Spoznajte netopirje v Županovi jami pri Grosupljem

  • RSS
  • Add To My MSN
  • Add To Windows Live
  • Add To My Yahoo
  • Add To Google

Statistika

  • Vnosi (482)
  • Komentarji (1)

Arhivi

4. september 2017 12:22:00

Županova jamaV soboto, 9. septembra, boste netopirje lahko spoznali na poseben, zanimiv način. V sodelovanju s Slovenskim društvom za proučevanje in varstvo netopirjev bo Županova jama gostila dogodek v okviru akcije Mednarodna noč netopirjev, s katerim želijo ljubitelji teh zanimivih in skrivnostnih, pa hkrati ogroženih živali netopirje približati širši javnosti.

V Županovi jami, ki leži le 27 km od Ljubljane v gozdnatem območju dolenjskega krasa, vsako leto prezimuje približno 100 malih podkovnjakov, ki so ena od tridesetih vrst netopirjev, znanih v Sloveniji. Jame so pomemben habitat tudi za nekatere druge živali, raznolik in bogat življenjski prostor pa je praktično ves kraški svet.

Program Mednarodne noči netopirjev se bo pričel ob 16. uri z ustvarjalnimi delavnicami. Tako mlajši kot starejši bodo lahko našli izziv v izdelavi netopirnice, lesenega “zabojčka”, ki ga pritrdimo na drevo v bližini doma ali v gozdu in s tem netopirjem omogočimo zavetje

Voden ogled Županove jame ob 17. uri bo priložnost za doživetje sedmih podzemeljskih dvoran, bogato okrašenih s kapniki, spoznali bomo tudi, zakaj je jama za netopirje pomembna kot zatočišče in zakaj se pravzaprav vanjo zatekajo.

Ob 18:30 se bo program nadaljeval na površju, pred jamo, s strokovnim predavanjem “Netopirji - skupina, ki preseneča”, ki ga pripravlja dr. Klemen Koselj iz Slovenskega društva za proučevanje in varstvo netopirjev. Najmlajši bodo netopirje spoznavali ob pripovedovanju "netopirskih" zgodb in pravljic, ali pa bodo likovno ustvarjali.

Ob mraku, okrog 19:30, boste lahko s pomočjo detektorjev ultrazvoka prisluhnili glasovom netopirjev, ki bodo izletali iz jame.

Za obisk Županove jame, kjer 600 m dolga turistična pot vodi skozi sedem dvoran, so priporočena pohodna obutev in primerna oblačila, saj v notranjih delih jame vlada stalna temperatura 9,6°C. Vstopnina v jamo je 8 EUR odrasli, 6 EUR šolski otroci, za predšolske otroke v spremstvu staršev je vstop brezplačen. Material za izdelavo netopirnice bo na voljo po 5 eur, ostali dogodki Mednarodne noči netopirjev so brezplačni.

Več o Županovi jami najdete na www.zupanovajama.si, dodatne informacije so na voljo na 041/407-705, več o netopirjih pa na http://www.sdpvn-drustvo.si/.

 

Komentarji na to objavo so zaprti.