TRZINSKA SKIRCA
Dolžina poti
44,9
Dolžina poti 44,9 km
Časovni obseg poti
02:00
Časovni obseg poti 02:00
Največja strmina vzpona[%]
3
Največja strmina vzpona: 3 %
Največja strmina spusta: 6 %
Povprečna strmina vzpona: 1 %
Dolžina vzponov nad 5%: 0,30 km
Najnižja točka poti: 285 m
Najvišja točka poti: 357 m
Višinska razlika: 215 m
Poraba energije
4070
Poraba energije za moške: 4070 kJ (972 kcal)
Poraba energije za ženske: 3316 kJ (792 kcal)
Težavnost poti
Težavnost poti: Zelo lahka
Kvaliteta podlage
Kvaliteta podlage: Asfalt
Primerno kolo: Mestno kolo
Kratek opis

Tura ni tako preprosta, da bi jo z lahkoto prevozili s skirojem, kakor bi morda razbrali iz naslova. Je pa ravninska, po asfaltnih cestah z le manjšimi vzponi. Večinoma se izogiba prometnih cest, zato pa obrede marsikateri zanimiv kraj.

Potek

Šentjakob – Črnuče – Trzin – Mengeš – Šinkov Turn – Selo – Polje – Vodice – Moste – Križ – Šmarca – Radomlje – Preserje – Jarše – Domžale – Dragomelj – Šentjakob

Soteska in njen hrib
Začeli bomo v Šentjakobu in se podali proti zahodu, točneje, proti Črnučam. Naselju za tovarno Belinka se reče Soteska in nad njo se dviga Soteški hrib. To, da se hrib imenuje po naselju Soteski, je jasno, ampak po čem se potem imenuje Soteska, ko pa so naokoli sama širna polja? O tem lahko ugibamo, ko se po glavni cesti pripeljemo do Nadgorice, kjer zapustimo cesto in se preselimo na vzporedno večnamensko pot, ki bo kar pravšnja za nadaljevanje. Tik preden pripeljemo do semaforiziranega križišča na začetku Črnuč, zavijemo desno na kolesarsko stezo in zapeljemo na lokalno cesto okrog bencinskega servisa. Nadaljujemo proti Trzinu, sprva ob glavni cesti, nato ob železnici , na koncu pa se ustavimo pred semaforjem . Prečkamo glavno cesto in zavijemo takoj desno na kolesarsko stezo , dokler ne pristanemo v mlakah . Brez skrbi, to niso mlake, ampak Mlake, pisane z veliko začetnico, torej eden od treh delov Trzina, kjer je bilo še do pred kratkim močvirnato zemljišče. Zdaj je tu obširna, deloma tudi dokaj razkošna stanovanjska soseska, ki skupaj z obrtno-industrijsko cono (OIC) tvori novi del Trzina . Tretji del kraja je stari Trzin .

850+ let Mengša
V Trzinu bolj ali manj vozimo po stranskih cestah in cesticah, ki potekajo ob glavni prometni cesti. Malo bomo kolovratili okoli banke in samopostrežne na Mlakah, vendar ne moremo zaiti, zato se slej ko prej znajdemo pod hribom Ongar pri trzinski cerkvi . Tam gremo desno in potem levo v vas, kjer se lahko zapeljemo proti glavni cesti in se ustavimo v gostilni Narobe. Če pa še nismo lačni, nadaljujemo pot skozi vas, naravnost po Trzinski cesti do naselja Loka. Blizu konca vasi je odcep na Dobeno , mi pa peljemo še kar naprej po Gasilski cesti proti Mengšu . V Mengšu obidemo cerkev po desni strani , , tik pred semaforiziranim križiščem z glavno cesto pa zavijemo levo na dobro peščeno pot (pri h. š. 2). Čez mostiček pridemo po drevoredu mimo šole do križišča s cesto proti Mengeški koči na Gobavici .

