Pohodniške novice

Najvišji vrhovi celin, nova knjiga Vikija Grošlja 

19. december 2018 8:32:00

Vrhunski slovenski alpinist Viki Grošelj izdal novo knjigo, v kateri opiše svoje vzpone na najvišje vrhove sveta. »Preplezati najvišje vrhove vseh sedmih celin našega planeta je veličasten izziv za vse, ki jim je pustolovščina pomemben del življenja. Če mu prištejemo še razkošnost razlik med posameznimi vrhovi in pokrajinami - celinami, bi na Zemlji težko našli bolj barvit in zanimiv gorniški cilj.«Viki Grošelj je Slovenec z največ preplezanimi osemtisočaki in prvi Slovenec, ki se je povzpel na vse najvišje vrhove celin, pleza pa že od leta 1967. Je tudi planinski vodnik, gorski reševalec, športni pedagog. Cena knjige je 19 eur, na voljo pa je v info pisarni Planinskega društva Matica in vseh bolje založenih knjigarnah.  

 

Vabljeni k ogledu in nakupu.

 


Pozimi odgovorno in spoštljivo v gore 

12. december 2018 14:33:00

Mednarodni dan gora, 12. decembra 2018; PZS; foto Manca CujezPlaninska zveza Slovenije (PZS) je na mednarodni dan gora, 12. decembra 2018, na Krvavcu organizirala tiskovno konferenco z namenom opozoriti na pomembnost gorskega sveta ter nujnost trajnostnega in sonaravnega razvoja v gorskih območjih. Predstavili so trenutne razmere v gorah, obvezno opremo in njeno uporabo, statistiko reševanja v gorah v letu 2018, napotke za nepričakovano bivakiranje in priporočila za varno turno smučanje.

PZS opozarja, da obiskovanje gora pozimi zaznamujejo nižje temperature, krajši dan, zaprte planinske koče in specifične snežne razmere, na kar moramo biti ustrezno pripravljeni in se v gore odpravljati načrtovano in odgovorno, ob vsem pa ne smemo pozabiti na spoštovanje narave.

Sneg je pretekli konec tedna še malce pobelil slovenske gore, in četudi je stopnja nevarnosti snežnih plazov po petstopenjski evropski lestvici majhna oz. prve stopnje, to ne pomeni, da nevarnosti ni, je opozoril Matjaž Šerkezi, strokovni sodelavec PZS in alpinistični inštruktor. Šerkezi za obisk gora svetuje popolno zimsko opremo - lavinski trojček, cepin, dereze in čelado. Pred vsako turo je treba preveriti stanje opreme, snežne razmere na območju, kamor se odpravljamo, in odprtost planinskih koč. Poleg specialne opreme za hojo v gore pozimi potrebujemo vso opremo kot za gore v letnih, kopnih razmerah, dodatno pa še dobre zimske planinske čevlje, gamaše za zaščito pred vdorom snega v čevlje, kakovostna oblačila, ki ščitijo pred vetrom, mrazom in vlago ter imajo dobre izolacijske lastnosti. Potrebna je tudi zaščita pred močnim soncem, ne pozabimo pa niti na rezervna oblačila in na dejstvo, da je večina planinskih koč zaprta in da zaradi tega potrebujemo več tople tekočine in hrane v nahrbtniku.

"Če zgrešimo pot oz. gaz zaradi megle, teme, sneženja, in ko nam tavanje sem ter tja jemlje energijo, se odločimo za nenačrtovano bivakiranje, kar sicer lahko preprečimo s pravilnim načrtovanjem ture, pravočasno prekinitvijo vzpona in vrnitvijo v dolino ter znanjem uporabe GPS-a. Bivakiranje pomeni preživeti noč na prostem v upanju, da se bodo naslednje jutro razmere izboljšale. Prostor za bivak si izberemo na varnem mestu, izogibamo se strmin in grebenov. Najpomembneje je, da smo v bivaku zaščiteni pred vetrom, zaradi katerega se izredno hitro ohlajamo," je razložil Jani Bele, predsednik Komisije za informiranje in analize Gorske reševalne zveze Slovenije.

Gorski reševalci iz leta v leto posredujejo pogosteje. "V letu 2018 smo po številu reševalnih akcij presegli lanskoletno število. Do desetega decembra 2018 je bilo opravljenih 519 akcij, medtem ko lani vse leto 510," je kratko analizo podal Bele.

