Tradicionalni Dan doživetij v Županovi jami

  • RSS
  • Add To My MSN
  • Add To Windows Live
  • Add To My Yahoo
  • Add To Google

Statistika

  • Vnosi (482)
  • Komentarji (1)

Arhivi

23. maj 2017 11:54:00

zupanova jama spustV soboto, 27. maja 2017, vas Županova jama vabi na že tradicionalno prireditev Dan doživetij. Vstopiti (oziroma varno se spustiti skozi 10 m globoko brezno s pomočjo jamarjev) naravnost v osrčje za turistični ogled urejene jame je v Sloveniji mogoče samo na tem dogodku in samo v Županovi jami! Tudi pred jamo se bo od 10. ure naprej dogajalo veliko bolj ali manj pustolovskih aktivnosti.

Posebej za to priložnost bo mogoče v Županovo jamo vstopiti skozi t. i. Stari vhod, to je 10 m globoko brezno, ki vodi naravnost v osrčje kraškega podzemlja, na mestu, kjer so v jamo vstopili njeni prvi raziskovalci pred 91 leti. Za varen spust bodo poskrbeli izkušeni jamarji Jamarskega kluba Novo mesto.

Sledi ogled Županove jame z vodnikom. Obiskali boste sedem podzemeljskih dvoran, spoznali nastanek kraških pojavov in občudovali bleščeče kapnike najlepše turistično urejene jame na Dolenjskem krasu.

Za pustolovsko bivanje v naravi ni dovolj le bivak, s pomočjo inštruktorjev Šole preživetja Laris (http://sola-prezivetja.si/) boste spoznali tudi pravila iskanja hrane in vode v naravi in se naučili nekaterih spretnosti, ki vedno pridejo prav – od vezanja vozlov do pravil gibanja v gozdu.

V spretnostih športnega plezanja po naravni skalni steni se boste lahko preizkusili pod budnim očesom članov plezalne sekcije Ascendo Planinskega društva Grosuplje. Da bo dan res poln dogajanja, bo na voljo še streljanje z lokom in srednjeveške družabne igre, ob pripovedovanju pravljic bomo iskali zaklad v gozdu in ustvarjali v delavnicah za otroke in odrasle. V sodelovanju s Turističnim društvom Tabor iz Št. Jurija bo mogoč tudi ogled bližnjega Tabora, cerkvice, utrjene z obrambnim obzidjem.

Dejavnosti so primerne za vse starostne skupine, potekale bodo pod budnim očesom izkušenih moderatorjev. Za lačne in žejne bo skrbelo Gostišče Lunca iz Zagradca pri Grosupljem.

Posebna priložnost: redna vstopnina (8 EUR odrasli, 6 EUR otroci) na Dan doživetij vključuje tudi spust v jamo, vse dejavnosti pred jamo pa so brezplačne. Obisk Županove jame bo možen tudi po običajni poti.

Županova jama leži 8 km JV od Grosuplja v smeri proti Turjaku, v bližini glavne ceste.

Za obisk jame, ki je v celoti električno razsvetljena, 600 m dolga turistična pot pa je utrjena in zavarovana z ograjo, priporočamo pohodno obutev in primerna oblačila. Temperatura v jami je 10 °C.

Več informacij: Županova jama

Komentarji na to objavo so zaprti.