Pohodniške novice

Pohod okoli Kuma 

17. maj 2018 10:20:00

Pohod okoli KumaKrajevna skupnost Dobovec vabi na pohod okoli Kuma, po poti kumlanskega mozaika. Pohod bo v soboto, 19. 5. 2018. Pohod bo potekal po krožni 20 km dolgi trasi pohodne poti po območju Kuma.

ZBOR IN PRIJAVA: 7:45 h, ODHOD 8:00 h

Oprema: pohodna obutev, hrana in pijača iz nahrbtnika.

Kratek opis tematske poti

Izhodišče in zaključek krožne tematske poti je pred objektom Krajevne skupnosti na Dobovcu. Nato se podamo po  obstoječih cestah in poteh po odprti kmetijski krajini, skozi gozd in vasi. Pretežni del tematske poti poteka po ozemlju občine Trbovlje, delno pa tudi po območju občine Zagorje ob Savi. Prečkamo Škofjo Rižo, Završje, Gorenjo vas, Mali Kum, Ključevico, Kum in Dobovec.

Po poti se vstavimo na različnih interpretacijskih točkah z vsebinsko in animacijsko razlago prisotnih strokovnjakov.

Tematika poti je vezana predvsem na:

-           suha travišča,

-           visokodebelne sadovnjake,

-           gozd,

-           skalne pečine kot pomembno življenjsko okolje ptic,

-           kulturno dediščino, ob ogledu domačij se bo mogoče seznaniti z življenjem in delom na podeželju nekoč in danes (konjereja,

            ovčereja, čebelarstvo, staro kmečko in gospodinjsko orodje),

-           pomen cerkve sv. Neže, legenda o pastirjih Joštu in Neži z razgledno točko na vrhu Kuma.

S pohodom po tej tematski poti želimo čim manj posegati v naravno okolje. Ker je pot speljana po obstoječih poteh, ki jih domačini, pohodniki, kolesarji in jezdeci konj uporabljajo že od nekdaj, tovrstni namen poti ne bo dodatno vplival na biotsko in pokrajinsko raznovrstnost in lastnosti zaradi katerih je del območja Kuma zavarovan kot krajinski park in Natura 2000.

Spomladanski pohodniški teden po Rakiški planoti in Krimskem pogorju 

17. maj 2018 9:39:00

Pohodniški teden RakitnaOd 21. do 27. maja vabljeni na prvi spomladanski pohodniški teden po Rakiški planoti in Krimskem pogorju. Organizirani bodo pohodi različnih zahtevnosti z odhodom izpred Hotela Rakitna.

Udeležite se lahko naslednjih pohodniških tur:

Ponedeljek, 21. 5., odhod ob 11:30, dolžina poti 3 km, 2 uri, lahka pot: Hotel Rakitna - gozdna učna pot – Hotel Rakitna.

Torek, 22. 5., odhod ob 11:30, dolžina poti 15 km, 5 ur, lahka pot: Hotel Rakitna (790 m)– Rotovc (960 m) - najlepši razgled na Rakitno – Krim (1100 m) – Hotel Rakitna.

Sreda, 23. 5., odhod ob 11:30, dolžina poti 3 km, 2 uri, lahka sprehajalna pot: Hotel Rakitna (790 m) – Županov vrh (999 m) - Kamenica (1050 m) – Hotel Rakitna.

Četrtek, 24. 5., odhod ob 11:30, dolžina poti 13 km, 4 ure, položna gozdna pot, z zelo lepim razgledom: Hotel Rakitna – pot po obronkih – Hotel Rakitna –z Novaške gore (996 m) na Julijske in Kamniške Alpe, sredogorje, mimo Krimščka (940 m), naprej pa pot na Smrekovec in nazaj proti hotelu ob jezeru.

Petek, 25. 5., odhod ob 11:30, dolžina poti: 9 km, 6 ur, zahtevna pot, potrebna popolna planinska oprema: Hotel Rakitna – Ustje, lahka, gozdna pot – Vrbica, križišče 4ih občin; Brezovica, Ig, Velike Lašče, Cerknica, nazaj na Rakitno, k hotelu ob jezeru.

Sobota, 26. 5., odhod ob 9:30, dolžina poti 10 km, 6 ur: Hotel Rakitna – Vrbica – Osredek - spust v dolino reke Zale, mimo Selana in nazaj proti Rakitni, v hotel ob jezeru.

Nedelja, 27. 5., odhod ob 9:30, dolžina poti 17 km, 9 ur: Hotel Rakitna – preko Novakov, na sedlo med Krimščkom in Smrekovcem, na Zabočevo (lahka pot), možnost ogleda golobje jame ob poti; pot se nadaljuje preko Pekla (ogled slapov, geološka razpoka) – povratek nazaj na Rakitno, v hotel ob jezeru.

