Pohodniške novice

-april 2024+
ptsčpsn
25262728293031
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293012345
  • RSS
  • Add To My MSN
  • Add To Windows Live
  • Add To My Yahoo
  • Add To Google

Statistika

  • Vnosi (482)
  • Komentarji (1)

Arhivi

Nočno sankanje na Veliki planini 

12. februar 2019 10:58:00

Nočno sankanje na Veliki planiniSte ljubitelji sankanja? Morda pa to še postanete po doživetju nočnega sankanja na idilični Veliki planini. Nočno sankanje poteka od četrtka do nedelje med 17.00 in 20.00 po urejeni in osvetljeni sankaški progi, do katere vas pripelje sedežnica. Proga poteka od vmesne postaje pa vse do spodnje postaje sedežnice ter je primerna tako za mlade kot tudi za starejše. Še posebej lepo vabljene družine.

Po prihodu v cilj, se boste lahko ponovno zapeljali na vrh proge s sedežnico ali pa se okrepčali v gostišču Zeleni rob ali v okrepčevalnici Skodla. V času obratovanja se po progi lahko spustite neomejeno krat.

V kolikor svojih sani nimate, je možna tudi izposoja po predhodni rezervaciji. Priporočena so topla oblačila, obutev in čelada.

V primeru slabega vremena nočno sankanje odpade, zato je priporočljivo, da se predhodno pozanimate o razmerah na Veliki planini.

Obvezne predhodne najave na info@velikaplanina.si ali 01/8327 258

Več informacij: Nočno sankanje na Veliki planini

Na kulturni praznik izžrebajte popust na vozovnico! 

5. februar 2019 8:44:00

Velika planina - kulturni danŽe razmišljate, kako bi letos preživeli praznični dan? Izkoristite ga aktivno, na Veliki planini vas čakajo številne aktivnosti! Ker je tudi Velika planina s svojo bogato zgodovino in ohranjanjem pastirske in kulturne dediščine del slovenske kulture, bodo tudi tam počastili spomin na našega največjega pesnika Franceta Prešerna. Poznavanje njegovih verzov vam tokrat lahko prinese cenejšo vozovnico. Kako? Na blagajni nihalke zrecitirajte verz Franceta Prešerna in izžrebajte od 10 do 30 odstotkov popusta na vozovnico!*

Vremenska napoved za podaljšan konec tedna je sončna. Sprehod med idilo pastirskih koč, domača kulinarika, razgledi na sosednje vršace, krpljanje, sankanje in druge zimske aktivnosti vabijo na Veliko planino. Od petka do nedelje najmlajši obiskovalci vabljeni v otroški zimski park na spust s snežnimi tubami, smučarski poligon za prve smučarske zavoje, kepanje ter druge aktivnosti, ki jih premore otroška domišljija. Od petka do nedelje bodo otroci lahko smučali na vlečnici Jurček, od petka dalje pa bo urejena tudi krožna tekaška proga od gostišča Zeleni rob čez pastirsko naselje in nazaj. Proga bo primerno označena, dolga pa bo dva kilometra. Uporaba tekaške proge je za vse uporabnike brezplačna.

Posebna vikend akcija - s povratno vozovnico lahko sedežnico koristite cel dan neomejeno, od petka do nedelje!

Ker smučišče pod sedežnico ostaja zaprto, bo obiskovalcem ob nakupu povratne vozovnice  omogočeno neomejeno število voženj s sedežnico. Tako se lahko sankate vse od Zelenega roba do zgornje postaje nihalke tudi čez dan in se nato nazaj na vrh peljete s sedežnico brez, da bi vsakič znova potrebovali novo vozovnico. Obratovala bo tudi otroška vlečnica Jurček, odprt bo otroški zimski park.

Popust velja na dnevne povratne vozovnice. Ne velja na družinske in letne karte, karte za nočno sankanje ter tiste, ki že vključujejo akcijske popuste.

Več informacij: Velika planina


Pohod Preska - Jeterbenk - Slavkov dom 

30. januar 2019 15:43:00

Pohod Preska - Jeterbenk - Slavkov domTo soboto, 2 februarja 2019, se lahko udeležite pohoda na Jetrbenk, ki ga organizira Planinsko društvo Kamnik.

Pohod se bo začel v Preski pri Medvodah. Pot bo vodila po krožni markirani poti mimo cerkvice Sv. Marjete do vrha Jeterbenka, Ljubljani najbližje Polhograjske gore (774 m) in nato do Slavkovega doma na Golem brdu. Med potjo bomo spoznali tudi nekaj legend in zgodovine.

Več informacij o pohodu TUKAJna tel:  01 839 13 45 in preko e-pošte: pdkamnik@siol.net.

 

Pohod na Osolnik 

21. januar 2019 10:26:00

Planinsko društvo Ljubljana-Matica to soboto, 26. 1. 2019, organizira pohod na Osolnik.

