Obvezna oprema – planinski zemljevid

  • RSS
  • Add To My MSN
  • Add To Windows Live
  • Add To My Yahoo
  • Add To Google

Statistika

  • Vnosi (482)
  • Komentarji (1)

Arhivi

8. november 2017 8:35:00

Zemljevidi PZSPlaninsko pravilo je, da se nikoli ne odpravimo v neznan gorski svet brez ustreznega zemljevida in osnovnih pripomočkov za orientacijo, zato je Planinska zveza Slovenije pripravila ozaveščevalno akcijo  Zakaj zemljevid PZS.

Zemljevid je pomanjšana, posplošena in grafično ponazorjena slika dela zemeljske površine na različnih nosilcih podatkov (papir, zaslon, plastika, les ...). Na pregleden in enoten način prikaže številne podatke o površju in je najprimernejši pripomoček pri orientaciji. Z zemljevida lahko razberemo podatke, ki jih v naravi po navadi ne zasledimo: imenoslovje, nadmorska višina, naravne in kulturno-zgodovinske znamenitosti, funkcije določenih objektov, podzemni objekti, globine stoječih voda, potek administrativnih mej in zavarovanih območij.

Doktrina torej veleva uporabo ustreznih zemljevidov. Sledi vprašanje: »Kakšen je ustrezen planinski zemljevid?« Za splošno planinsko uporabo so najprimernejši zemljevidi merila 1 : 25 000 in 1 : 50 000. Ne glede na merilo pa mora planinski zemljevid natančno prikazovati obliko terena in njegovo poraščenost (gozd, skalovje, travnik ...), različna vodna telesa, poudarjene morajo biti dodatne planinske vsebine, kot so markirane (in nemarkirane) planinske poti, planinske koče in ostali planinski objekti, smeri turnih smukov ter različni ostali objekti, ki služijo kot orientir na poti.

Tokrat vam predstavljamo planinske zemljevide Planinske zveze Slovenije v merilu 1 : 25 000

Zemljevidi Planinske zveze Slovenije merila 1 : 25 000 so odličen pripomoček prav za vsakogar, ki se podaja v slovenski gorski svet. Ljubiteljem brezpotij bo všeč predvsem natančen, pregleden in lično prikazan teren, ostali pa bodo lahko brezskrbno uživali na planinskih poteh, saj njihov vris temelji na najnovejših, tudi na terenu preverjenih podatkih katastra planinskih poti PZS. Snovalci pa niso pozabili niti na dodatne koristne medokvirne vsebine kot so priporočene smeri turnih smukov, na naravne in kulturne znamenitosti, plezališča, parkirišča, avtobusne in železniške postaje ter gostinske objekte.

Najnovejši planinski zemljevidi Planinske zveze Slovenije so izdelani v sodelovanju z Geodetsko družbo, planinske poti pa so prikazane na osnovi zadnjega stanja katastra planinskih poti PZS, ki se stalno preverja in posodablja s podatki, ki jih posredujejo za to posebej usposobljeni markacisti PZS.

Na omenjenih zemljevidih najdemo, poleg samoumevnih planinskih poti (posebej so označene obhodnice Slovenska planinska pot, Via Alpina, Slovenska turnokolesarska pot) - še smeri priljubljenih turnih smukov, lokacije plezališč, urejenih parkirnih prostorov, postajališča javnih prevoznih sredstev, gostišča, marsikatera naravna in kulturna znamenitost, plezališča in še kaj. Poleg obvezne legende so zemljevidom dodani kratki opisi planinskih koč s kontaktnimi podatki in QR kodo, ki vas poveže s spletno stranjo posamezne planinske koče. Tako lahko preprosto dostopate do širših podatkov o planinski koči (dostopi, možnost vzponov ...).

Več informacij: www.pzs.si

Komentarji na to objavo so zaprti.