Na drugi strani križišča je Spodnji ali Novi mengeški grad (tudi Staretov grad) . V križišču torej zavijemo desno in prispemo do glavne ceste, ki jo prečkamo pri semaforiziranem prehodu. Šli bomo levo do naslednjega semaforja in še enkrat levo proti Brniku. Kmalu za semaforiziranim križiščem, kjer smo zavili proti Brniku, bomo na levi videli t. i. Zgornji mengeški ali Ravbarjev grad (tudi Hallerjev dvor) z lepim kamnitim vhodom in baročno fasado .

Slikovita pot do Vodic
Na koncu Mengša (obrtne cone) zavijemo levo, nato pa po mostičku čez reko Pšato v smeri Šinkovega Turna in Vodic. Če bi pred mostičkom ostali na glavni cesti, bi skozi vasi Topole in Suhadole prikolesarili naravnost do Most, ampak ker smo se usmerili čez mostiček, bomo do Most prispeli skozi Vodice.

Najprej nas pot vodi skozi lep gozd, ki nam s svojo svežino še kako polepša poletni izlet . Sledijo jase in spet gozd, in ko pripeljemo do table Koseze, v križišču zavijemo levo proti Šinkovemu Turnu , . Narahlo se povzpnemo do cerkve Matere božje v središču vasi , nato pa se spustimo v dolnjo vas Selo. Blizu cerkve peljemo tudi mimo skromnih ostankov gradu Šinkov Turn, ki so ga postavili leta 1250, ga pozneje večkrat prezidali, med drugo svetovno vojno požgali in nazadnje porušili. Nanj spominjata le še obzidje in paviljon v vogalu .
Na koncu vasi Selo se obrnemo pravokotno levo. Pogled se razpre po poljih vse do Šmarne gore na levi in kmalu tudi do Alp na desni. Kmalu pridemo do križišča pred spomenikom NOB , , kjer moramo zaviti desno na cesto, ki nas pripelje do vasi Polje. Ostanki bogate podeželske arhitekture mogočnih gruntov kažejo, da je bila nekoč pomembnejša in bolj razvita, kot je njena današnja podoba. Sredi vasi zbode v oči propadajoča stavba z medlim napisom Gasthaus , ki daje slutiti nekdanjo pomembnost tega kraja. Skozi vas zapeljemo naravnost do Vodic . Na desni smo zapustili Utik, a ga bomo raje obiskali kdaj drugič, na kakšni drugi trasi, saj jih imamo tukaj res obilo na izbiro.

Vodice kar za ves dan
Smo nekako na polovici tokratne poti. V Vodice prispemo z južne strani in v semaforiziranem križišču zavijemo desno. Ker smo prevozili že precejšen del poti, se lahko ustavimo na malici v Kopitarjevem hramu. Kolesarjem in drugim gostom je na voljo velika terasa, na jedilniku pa je celo kolesarska malica. Tik pred glavno cesto Mengeš–Brnik se bomo zapeljali skozi vas Žeje . Na semaforju prečkamo glavno cesto, peljemo naravnost in se usmerimo proti vasi Križ. Še malo, pa smo že na kolesarski stezi v Mostah . Peljemo naravnost mimo vasi Križ, kjer na vrhu vzpetine opazimo grajsko obzidje in obrambna stolpa, gradu pa ne, ker je bil žal po vojni podrt . Tu bi lahko tudi zavili levo in si ogledali Komendo, tamkajšnji dve mogočni lipi in en hrast ali pa kakšno konjeniško prireditev, saj Komenda slovi po konjih že iz Valvazorjevih časov . Če pa načrtujemo obisk Komende kdaj drugič, jo zdaj mahnemo kar naprej do krožišča, kjer se usmerimo desno (naravnost je Podgorje in za njim Kamnik), prečkamo železniško progo, v križišču zavijemo levo proti Kamniku, na krožišču gremo naravnost, potem pa desno mimo Arboretuma Volčji potok , pridemo v Radomlje .

