Odličen obisk planinskih koč že pred vrhuncem planinske sezone

  • RSS
  • Add To My MSN
  • Add To Windows Live
  • Add To My Yahoo
  • Add To Google

Statistika

  • Vnosi (482)
  • Komentarji (1)

Arhivi

9. avgust 2017 9:48:00

Zojzova koča - foto Tomaž BolcarPrva polovica poletne planinske sezone 2017 v planinskih kočah je med boljšimi v zadnjih desetih letih, oskrbniki opažajo višji obisk in porast prometa, k čemur pripomoreta tudi vroče in jasno vreme ter visok poletni obisk tujcev, kaže ocena Gospodarske komisije Planinske zveze Slovenije (PZS). Za kakovostno množičnost se trudijo planinska zveza in društva, tako z usposabljanjem oskrbnikov in podeljevanjem certifikatov okolju in družinam prijazna planinska koča kot tudi s široko razvejano promocijo.

Foto: Tomaž Bolcar

V Sloveniji je 181 planinskih koč, zavetišč in bivakov, od tega 164 oskrbovanih planinskih koč, ki so najbolj obiskane ravno v poletnih mesecih. K uspešnosti prve polovice sezone je največ prispevalo obisku gora naklonjeno vreme, tako zaradi veliko sončnih dni kot tudi visokih temperatur, ki motivirajo planince in turiste, da se podajo višje na hladnejša območja. Vreme zelo pomembno vpliva tudi na splošno turistično sezono, ki je do zdaj v Sloveniji med rekordnimi, še posebej se z rekordnim obiskom pohvalijo gorska turistična središča, posledično pa zelo dobro sezono beležijo planinske koče v osrednjem delu Julijskih Alp. Poleg zunanjih dejavnikov se za boljši obisk trudijo tako PZS kot planinska društva.

Na vrhuncu poletne planinske sezone, ki traja od sredine julija do sredine septembra, Planinska zveza Slovenije poudarja, naj si vsak izbere turo, za katero je ustrezno psihofizično pripravljen in ima zanjo ustrezno opremo, ki jo zna uporabljati. Pred odhodom v gore naj obiskovalci preverijo vremensko napoved, stanje planinskih poti in odprtost planinskih koč, priporočljiva je tudi rezervacija prenočišča in uporaba lastne posteljnine.

Več informacij: Planinska zveza Slovenije

Komentarji na to objavo so zaprti.