Pohodniške novice

-junij 2020+
ptsčpsn
25262728293031
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293012345
  • RSS
  • Add To My MSN
  • Add To Windows Live
  • Add To My Yahoo
  • Add To Google

Statistika

  • Vnosi (439)
  • Komentarji (1)

Tradicionalno srečanje v Zavrhu pod Šmarno goro 

2. julij 2019 10:14:00

Šmarna goraOb 9.00 uri vabljeni na praznovanje obletnice rojstva Jakoba Aljaža. Slavnostna akademija s kulturnim programom bo v počastitev obletnice rojstva Jakoba Aljaža ter občinskega praznika Občine Medvode.

Na akademiji bo tudi podelitev častnega znaka vsem, ki so v pretekli sezoni opravili Aljaževo pot od doma do doma.

Ob 11.00 uri bo spominska sv. maša na Šmarni gori, ki jo tradicionalno daruje častni član GKJA in gorniški prijatelj France Urbanija.

Vse udeležence naprošamo, da parkirajo svoje avtomobile na javnem parkirišču, ki je desno za križiščem, takoj, ko zavijete proti vasi Zavrh.

Več informacij: Srečanje v Zavrhu pod Šmarno goro
21. Bregarjev pohod 

2. julij 2019 10:02:00

21. Bregarjev pohodV soboto, 6. julija vabljeni na 21. spominski Bregarjev pohod, ki ga organizira Planinsko društvo Polž.

Zbor pohodnikov bo ob 9.00 uri na planini Blato. Od tam se boste povzpeli do planine Laz (1560m), po ogledu sirarne in krajšem počitku pa nadaljevali pot na planino Dedno polje. Pot vas bo vodila po lovski nemarkirani poti (papirne markacije) mimo lovske koče na planino Viševnik (1620m). Sledil bo kratek kulturni program in pogostitev. Vzdržljivejši se boste lahko povzpeli še do Pršivca (1761m).

Udeleženci se boste na pohodu seznanili z naravo v TNP, spoznali specifično gradnjo stanov, obiskali delujočo sirarno na planini Laz in v kulturnem programu pri Bregarjevemu zavetišču obudili spomin na preminulega prvega slovenskega alpinista, ki je leta 1977 za vedno ostal v pakistanskemu delu Himalaje, ko se je udeležil odprave na 8086m visoki Hidden Peak ali Gašebrum I., v pogorju Karakorum.

Celotna pot bo skupaj s postanki trajala približno 5 ur. Iz Ljubljane bo letos organiziran tudi avtobusni prevoz (Fužine ob 6.00 uri in Dolgi most ob 6.30 uri).

Več informacij in prijave: 21. Bregarjev pohod

Šmarna gora Od vzhoda do vzhoda 

20. junij 2019 8:49:00

Od vzhoda do vzhodaV petek, 21. junija, ob 5. uri zjutraj vabljeni na  najbolj zaželeni in epsko doživeti sončni vzhod.

Projekt Od vzhoda do vzhoda na najdaljši dan v letu, 21. junija, povezuje ljudi, slovenske vrhove, naravo in sonce v prav posebno zgodbo. Z ljudmi, ki želijo po svetu hoditi nasmejani, sproščeni in zadovoljni, tke čvrste vezi. Ima eno posebno draž. H gibanju bodri brez prijavnin in štartnin. Ključnega pomena je samoiniciativa, notranja motivacija. Ne gre za tekmovanje. Gre za sproščanje hormonov sreče. Dva načina, ki po znanstvenih raziskavah sodita med učinkovitejša, sta hoja in objemi. Hoja v hrib spodbuja delovanje hormonov sreče, tako da bi bil greh, če ne bi tega počeli vsaj trikrat na teden. Pred službo, po službi… Saj ni važno. glavno, da greš.

Več informacij: https://odvzhodadovzhoda.com/

23. Pohod po Svarunovi poti 

20. junij 2019 8:15:00

Svarunova potČe bi  se radi odpočili v naravnem okolju in čudovitem razgledu ter uživali  »Svobodno sonce«,  vas Turistično društvo Škofljica vabi na pohod po Svarunovi poti.

Kdaj: 25. junija 2019

Kje: Škofljica (v neposredni bližini končne postaje LPP 3B)

Start vodenega pohoda ob 6.00,  izpod Ruskovega kozolca od koder se pot vzpne do Zaloga, mimo Gumnišča, čez Gorenje Blato na Drenik, Smrjenje, Gradišče na najvišjo točko Vrh nad Želimljami, v Želimlje ter preko Pijave Gorice nazaj na Škofljico.

Na Svarunovi poti boste spoznali gričevnato, kraško pokrajino, dolino  Želimeljščice in  Ljubljansko barje. V bližnji okolici Ljubljane si boste lahko ogledali zaščitene rastline (rezika, Loeselova grezovka, močvirska logarica, širokolistni rogoz) kulturni spomenik državnega pomena (cerkev sv. Simona in Jude na Pijavi Gorici) ter poklepetali z gostoljubnimi  krajani in vaščani.

Na poti se boste lahko ustavili na naslednjih postojankah:

1. ZALOG:  KUD Škofljica -  predstavitev Janeza Nepomuka Primica,

2. DRENIK: Društvo upokojencev Škofljica in Oldtimer club Škofljica

3. SMRJENJE: Pogostitev v »hiši«

4. GRADIŠČE: Nekaj sladkega  pod lipo

5. VRH: ogled gotske cerkve sv. Petra

6. ŽELIMLJE: Kava in izvirska voda

7. PIJAVA GORICA:  krof

8. ŠKOFLJICA:  Svarunova juha

Celotna pot je krožna in je  dolga 23 km  (približno 5 ur) ali 15 km (približno 3 ure). Iz Želimelj bo organiziran prevoz s kombijem ob 11.00 in 12.00.

