Med jesenskimi počitnicami vabljeni v Županovo jamo

  • RSS
  • Add To My MSN
  • Add To Windows Live
  • Add To My Yahoo
  • Add To Google

Statistika

  • Vnosi (482)
  • Komentarji (1)

Arhivi

26. oktober 2016 11:39:00

Zupanova jamaŽupanova jama ponuja izjemno doživetje kraškega podzemlja, sestavlja jo sedem podzemskih jam, ki si jih v času jesenskih šolskih počitnic, od 29. oktobra do 6. novembra, lahko ogledate vsak dan ob 15. uri. Zaželena je najava obiska na 041/407-705. Za skupine (vsaj 5 odraslih) so ogledi možni tudi ob drugih urah, po predhodnem dogovoru.

V Županovi jami se boste lahko seznanili z malimi in velikimi podkovnjaki, eno izmed 30 vrst netopirjev, ki živijo v Sloveniji. Letošnji mladiči podkovnjakov so že skoraj odrasli in se osamosvojili, tako da se netopirji že v večjem številu vračajo v jamo, kjer bodo v skritih in manj skritih kotičkih prezimili. V zimsko spanje - hibernacijo - se običajno potopijo proti koncu novembra, nekako v času, ko začne zunaj zmrzovati in izginejo žuželke, njihova hrana.

Trenutno pa jih lahko v Županovi jami opazujemo pri "dnevnem počitku" - čez dan počivajo v jami, pritrjeni z nogami na strop, zvečer pa odletijo ven in si poiščejo kaj za pod zob.

Izlet v kraško podzemlje je primerna izbira ne glede na vreme, če se le v vas skriva želja po odkrivanju novega. V jami je bilo še pred kratkim prijetno hladno, kmalu pa bomo lahko rekli, da je prijetno toplo. V notranjih delih Županove jame namreč vlada stalna temperatura 9,5 °C. Poleg tega ste v jami  ”pod streho”, lepota kapnikov pa je enako bleščeča kot ob lepem poletnem dnevu.

Za obisk Županove jame, kjer 600 m dolga turistična pot vodi skozi sedem dvoran, priporočamo pohodno obutev in primerna oblačila. Obisk z vodnikom traja eno uro. Vstopnina v jamo je 8 EUR odrasli, 6 EUR šolski otroci, za predšolske otroke v spremstvu staršev je brezplačna.

Županova jama leži 8 km JV od Grosuplja v smeri proti Turjaku, na nadmorski višini 410 m. Več o njej najdete na www.zupanovajama.si

 

Komentarji na to objavo so zaprti.