Da bi bilo nesreč v gorah manj, velja upoštevati priporočila Združenja planinskih organizacij alpskega loka (CAA) za varno turno smučanje, s katerimi se želi tudi PZS aktivno odzvati na tveganja, prisotna v gorah pozimi. Stroka priporoča, da se v gore odpravite zdravi in telesno pripravljeni, turo natančno načrtujete, pravilno uporabljate vso potrebno opremo, se seznanite s snežnimi razmerami in ocenite tveganje pred plazovi, na turi pa ste pozorni na orientacijo in postanke, ohranjate razdaljo med člani skupine, se izogibate padcem, smučate v majhnih skupinah in ne sami, hkrati pa tudi spoštujete naravo.

Celoten prispevek si lahko preberete tukaj.

Sobotni gozdni sprehodi na Rožnik 

4. december 2018 11:01:00

Sobotni gozdni sprehod na RožnikJavni zavod Mala ulica bo vsako soboto v decembru organiziral gozdni sprehod na Rožnik, kjer bodo vaši otroci na zabaven način spoznavali gozd in na gozdnih ustvarjalnicah ustvarjali iz gozdnih materialov. Prvi sprehod bo potekal že to soboto, 8. 12. 2018, ob 10. uri.

 

Gozdne urice bodo potekale v vseh vremenskih razmerah, le program bodo organizatorji prilagodili vremenu. Otroci naj bodo primerno oblečeni in obuti. S seboj naj imajo nahrbtnik z rezervno obleko in polno plastenko vode. V času našega druženja ni predvidenih obrokov, zato naj otroci pojejo zajtrk doma in s seboj ne nosijo hrane.

 

Obvezne prijave sprejemajo po elektronski pošti info@malaulica.si.

 

Več informacij o sprehodu najdete tukaj.  

 

Pohod na Janče 

4. december 2018 8:57:00

Pohod na JančeTo nedeljo, 9. 12. 2018, se lahko udeležite pohoda na Janče, 792 m visok hrib na obrobju Ljubljane.

Pohod, ki bo dolg približno 4 ure, organizira Planinsko društvo Ljubljana Matica. Prijave so obvezne, sprejemajo jih na telefonski številki vodnika (Janez Albert / 040 689 502) ali v pisarni društva do petka, 7. 12. 2018, do 12. ure.

Zborno mesto je pod uro na glavni železniški postaji v Ljubljani ob 7.30. Udeleženci se boste do izhodišča pripeljali z vlakom. Stroške prevoza krije vsak posameznik sam.

Več o pohodu najdete tukaj.

 

 

 

 

38. POHOD NA TISJE 

3. december 2018 10:05:00

38. POHOD NA TISJEKot vsako leto, Planinsko društvo Litija tudi letošnjo drugo nedeljo v decembru organizira pohod na Tisje. Pohod je organiziran v počastitev obletnice bitke II. štajerskega bataljona na Tisju, dne 24.12.1941.

Start pohoda je v nedeljo, 9. 12. 2018, med 7. in 10. uro pri Plečnikovem spomeniku NOB v Litiji. Udeležencem je na Jelši, Tisju in v Kostrevnici zagotovljen brezplačni čaj. Pohodniki bodo na štartu prejeli tudi oštevilčeni kontrolni kartonček, ki jim ga bodo organizatorji potrdili na Tisju.

Več informacij o pohodu najdete tukaj.  

 

 

Pohod na najvišji vrh logaške občine 

30. november 2018 11:46:00

Planinsko društvo Logatec organizira pohod na Srnjak, najvišji vrh v logaški občini. Z 919 metrov visokega vrha se vam bodo odprli pogledi na Logatec z okolico, Slivnico, Ljubljano, Polhograjske Dolomite in celo Julijce.

Pohod bo potekal v nedeljo, 2. 12. 2018. Zbirno mesto je ob 8. uri na Kalcah, križišče Logatec - Idrija. V primeru slabega vremena tura odpade.

Prijave zbirajo na telefonski številki 040 468 648 (Nejc Rus).

Več o dogodku.

 

 

 

 

 

TIČISTAN - Opazovanje ptic v mestnem parku Tivoli 

29. november 2018 13:26:00

Ticistan MOLTo nedeljo, 2. 12. 2018, se lahko udeležite malo drugačnega pohoda po Ljubljanskem Tivoliju. Priznani slovenski ornitolog Dare Fekonja vas bo seznanil z dogajanjem na tivolskem bajerju. Spoznavali boste vodne in ostale ptice, ki redno ali občasno prihajajo v mestni park Tivoli.

