Dan doživetij - z jamarskim spustom, aktivnostmi v naravi in poljudno znanostjo

  • RSS
  • Add To My MSN
  • Add To Windows Live
  • Add To My Yahoo
  • Add To Google

Statistika

  • Vnosi (482)
  • Komentarji (1)

Arhivi

31. maj 2018 7:53:00

Dan doživetij pri Županovi jamiSte se v kraško jamo že spustili po vrvi, kot pravi jamarji? To posebno doživetje ponuja Županova jama v soboto, 2. junija, v sodelovanju z Jamarskim klubom Novo mesto. Obiskovalci bodo lahko z njihovo pomočjo vstopili v osrednji turistični del jame skozi 10 m globoko brezno, pri t. i. starem vhodu.

Dan doživetij, ki je postal že tradicionalna prireditev ob najlepši za turizem urejeni kraški jami na Dolenjskem krasu, pa ponuja še več. Preizkusili se boste lahko v spretnosti streljanja s športnim lokom, v hoji po vrvi ali pri plezanju v naravni skalni steni. Z nekaj domišljije boste raziskali, kakšna pravljična doživetja skriva dolenjski gozd v okolici Grosuplja.

Naučili se boste, kako postaviti zavetje za preživetje v naravi, kot so to znali v starih časih. Nabrali si boste nekaj novega znanja - izvajali boste preproste kemijske poskuse, ki vam bodo približali nastanek in podobo krasa ter podzemlja.

V sodelovanju z jamskim laboratorijem Tular boste spoznali življenje človeške ribice. Prav z dolenjskega krasa izvirajo primerki, po katerih so v 18. stoletju spoznali, da je proteus zelo posebna žival.

Dan doživetij se bo začel ob 10. uri, zaključili pa ga bomo sredi popoldneva. Dejavnosti so primerne za vse starostne skupine, potekale bodo pod budnim očesom izkušenih moderatorjev. Gotovo bo kje še kakšno presenečenje. Obisk Županove jame in raziskovanje njenih sedmih podzemnih dvoran bo mogoč tudi po običajni poti - po stopnicah skozi dvorano Ledenico. Za lačne in žejne bo skrbelo Gostišče Lunca iz Zagradca pri Grosupljem.

V sodelovanju s Turističnim društvom Št. Jurij bo možen tudi ogled bližnjega Tabora, srednjeveške cerkvice z odlično ohranjenim obrambnim obzidjem. Najnovejša pridobitev v okolici Županove jame pa je naravoslovna učna pot Po poteh vodomca, ki jamo in Tabor povezuje z bližnjo vasjo Cerovo. Ponuja dobrih 5 km poučnega sprehoda skozi dolenjski kraški gozd.

Več informacij: Županova jama

Komentarji na to objavo so zaprti.