S skupnimi močmi za varnejše poletje v gorah

  • RSS
  • Add To My MSN
  • Add To Windows Live
  • Add To My Yahoo
  • Add To Google

Statistika

  • Vnosi (482)
  • Komentarji (1)

Arhivi

13. junij 2017 13:32:00

PZS za varnejše poletje v gorahZ Dnem slovenskih planinskih doživetij, ki 17. junija s celodnevnim planinskim dogajanjem vabi na Dom pod Storžičem odrasle, mlade in najmlajše planince ter turne kolesarje, se uradno začenja poletna planinska sezona, ki traja do sredine septembra in v gore privabi največ planincev. Za varnejši obisk gora so moči združile Planinska zveza Slovenije (PZS), Gorska reševalna zveza Slovenije (GRZS), Policija in Slovenska vojska, ki so na današnji novinarski konferenci v Ljubljani predstavile trenutne razmere v gorah in napotke za obisk gora, informacije o odprtosti planinskih koč in helikopterskem reševanju v gorah, strip o gorski medicini in inovativen projekt v iskalno-reševalnih intervencijah.

foto: Manca Čujež

Planinska zveza Slovenije že 35 let praznuje dan slovenskih planincev, šesto leto pa bo pod krovom Dne slovenskih planinskih doživetij program obogatila z brezplačnim celodnevnim dogajanjem za obiskovalce vseh generacij. Dan slovenskih planinskih doživetij 2017 v soboto, 17. junija 2017, na Domu pod Storžičem skupaj s partnerji pripravljajo PZS, Planinsko društvo Tržič in Občina Tržič, medijski partner je Val 202. "Planinci bodo lahko za pot do Doma pod Storžičem izbirali med več vodenimi planinskimi in turnokolesarskimi izleti, medtem ko doživetja za mlade in odrasle planince obsegajo plezanje na plezalni steni v družbi nekdanjega državnega prvaka Jureta Bečana, ustvarjalne delavnice, geolov na zaklad, različne zabavne športne izzive in spoznavanje zaščitenih gorskih rastlin, teh tudi na naravoslovnem pohodu. Svoje delo bodo predstavili gorski reševalci, ustaviti se velja tudi v Tržiču in si ga ogledati,” je napovedal generalni sekretar PZS Matej Planko.

V soboto obeležujejo svoj dan tudi gorski reševalci. Vsakoletno tradicionalno srečanje gorskih reševalcev bo 17. junija pri učnem centru GRZS na Virnikovi planini. "Dogodek bodo popestrili tekmovanje iz prve pomoči med ekipami gorskih reševalcev in simulacije različnih nesreč, ki se lahko pripetijo v gorah. Sledila bo podelitev diplom novopečenim gorskim reševalcem in reševalkam, ki so v letu 2017 končali dolgotrajno in zahtevno usposabljanje za gorske reševalce. Srečanje se bo nadaljevalo v sproščenem vzdušju, izmenjavi mnenj in ob različnih zgodbah iz sveta gorskega reševanja," je dejal predsednik GRZS Igor Potočnik.

Sredina junija pomeni začetek poletne planinske sezone, ko obiskovalce gora odprtih vrat pričakujejo tudi višje ležeče planinske koče. "Od 181 planinskih koč, zavetišč in bivakov je že danes odprtih 161, preostalih 20 koč bo večina odprtih prihajajoči konec tedna, 17. in 18. junija, oziroma do konca junija," je s trenutno odprtostjo planinskih koč novinarje seznanil načelnik Gospodarske komisije PZS Janko Rabič. Zaprt ostaja Dom Petra Skalarja na Kaninu in bo pripravljen za naslednjo sezono. Ažurno osvežene podatke o odprtosti planinskih koč lahko planinci preverijo na spletni strani PZS na naslovu www.pzs.si/koce.php. Rabič je priporočil, naj si planinci za spanje v planinski koči predhodno uredijo rezervacijo prenočišča, in ob tem opozoril, naj planinci z rezervacijo, ki ne bodo prišli prespat v kočo, o tem pravočasno obvestijo osebje. Planinska zveza priporoča, da obiskovalci za prenočevanje v planinskih kočah uporabljajo posteljnino, ki jo prinesejo s seboj. Rabič je še omenil, da je PZS v sodelovanju z Višjo šolo za gostinstvo in turizem Bled letos drugič zapored izvedla seminar za oskrbnike in ostalo osebje v planinskih kočah, s čimer želi želi povečati kakovost ponudbe v kočah in zadovoljstvo pri obiskovalcih. V letu 2017 PZS izvaja projekt Energetsko in okoljsko učinkoviti objekti od gora do dolin, ki ga sofinancira Ekosklad, Slovenski okoljski sklad. Ena od aktivnosti bo dan odprtih vrat 15. julija in 16. septembra 2017 v Domu na Menini planini, Domžalskem domu na Mali planini in Koči na Planini pri Jezeru, kjer si bodo obiskovalci lahko od blizu ogledali in se informirali o okoljskih naložbah. Konec tedna se začenja tudi tradicionalna poletna akcija Naj planinska koča 2017, že tretje leto v sodelovanju PZS in Siol.net.

Celotno sporočilo za javnost si lahko ogledate TUKAJ.

Komentarji na to objavo so zaprti.