CENA POHODA: 12 € za odraslega, 8 € za otroke do 15 let, 2 € za otroke do 6 let

Vključuje: startnino (za pomoč pri strokovnem vodenju PDP) in hrano po pohodu, v Hotelu Rakitna

PRIJAVE  so možne po telefonu 041 761 756 ali po mailu effekt.simenko@siol.net

14. nočni pohod na Orle 

16. maj 2018 9:57:00

Nočni pohod na OrleKulturno turistično društvo Proga 13 v soboto, 19. maja, vabi na 14. nočni pohod na Orle.

Zbor pohodnikov bo od 19.00 – 19.30 ure v kulturnem domu Hrušica, Pot do šole 2/a, ob Litijski cesti v Ljubljani (avtobus št. 13), odhod iz Orel bo ob 22.30, prihod v Hrušico ob 24.00.

Pohod bo v vsakem vremenu. Potrebna je primerna obleka in obutev, dobrodošla naglavna lučka in pohodne palice. Vsak udeleženec ob plačilu štartnine prejme kupon za čaj in hrano Orlah.

Štartnina je 5 evrov.

Dodatne informacije: 14. nočni pohod na Orle62. pohod po Poti ob žici in Tek trojk 

30. april 2018 8:25:00

Pot ob žiciMed 3. in 5. majem 2018 bo potekal že 62. pohod Pot ob žici, na katerem številni rekreativci vseh generacij obhodijo Ljubljano po 35-kilometrski Poti ob žici.

Za tiste, ki si želijo nekoliko zahtevnejše rekreacije, bo v soboto, 5. 5., potekal Tek trojk na progah, dolgih 28, 12 in 3 kilometre (za otroke). Pohod in tek se zaključita s prireditvijo v središču Ljubljane.

Pot ob žici je edinstven kulturni spomenik. Urejena peščena sprehajalna in rekreacijska pot sklenjena vodi okrog celotnega mesta, teče pa po področju, kjer je med drugo svetovno vojno, od leta 1942, mesto obdajala bodeča žica. Pohod po 35 km dolgi Poti bo udeležence vodil po progah različnih dolžin.

Na pohod se bo, kot vsako leto, mogoče odpraviti z različnih startnih mest v vseh predelih Ljubljane.

Kontrolne točke, kjer se lahko vključite na Pohod na 35 km in dobite brezplačne kartončke;

•          KT-1: Vič - Agrotehnika Gruda, Tržaška 132

•          KT-2: Šiška - Okrepčevalnica Kačji pastir (prej Pri cvičku) ob Koseškem bajerju

•          KT-3: Bežigrad - AMZ Slovenije, Dunajska 128

•          KT-4: Jarše - Žito Ljubljana, križišče Clevelandske in Šmartinske

•          KT-5: Polje - Trgovina Mercator, Zaloška 168

•          KT-6: Fužine - Gostilna Babnik pri Fužinskem mostu

•          KT-7: Rudnik - križišče Dolenjske ceste in Peruzzijeve ulice

•          KT-8: Livada - Gostilna Livada, Hladnikova ul. 15

Vsak udeleženec, ki bo opravil celotno pot v dolžini 35 km, bo dobil posebno kolajno.

Start Pohoda: različne lokacije, od 6.00 do 8.00

Start Teka trojk: Stritarjeva ulica. Tek na 29 km: ob 9.30; tek na 12 km: ob 9.00.

Zaključna prireditev: Kongresni trg, 10.30-13.30.

Več informacij: www.pohod.si

Prvomajski pohod na Molnik 

26. april 2018 8:22:00

MolnikTuristično društvo Zadvor vabi 1. maja na enajsti prvomajski pohod na Molnik.

Start med 8. in 9. uro izpred Brunarice Zadvor Cesta 13. julija 86 Ljubljana-Dobrunje.

Po povratku prvomajski golaž in rdeč nagelj, brez katerega na ta ne gre.

Več informacij: www.brunarica-zadvor.comPohod po Krpanovi poti 

26. april 2018 8:04:00

Pohod po Krpanovi poti

Vsako zadnjo nedeljo v aprilu je na Blokah v vasi Volčje sedaj že tradicionalni Krpanov pohod, ki vas bo popeljal čez bisere neo

krnjene narave in našo bogato kulturno dediščino. Pohod je primeren za vse generacije, saj je pot dobro označena in vsak si po svojih zmožnostih izbere dolžino poti in težavnost.

