijski alpinist in filmski ustvarjalec Kurt Diemberger, edini še živeči prvopristopnik na dva osemtisočaka, Broad Peak in Daulagiri, ki je leta 2013 v Chamonixu dobil priznanje zlati cepin za življenjsko delo.

Več informacij: 10. festival gorniškega filma

 

Komentarji na to objavo so zaprti.