Osolnik je 858 m visoka gora, ki se nahaja južno od Škofje Loke in zahodno od Medvod. Z vrha, kjer stoji cerkev sv. Mohorja in Fortunata, se odpirajo razgledi na Kamniško Savinjske Alpe in Polhograjsko hribovje.

Gre za lahko, snežno turo, ki bo potekala na relaciji Podutik, Sveti Jakob, Osolnik, Škofja Loka in bo trajala okvirno 6 ur. Vse ostale informacije so vam na voljo na spletni strani društva.

 

 

 

Usposabljanje za zahtevne zimske ture 

9. januar 2019 13:41:00

Usposabljanje za zahtevne zimske tureVodniški odsek Planinskega društva Ljubljana Matica vas vabi, da se udeležite usposabljanja za zahtevne zimske ture, ki bo potekal v soboto, 12. januarja 2019.

Na tečaju vam bodo predstavili teoretično in praktično varno gibanje na zahtevnih snežnih turah v gorah. Spoznali boste ustrezno tehnično opremo za zimske ture in se jo naučili uporabljati.

Prijave sprejemajo v društveni pisarni na Miklošičevi 17 v Ljubljani (tel. 01-2312-645) do srede, 9. januarja oz. do zasedenosti mest. Kotizacija tečaja znaša 30 evrov za člane društva in 35 evrov za člane drugih društev.

Več informacij o tečaju lahko dobite na strani društva.

 

 

Tečaj varnejše hoje v gore v zimskih razmerah 

9. januar 2019 13:36:00

Tečaj varnejše hoje v gore v zimskih razmerahDruštvo gorska reševalna služba Kamnik, organizira Tečaj varnejše hoje v gore v zimskih razmerah, ki bo potekal 18. in 19. januarja 2019 na Mali planini. Tečaj je primeren tako za popolne začetnike, kot tudi za izkušene gornike, ki bi radi ponovili in obnovili svoje znanje.

Zaradi omejenih možnosti nastanitve, se tečaja lahko udeleži največ petindvajset (25) oseb. Cena tečaja za člane je 20,00 evrov, za nečlane pa 60,00 evrov. V kotizacijo je všteto povračilo stroškov predavateljev in inštruktorjev, morebitno gradivo. Bivanje in prehrano v koči plača vsak udeleženec sam. Cena polnega penziona (prenočitev, večerja, zajtrk in kosilo) je 32 €. Prijave sprejemajo do zasedenosti.




Program tečaja:

Petek 18. 1. 2019

- 17.00 - zbor in prijava udeležencev.

- 17.30 do 22.00 - teoretični del (predavanja o plazovih, opremi, prvi pomoči), večerja.

Sobota 19. 1. 2019

- 7.30 - zajtrk.

- 8.45 do 13.30 - praktični del (delo na deloviščih - uporaba in hoja z derezami in cepinom, iskanje z lavinsko žolno, izkopavanje, sondiranje, lavinski nahrbtnik, zaustavljanje zdrsa s pomočjo cepina ...).

- 13.30 do 15.00 - kosilo, analiza, zaključek tečaja.


Praktični del bo potekal na terenu, zato se od udeležencev zahtevajo primerna oblačila in obutev ter ostala oprema za gibanje v gorah v zimskih razmerah (cepin, dereze, čelada, lavinski trojček).


Dodatne informacije lahko dobite po telefonu 041/663-446 (Matjaž Šerkezi, vodja tečaja) in na spletni strani www.grs-kamnik.si.

 

Pohod na Rašico 

9. januar 2019 13:34:00

RašicaV soboto, 12. januarja 2019, se lahko udeležite pohoda na Rašico, ki ga organizira Planinsko društvo Ljubljana Matica.

Pot je lahka, vendar je zaradi morebitnega snega potrebna primerna oprema. Okvirni čas hoje je 4 ure.

Dodatne informacije so vam na voljo tukaj.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

25. tradicionalni pohod z baklami na Kamen vrh 

19. december 2018 13:55:00

Tradicionalni pohod z baklamiTuristično društvo PODGORA in Planinsko društvo DOBREPOLJE vabita vse pohodniške navdušence, da se udeležijo 25. tradicionalnega pohoda z baklami na Kamen vrh, ki bo potekal v torek, 25. decembra 2018.

Udeležite se lahko dnevnega pohoda, start iz Podgore ob 14. uri ali nočnega pohoda, start iz Podgore ob 18. uri.

Oba pohoda bodo vodili vodiči. Dnevni pohod bo prilagojen tudi za najmlajše, saj bo na njem več postankov s pripovedovanjem dobrepoljskih zanimivosti.Na cilju bo poskrbljeno za pijačo, hrano in dobro razpoloženje. Organizatorji pa opozarjajo, da se na pohod odpravite v primerni obutvi in oblačilih.

Pridite z veliko dobre volje, baklo ali svetilko.

Več informacij dobite pri organizatorjih (pddobrepolje@pzs.si ali td.podgora@gmail.com).