Dolžina poti je 19 km, dolžina poti s povirjem Iške pa 23 km. Navadno se jo prehodi v štirih do sedmih urah in ni zahtevna. Udeleženec ob prijavi dobi prospekt z zemljevidom in označenimi znamenitostmi ob poti ter posebno darilo organizatorjev. Ob poti sta po navadi dve okrepčevalnici z domačimi prigrizki in napitki. Na koncu pa si svoje želodčke pogrejete s toplim obrokom tradicionalne bloške kulinarike in se odpočijete ob pogledu na čudovito Bloško jezero. Vsako leto se lahko srečate z Martinom Krpanom in njegovo kobilico, ki vas bosta popeljala v davne čase.

Več informacij: Pohod po Krpanovi poti

12. Ostrovrharjev pohod 

17. april 2018 15:50:00

Ostrovrharjeva pohodna potKUD Podgrad pri Ljubljani vabi na 12. Ostrovrharjev pohod, ki bo v nedeljo, 22. aprila 2018 z začetkom ob 10. uri za nekdanjo tovarno Arbo.

Vodniki bodo pohodnike popeljali skozi podgrajske znamenitosti, kot so Novi in Stari grad, kamnolom mlinskih kamnov, ter ob poti povedali veliko zanimivosti o kraju in okolici.

Tudi tokrat bodo pohodniki lahko izbirali med običajno, krajšo traso in daljšo traso, ki je bila novost lansko leto. Slednja se povzpne tudi na Debni vrh in Pečar, nato pa se spusti v dolino potoka Besnica in nadaljuje z vzponom, streljaj od vasi Vnajnarje. Cilj pohoda, tako krajše kot daljše trase bo na Turistični kmetiji Pri Lazarju. Okrepčila bodo na voljo na štartu, na sedelcu pod Starim gradom in na Murjevki, za pohodnike, ki bodo izbrali daljšo traso pa je priporočljivo, da imamo s seboj nekaj vode.

Pohod je primeren za vse starostne skupine, zaželena je solidna telesna pripravljenost, še posebej za pohodnike, ki bodo izbrali daljšo traso. Pot je urejena, od pohodnikov pa se pričakuje ustrezna pohodna obutev in oprema, primerna vremenu.

Ostrovrharjevo pot si lahko ogledate tukaj.

Podgrad pri Ljubljani je vas s tremi zaselki, ki se nahaja na najbolj vzhodnem koncu Ljubljanske kotline. Leži streljaj od sotočja treh pomembnih slovenskih rek: Save, Ljubljanice in Kamniške Bistrice.

Zaradi svoje lege in naravnega okolja je zanimiva izletniška točka, obenem pa tudi izhodišče za različne izlete, predvsem pohodniške ali kolesarske. Nekaj minut iz Ljubljane lahko z obiskom Podgrada uživate na svežem zraku, obdani z bogato in raznoliko naravo, v družbi prijaznih ljudi ali pa preprosto najdete kotiček miru v gozdovih ali na obrežju reke Save in si tako napolnite baterije in zbistrite um in duha.

Več informacij: 12. Ostrovrharjev pohod

Pomagajmo čebelici: Ocvetličimo mesto 

11. april 2018 11:34:00

Pomagajmo čebelici - Ocvetličimo mestoV letošnjem letu bomo na pobudo Slovenije 20. maja prvič obeležili svetovni dan čebel, v teh dneh pa že peto leto zapored poteka projekt 'Pomagajmo čebelici: Ocvetličimo mesto', ki se izvaja pod okriljem Mestne občine Ljubljana in družbe BTC. V sodelovanju s številnimi partnerji tako potekajo različne aktivnosti v podporo osveščanju o pomembnosti čebel in za spodbujanje meščanov Ljubljane k ocvetličenju oken in balkonov z medovitimi rastlinami.

MOL, ki se od leta 2017 ponaša z nazivom »Čebelam najbolj prijazna občina«, že vrsto let izvaja številne aktivnosti namenjene samooskrbi in ohranjanju biodiverzitete in okolja, kamor sodi tudi spodbujanje razvoja urbanega čebelarjenja. Postavitev 

urbanega čebelnjaka v Botaničnem vrtu, pedagoški program namenjen vsem trem triadam v osnovnih šolah, turistični produkt Čebelja pot, ki je bil zasnovan v letu, ko je Ljubljana nosila prestižni naziv Zelena prestolnica Evrope 2016, priporočila za postavitev čebeljih stojišč, zasajanje medovitih rastlin na javnih zelenih površinah ter dežurna služba za pobiranje rojev po mestu so le nekatere izmed aktivnosti. V teh dneh pa je v ospredju projekt 'Pomagajmo čebelici: Ocvetličimo mesto', v okviru katerega so obiskovalci središča Ljubljane pred nekaj dnevi brezplačno že prejeli vrečko semen medovitih rastlin in strokovne nasvete, kako lahko pomagajo čebelam zagotoviti dovolj paše. Med 16. majem in 6. junijem bo v Mestni hiši na ogled čebelarska razstava, jeseni pa še Medeni dan ter Mesec medenih sladic.