Ob Kamniški Bistrici domov
Od Šmarce do Dragomlja nas spremlja Kamniška Bistrica . Vendar ni prav blizu in tudi ne vseskozi na isti strani. V Radomljah, kjer jo prečkamo, se za vsakogar najde kakšna zanimivost, če nič drugega v kraju domuje vrsta znanih, priznanih in močno obiskanih gostišč, ki tekmujejo, katero bo ponudilo več in bolje. Odpravimo se na primer lahko v več kot sto let staro gostilno pri Špornu. Če pa nas žene naprej po poti, se lahko čez most odpeljemo proti Mengšu in ... že so tu Preserje . Pri prvem semaforju gremo levo in skozi vse tri Jarše (Zgornje, Srednje in Spodnje), Rodico, Domžale in Dragomelj . Pred Rodico se lahko ustavimo še na Grobljah in si ogledamo enega najimenitnejših spomenikov baročne umetnosti na Slovenskem: cerkev sv. Mohorja in Fortunata . Še nekajkrat zavrtimo pedale, pomahamo Podgorici in stopimo s kolesa v Šentjakobu.

Za danes bo dovolj. Pa saj niti ni bilo tako malo. Dve štirici bi se morali kazati na števcu, in štirica simbolizira udejanjanje idej. Naredili smo nekaj zase.

Trzin
Le 8,6 kvadratnega kilometra meri občina Trzin in je druga najmanjša v Sloveniji. Ampak le po površini, kajti drugače spada med razvite, bogatejše in gospodarsko pomembnejše občine. Obrt in podjetništvo sta nekdanjo vasico prerodila v živahno občino z nekaj tisoč prebivalci, pri čemer je stari del ohranil nekdanjo podobo. Trzin je hkrati tudi prijetno izhodišče za bližnje izletniške točke, kot sta na primer Dobeno in Rašica.
Trzin se v pisnih virih prvič omenja leta 1273, a je bil naseljen morda že v rimskih časih, če ne še prej. Prebivalci so se preživljali s poljedelstvom, ki pa zaradi pogostih poplav ni bilo zanesljiv vir preživetja. Zato so si pomagali še z raznimi »dopolnilnimi dejavnostmi« od rokodelstva pa vse do rokovnjaštva.

Mengeš
Natančen izvor imena kraja Mengeš (še) ni dokazan. Izviral naj bi iz vrste germanskih sozvočnih imen, ki se pojavljajo v listinah od srede 10. do konca 12. stoletja. Najverjetneje ima podlago v starem germanskem moškem imenu Meingo, Mengoz ali Mengingoz. Naseljen je bil že v rimski dobi, ko se je imenoval Mansio. Prvi mengeški gospod je bil naveden v listini, izdani leta 1154 na Bledu, in tako so Mengšani pred nekaj leti proslavljali 850. obletnico svojega kraja. V Mengšu je bil rojen tudi pisatelj Janez Trdina, po katerem se imenuje restavracija v središču mesta. Mengeš ima tudi sicer bogato in dolgo zgodovino. Poleg Staretovega gradu in razvalin starega mengeškega gradu Mannsburg si lahko ogledamo še t. i. Zgornji mengeški ali Ravbarjev grad (tudi Hallerjev dvor) iz leta 1567 z lepim kamnitim vhodom in baročno fasado. V tem gradu ima danes sedež obrtna zadruga.
Mengeš je znan tudi po tradicionalni obrti in rokodelstvu od slamnikarstva, prek obutve do izdelave glasbil. Pa še legendarni fižol prepeličar baje tu odlično uspeva. Veste, zakaj je imel J. S. Bach tako rad fižol? Ker je to zelo muzikalična hrana ... No, pa smo našli povezavo z glasbili.

Vodice
Vodice so kot kraj in kot občina zelo zanimive. Kraj bogatijo samostan znamenitih redovnic šolskih sester, na primer, ki so daleč naokoli znane po svojih gospodinjskih tečajih, kužno znamenje med Skaručno in Povodjem iz leta 1668 , Tavčarjeva domačija v Lokarjih, ki je videti kot pravi grad, rojstna hiša jezikoslovca Jerneja Kopitarja v Repnjah , cerkev sv. Lucije v Skaručni s freskami Franceta Jelovška iz leta 1748 in mogočna cerkev sv. Marjete, ki se prvič omenja že davnega leta 1118. Vredno je navesti tudi peko prest in pečarstvo. Preste so posebno slano pecivo, ki ga najprej skuhajo in šele nato spečejo. Včasih so jim šaljivo rekli postne klobase . Odlično se priležejo k pivu, zato jih nikar ne pozabite vzeti nekaj v znani pekarni s 75-letno tradicijo, kjer jih naredijo blizu petsto na dan. Ampak prest ni mogoče speči brez peči, zato opomnimo še lončarstvo, drugo tradicionalno priznano obrtno panogo širšega območja Vodic.