Najvišji vrhovi celin, nova knjiga Vikija Grošlja 

19. december 2018 8:32:00

Vrhunski slovenski alpinist Viki Grošelj izdal novo knjigo, v kateri opiše svoje vzpone na najvišje vrhove sveta. »Preplezati najvišje vrhove vseh sedmih celin našega planeta je veličasten izziv za vse, ki jim je pustolovščina pomemben del življenja. Če mu prištejemo še razkošnost razlik med posameznimi vrhovi in pokrajinami - celinami, bi na Zemlji težko našli bolj barvit in zanimiv gorniški cilj.«



Viki Grošelj je Slovenec z največ preplezanimi osemtisočaki in prvi Slovenec, ki se je povzpel na vse najvišje vrhove celin, pleza pa že od leta 1967. Je tudi planinski vodnik, gorski reševalec, športni pedagog. Cena knjige je 19 eur, na voljo pa je v info pisarni Planinskega društva Matica in vseh bolje založenih knjigarnah.  

 

Vabljeni k ogledu in nakupu.

 


Pozimi odgovorno in spoštljivo v gore 

12. december 2018 14:33:00

Mednarodni dan gora, 12. decembra 2018; PZS; foto Manca CujezPlaninska zveza Slovenije (PZS) je na mednarodni dan gora, 12. decembra 2018, na Krvavcu organizirala tiskovno konferenco z namenom opozoriti na pomembnost gorskega sveta ter nujnost trajnostnega in sonaravnega razvoja v gorskih območjih. Predstavili so trenutne razmere v gorah, obvezno opremo in njeno uporabo, statistiko reševanja v gorah v letu 2018, napotke za nepričakovano bivakiranje in priporočila za varno turno smučanje.

PZS opozarja, da obiskovanje gora pozimi zaznamujejo nižje temperature, krajši dan, zaprte planinske koče in specifične snežne razmere, na kar moramo biti ustrezno pripravljeni in se v gore odpravljati načrtovano in odgovorno, ob vsem pa ne smemo pozabiti na spoštovanje narave.

Sneg je pretekli konec tedna še malce pobelil slovenske gore, in četudi je stopnja nevarnosti snežnih plazov po petstopenjski evropski lestvici majhna oz. prve stopnje, to ne pomeni, da nevarnosti ni, je opozoril Matjaž Šerkezi, strokovni sodelavec PZS in alpinistični inštruktor. Šerkezi za obisk gora svetuje popolno zimsko opremo - lavinski trojček, cepin, dereze in čelado. Pred vsako turo je treba preveriti stanje opreme, snežne razmere na območju, kamor se odpravljamo, in odprtost planinskih koč. Poleg specialne opreme za hojo v gore pozimi potrebujemo vso opremo kot za gore v letnih, kopnih razmerah, dodatno pa še dobre zimske planinske čevlje, gamaše za zaščito pred vdorom snega v čevlje, kakovostna oblačila, ki ščitijo pred vetrom, mrazom in vlago ter imajo dobre izolacijske lastnosti. Potrebna je tudi zaščita pred močnim soncem, ne pozabimo pa niti na rezervna oblačila in na dejstvo, da je večina planinskih koč zaprta in da zaradi tega potrebujemo več tople tekočine in hrane v nahrbtniku.

"Če zgrešimo pot oz. gaz zaradi megle, teme, sneženja, in ko nam tavanje sem ter tja jemlje energijo, se odločimo za nenačrtovano bivakiranje, kar sicer lahko preprečimo s pravilnim načrtovanjem ture, pravočasno prekinitvijo vzpona in vrnitvijo v dolino ter znanjem uporabe GPS-a. Bivakiranje pomeni preživeti noč na prostem v upanju, da se bodo naslednje jutro razmere izboljšale. Prostor za bivak si izberemo na varnem mestu, izogibamo se strmin in grebenov. Najpomembneje je, da smo v bivaku zaščiteni pred vetrom, zaradi katerega se izredno hitro ohlajamo," je razložil Jani Bele, predsednik Komisije za informiranje in analize Gorske reševalne zveze Slovenije.

Gorski reševalci iz leta v leto posredujejo pogosteje. "V letu 2018 smo po številu reševalnih akcij presegli lanskoletno število. Do desetega decembra 2018 je bilo opravljenih 519 akcij, medtem ko lani vse leto 510," je kratko analizo podal Bele.

Da bi bilo nesreč v gorah manj, velja upoštevati priporočila Združenja planinskih organizacij alpskega loka (CAA) za varno turno smučanje, s katerimi se želi tudi PZS aktivno odzvati na tveganja, prisotna v gorah pozimi. Stroka priporoča, da se v gore odpravite zdravi in telesno pripravljeni, turo natančno načrtujete, pravilno uporabljate vso potrebno opremo, se seznanite s snežnimi razmerami in ocenite tveganje pred plazovi, na turi pa ste pozorni na orientacijo in postanke, ohranjate razdaljo med člani skupine, se izogibate padcem, smučate v majhnih skupinah in ne sami, hkrati pa tudi spoštujete naravo.

Celoten prispevek si lahko preberete tukaj.

Stran 16 od 48 << < 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 > >>