Namig za izlet: Rašica – Vrh Staneta Kosca

  • RSS
  • Add To My MSN
  • Add To Windows Live
  • Add To My Yahoo
  • Add To Google

Statistika

  • Vnosi (482)
  • Komentarji (1)

Arhivi

12. marec 2019 7:56:00

Rašica - Vrh Staneta KoscaVrh Staneta Kosca oziroma Rašica je poleg Šmarne gore zagotovo eden izmed najbolj priljubljenih vrhov v bližnji okolici Ljubljane. To niti ne čudi. Tik pod sicer nerazglednim vrhom je planinski dom, na samem vrhu pa visok razgledni stolp. Iz njega se nam odprejo razgledi na vse strani neba. Še posebej izstopa zahodni del Kamniško-Savinjski Alp, Savska ravan in Pohograjsko in Škofjeloško hribovje. Proti vzhodu se lepo vidi Posavsko hribovje s svojimi najvišjimi vrhovi kot sta Kum in Čemšeniška planina. Krožni izlet je primeren tudi kot družinski izlet za otroke.

Kako priti do doma na Rašici?

Lahke poti:

Trzin –  Dobeno – dom na Rašici (2 uri 30 min)

Foto: Kraji.eu

Dobeno – dom na Rašici (30 min)

vas Rašica – dom na Rašici (po cesti in kolovozu) (30 min)

končna avtobusna postaja LPP št. 8 Gameljne – dom na Rašici (1 uro 30 min)

Povodje – dom na Rašici (1 uro 15 min)

Črnuški most (avtobusna postaja LPP št. 6) – vas Rašica – dom na Rašici (2 uri)

Zahtevna pot:

vas Rašica – dom na Rašici (čez Reber) (30 min)

Do izhodišča z avtomobilom ali avtobusom:

Priporočamo, da obiskovalci svoje osebne avtomobile puščate pred vasjo, saj pri domačinih parkiranje ni zaželjeno, na javnih površinah pa ni prostora. Priporočamo uporabo LPP št. 8 ali pa, da avtomobil pustite pri parkirišču tovarne Rašica v Gameljnah in nadaljujete peš po markirani planinski poti do doma (izognemo se vasi in kolovozov).

S turističnim avtobusom je možno pripeljati v vas Rašica, vendar ga je možno parkirati le na začetku vasi pred prvo hišo na desni strani.

Poldnevni izlet z obiskom Rašice:

Z osebnim avtomobilom se peljemo v vas Rašica in nadaljujemo peš po kolovozu ali za bolj izkušene po poti čez Reber do doma na Rašici, kjer si privoščimo hrano in pijačo. Z novega razglednega stolpa si pogledamo Ljubljano s ptičje perspektive in Kamniške Alpe, katere so kot na dlani. Nadaljujemo v razgledno vas Dobeno in se po krožni poti vrnemo nazaj v vas Rašica. Hoje je za 2 uri, višinska razlika 250 m.

 Vir: TIC Medvode

Komentarji na to objavo so zaprti.