Pestro dogajanje pa se že sedaj odvija tudi v BTC-ju. Od torka, 10. aprila, je v hali A na ogled razstava 'Urbano čebelarjenje', kjer lahko obiskovalci prek čebeljega nadzornega centra v živo spremljajo dogajanje v čebelnjaku ob Vodnem mestu Atlantis, v prihodnje pa bodo v prenos vključeni še drugi urbani čebelnjaki. 21. aprila bo na Tržnici BTC potekal cvetlični sejem in obeležil svetovni dan Zemlje, ki sledi dan pozneje. Maja se bo Ameriška ulica v BTC Cityju Ljubljana preobrazila v alejo sončnic, čebelji nadzorni center pa bo od junija naprej predstavljen v okviru razstave 'Kjer so čebele doma' v Slovenskem etnografskem muzeju. Med 17. in 27. majem bodo potekali dnevi odprtih vrat pri različnih partnerjih projekta, ki bodo obiskovalcem ponudili vpogled v urbane čebelnjake in jih seznanili z izzivi urbanega čebelarjenja.  

Več informacij: www.btc-city.com/CEBELE.

Svet zdravilnih rastlin - 10. Čemažev pohod 

4. april 2018 13:22:00

ČemažDruštvo Zapotok v soboto, 7. aprila 2018, vabi v svet zdravilnih rastlin, na 10. Čemažev pohod.

Vabljeni v svet zdravilnih rastlin, na 10. čemažev pohod, v soboto 7.4.2018 ob 9. izpred RTC Zapotok. Do Ščurkov se bomo zapeljali z avtomobili, potem pa pot nadaljevali peš ob potočku v Ščurkov graben. Ob poti bomo spoznavali prva spomladanska zelišča, na koncu pa bomo košarice napolnili z zdravilnim čemažem.

Pot je nezahtevna, primerna tudi za otroke v spremstvu staršev. Od povratku v RTC Zapotok bomo skupaj pripravili različne čemaževe namaze. Prostovoljni prispevki zaželeni.

Zbirno mesto je ob 9. uri pred RTC Zapotok, od koder se boste z avtomobili podali proti Ščurkom pod Turjak, potem pa pot nadaljevali peš ob potočku v Ščurkov graben, kjer je zdravilnega čemaža v izobilju. Ob poti boste spoznavali prva spomladanska zelišča, na koncu pa košarice napolnili z zdravilnim čemažem.

Poleg primerne opreme za hojo je obvezna oprema še košarica oziroma papirnata ali bombažna vrečka za nabiranje. Ob povratku boste v RTC Zapotok skupaj pripravili različne namaze s čemažem.

Več informacij: 10. Čemažev pohod

15. jubilejni pohod po Jablaniški poti 

3. april 2018 13:25:00

Pohod po Jablaniški potiDruštvo za razvoj podeželja LAZ vabi na 15. jubilejni pohod po Jablaniški poti, ki bo v soboto, 7. aprila 2018. Start pohodnikov je med 7:00 in 10:00 pri GD v Zgornji Jablanici.

Sprehodili  se bomo  po prijetnih gozdnih poteh in obronkih krožne Jablaniške poti, ki je dolga 18 km. Prijava pohodnikov je od 7:00 do 10:00  pri gasilskem domu v Zgornji Jablanici, Šmartno pri Litiji. Simbolična prijavnina znaša 2,5 €. Organizatorji pa poskrbijo za tradicionalni zajtrk, ki vsebuje jutranjo kavico ali čaj, »štrukeljc« ali drugo domače pecivo.

S seboj pa si v nahrbtnik vzamete jabolko se podate na pot. Na štartnem mestu bodo letos organizatorji zbirali sredstva za nakup defibrilatorja, ki ga bodo namestili na GD v Jablanici. Sredstva zbirajo skupaj z ostalimi delujočimi društvi v Jablaniški dolini.

Na cilju v vasi Gradišče nas čaka prijetno druženje ob dobri domači hrani, pijači ter srečelov, ki ga organizira Društvo Laz. Organizator ob jubilejnem 15. Pohodu pripravlja svečan kulturni program z gosti. Ob tem jubileju bomo najzvestejšim pohodnikom podarili priznanja in simbolične spominke, katere si bodo pohodniki lahko tudi kupili.

Več informacij: 15. jubilejni pohod po Jablaniški poti

Stran 8 od 37 << < 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 20 > >>