Brezplačno predavanje bo trajalo približno dve uri in bo potekalo v vsakem vremenu. Sprehod v Tičistanu je še posebej zanimiv za družine z otroki in za začetnike, na njem boste lahko povprašali vse, kar vas zanima o pticah. Dobrodošlo je, da imate seboj orehe in lešnike.

Predavanje organizira Prirodoslovni muzej Slovenije v sodelovanju z DOPS-om. Zbirno mesto je na parkirnem prostoru pred kopališčem Tivoli (parkiranje je brezplačno) ob 9.00.

Več o dogodku.

 

 

Novi vodnik po Slovenski planinski poti  

20. november 2018 13:58:00

Vodniki po Slovenski planinski potiPri Planinski založbi PZS je v letošnjem letu izšlo kar nekaj zanimivih del. Navdušeni pohodniki se bodo prav gotovo najbolj razveselili novega vodnika po Slovenski planinski poti. Gre za trilogijo vodnikov, od katerih vas bo vsak popeljal po različnem delu te planinske poti, ki je nastala leta 1953 in je najbolj priljubljena vezna pot v Sloveniji ter ena najstarejših v Evropi in svetu. V prvem vodniku je opisana pot iz Maribora čez Pohorje, Kamniško-Savinjske Alpe in Karavanke do Mojstrane, drugi vodnik nas vodi čez Julijske Alpe z najvišjimi slovenskimi vrhovi, zadnji pa opiše Cerkljansko hribovje, kraške planote in primorski kras vse do slovenskega morja.

Pravljičarija pod Triglavom je zbirka desetih pravljičnih zgodb iz planinskega sveta, namenjena tako otrokom kot odraslim. V zadnji dolini pod Triglavom se končuje človeku poznano življenje in se začenja domišljijski svet sanj. V svetu drugačnih zgodb se ne glede na razlike pletejo povezave poštenih duš, ki mislijo dobro. Prijateljstva med hišno ljubljenko, pitbulko Dixie, medvedom Demom, ježkom Pleškom, vilami, škrati in drugo visokogorsko in obmorsko druščino so še kako mogoča, zanimiva in tudi poučna.

Planinski koledar 2019 kar kliče po novih doživetjih v objemu gora in obujanju planinskih spominov. Slikovite avtorske fotografije popeljejo po slovenskem gorskem svetu v različnih letnih časih in delih dneva, tako da bo pristen okus planinstva v podobah svež vse leto.

 

Te in ostale knjižne novosti si lahko ogledate na 34. Slovenskem knjižnem sejmu, ki že poteka v Cankarjevem domu v Ljubljani, zaključil pa se bo 25. novembra 2018. Vljudno vabljeni.

Pohod na Polhograjsko Grmado in Tošč 

12. november 2018 14:33:00

 

Polhograjska GrmadaPlaninsko društvo Viharnik v soboto, sobota, 17. novembra 2018, organizira pohod na dva zelo znana vrhova Polhograjskih Dolomitov, Polhograjsko Grmado in Tošč.

Delno zahteven pohod bo večinoma potekal po neoznačenih stezicah in brezpotju. Obvezne prijave zbirajo na telefonski številki 041 211 693.

Več o pohodu.

 

 

 

32. popotovanje po Levstikovi poti 

6. november 2018 11:35:00

Leto je naokoli in ponovno je tukaj že 32. Levstikov pohod - popotovanje od Litije do Čateža, ki je za pohodnike pravo doživetje.

Na pot od Litije do Čateža boste lahko štartali med 6. in 9. v Litiji na Valvasorjevem trgu v starem mestnem jedru ali ob Kulturnem domu v Šmartnem pri Litiji (pribl. 1,5 km iz Litije). Pohod po potekal po dveh približno dvaindvajset kilometrov dolgih, lahkih in večinoma razglednih poteh, ki vodita po krajih, ki jih je pred skoraj stošestdesetimi leti v potopisu opisal pisatelj Fran Levstik, obe pa se združita na Čatežu nad Trebnjim. Ob poti vas bodo postregli prijazni domačini na skoraj 20 točkah.

 

Registracija je obvezna. Registrirate se lahko cel dan, po zaprtju starta tudi na cilju na Čatežu pred vstopom na avtobus za vrnitev. Prispevek za posameznike znaša 6,00 € in vključuje tudi dnevnik Levstikove poti in posebno spominsko majico Levstikove poti.

 

Več informacij najdete tukaj.

Stran 5 od 37 << < 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 20 > >>