Gostilna Narobe
Gostilna Narobe je ena od dobro znanih gostiln, ki privabi marsikaterega obiskovalca Trzina. V veliki stari kmečki hiši, sezidani pred petsto leti, ponujajo širok izbor okusne hrane, pripravljene tudi po več kot sto petdeset let starih recepturah.

Trdinov hram v Mengšu
Restavracija Trdinov hram je v centru Mengša, ponujajo pa malice, kosila, pice in druge jedi po naročilu. Hišna specialiteta je trdinov zrezek iz dveh vrst mesa in rostbif s hrenovo in poprovo omako.

Kopitarjev hram v Vodicah
V Kopitarjevem hramu v Vodicah ponujajo vse vrste kosil, za kolesarje celo kolesarsko malico, ki jo postrežejo na veliki terasi.

Pri Špornu
Pri Špornu ne bomo uživali samo v lepo urejenem okolju, ampak tudi v širokem izboru vsakodnevno svežih morskih sadežev, lupinarjev in rib, mesnih in vegetarijanskih jedi, domačih testenin in doma pripravljenih sladic.

Območje v okolici Vodic je znano po lončarstvu, širše pa tudi po opekarstvu, kar je tesno povezano z dobro glino. Ob primerni spretnosti obdelave nastajajo pečnice, vaze in drugi visokokakovostni izdelki. Zaradi številnih glinokopov je v okolici veliko ribnikov. Ob naši poti je na primer v bližini Šinkovega turna tudi Koseški bajer , kjer so nekdaj kopali glino, jamo pa je nato napolnil bližnji studenec. Bajer je nastal nekako pred dvesto leti, do prve svetovne vojne pa so pozimi iz njega lomili led za hlajenje mesa in pijač v okoliških gostilnah.

»Trzinske skirce«
Trzin je bil svoje čase znan tudi po prislovični hrabrosti in vročekrvnosti trzinskih fantov, ki jim ni bilo para v okolici. Rokovnjači so kar več stoletij strašili po pokrajini. Največ roparskih napadov je bilo v bližini zdajšnjega semaforiziranega križišča pri obrtno-industrijski coni. Njihova pogostnost je botrovala temu, da so prebivalce začeli zmerjati s »trzinskimi skircami«, češ da imajo doma na vrtovih zakopane sekire in je zato bolje, da se jim ne zameriš. Torej ne preseneča, da so v Trzinu za cerkvijo v opuščenem »rimskem« kamnolomu našli zakopano prazgodovinsko kamnito sekiro. Te stvari so, kot kaže, zapisane v genih.
Zanimivo je tudi, da je v obdobju Ilirskih provinc avstro-ogrska oblast delovanje rokovnjačev celo podpirala in jih spodbujala k napadom na manjše francoske (okupatorske) enote. Vendar se ji je to po odhodu Francozov grdo maščevalo. Rokovnjači se niso razšli, temveč so vztrajali še dolgo, celo do začetka 20. stoletja. Nevarnost pa se je vendarle precej zmanjšala po letu 1862, ko sta pozimi med skrivnim prenočevanjem v trzinski opekarni nesrečno umrla rokovnjaški vodja Dimež in njegov pajdaš Pepelnak. In vzrok? Zastrupitev z dimom iz pokvarjene peči. Nomen est omen.

V Mengšu je ob poti na Gobavico Mengeški grad (tudi Staretov grad) iz leta 1630 . Poleg osrednjega poslopja ima ohranjen še ves gospodarski trakt , vključno z oranžerijo. Delno je ohranjen tudi vrt . Grad je bil po vojni podržavljen, zdaj so v njem stanovanja, a je nujno potreben obnove. Nad njim se dviga hrib Gobavica , na katerem so razvaline starega mengeškega gradu Mannsburg .