27. pohod po Velikolaški kulturni poti 

5. junij 2019 16:19:00

Pohod po velikolaški kulturni potiV nedeljo, 9. junija 2019, vabljeni na tradicionalni pohod po Velikolaški kulturni poti. Start na trgu med 7. in 10. uro, cilj pri Trubarjevi domačiji na Rašici, kjer bo družabna prireditev.

Lahko pot v dolžini 13,5 km, primerno tudi za družine in otroke, boste lahko prehodili v 3-4 urah. Startnina je 3 €, za otroke brezplačno. Vsak pohodnik prejme izkaznico pohoda, zloženko, čaj in prevoz z Rašice v Velike Lašče.

Velikolaška kulturna pot povezuje rojstne kraje naših treh velikih rojakov Frana Levstika, Josipa Stritarja in Primoža Trubarja ter vodi mimo številnih kulturnozgodovinskih znamenitosti. Pot je razgibana, z nekaj vzponi in spusti. Z Rašice v Velike Lašče se lahko vrnete peš po markirani poti (50 min), na voljo pa bo tudi prevoz.

Pohod je vključen v akcijo Slovenija planinari, ki združuje kopico planinskih pohodov in drugih športnih aktivnosti pod okriljem PZS. Udeleženci, ki se bodo udeležili treh aktivnosti v sklopu te akcije, bodo prejeli zemljevid PZS, tisti, ki se bodo udeležili petih aktivnosti, pa bodo dobili vodnik PZS.

Več informacij:  PD Velike Lašče

Pohod Bosonogih na Šenturško Goro  

4. junij 2019 12:53:00

Pohod bosonogihVsako drugo soboto v juniju PD Komenda organizira pohod Bosonogih na Šenturško goro. Letos bo že deseti. Pohod je zelo odmeven in dobro obiskan.

Start Bosonogih je na Jurčkovi dobravi, kjer se pri vpisu in startnini dobi majico Bosonogi, prigrizne kruh z zaseko in popije šilček kačje slince, da potem manj bode. Nato pa bosih nog po Komendski poti čez skalo na Šenturško Goro. Pot je pretežno gozdnata, le čez vas je asfaltirana cesta. Po kratkem postanku v okrepčevalnici Pavlin (pri Balež po domače) sledi fotografiranje in po Zaloški poti nazaj v dolino. Zberemo se zopet pri planinskem domu Milana Šinkovca na Podborštu, kjer nas čaka zaslužena malica. Nato Pavel Žvelc, ki je pobudnik bosonogih in Zoran Sodnik, predsednik planinskega društva Komenda, podelita medalje vsem bosonogim udeležencem. Najstarejši pohodnik, ki je po navadi star okoli osemdeset let, najmlajši, ki običajno šteje malo čez tri leta in najštevilčnejša družina prejmejo še dodatne praktične nagrade.

Več informacij in prijave: Pohod bosonogih


Že četrti pohod ob reki, ki povezuje  

4. junij 2019 12:51:00

Pohod ob reki, ki povezujeV soboto, 8. junija, se bodo na že četrtem pohodu ob Kamniški Bistrici ponovno povezali Kamničani, Domžalčani, okoličani ter vsi ljubitelji lepih in zanimivih pohodnih poti. Pohod ob reki, ki povezuje, poteka od Glavnega trga v Kamniku do Parka Martina Krpana v Domžalah ali obratno.

Na celotni trasi, dolgi 14 kilometrov (pohodniki lahko prehodijo poljubno dolžino), bo dvajset kontrolnih točk, od tega deset z žigom (pohodniki, ki zberejo vse žige, dobijo vstopnico za kamniški ali domžalski bazen). Na vseh postojankah bo pestro, zabavno in aktivno.

Za pohodnike je organiziran brezplačen prevoz na njihovo izhodiščno točko.

Občini Domžale in Kamnik že leta gradita poti ob reki Kamniški Bistrici, ki ustvarjajo prostor za rekreacijo v obeh občinah in ju povezujejo. Pot bo letos že četrtič povezana v rekreativno-turistično-kulturnem vzdušju s pohodom od Glavnega trga v Kamniku do Parka Martina Krpana v Domžalah. Na 14-kilometrski trasi se bodo pohodniki lahko ustavili na več kot 15 točkah, kjer bo poskrbljeno za prijetno druženje in zabaven program: na postojankah se bodo udeleženci lahko osvežili in okrepčali, pozabavali ter se seznanili s koristnimi informacijami. Pohodniki lahko prehodijo le del poti, ki je primerna za vse starosti in stopnje pripravljenosti (tudi za otroke); tisti, ki bodo prehodili vso pot, bodo nagrajeni z enodnevno vstopnico za domžalski ali kamniški bazen.

Družili in povezovali pa se ne bodo le pohodniki. Na polovici poti pri mostu želja pod Homškim hribom se bosta že tradicionalno srečali kamniška in domžalska občinska delegacija, ki bosta na most želja pripeli ključavnico z označbo pohoda in začetnicami obeh zavodov ter se tako simbolično zavezali k dolgoročnemu sodelovanju na področju rekreativno-turističnega povezovanja.

Več informacij in prijave: Pohod ob reki, ki povezuje 2019

POHOD OB RIMSKI DEDIŠČINI 

30. maj 2019 9:50:00

pohod ob rimski dedisciniZavod Zeleni Žep vas to soboto, 1. junija 2019, vabi na že 5. pohod ob rimski dediščini.

Zbirno mesto je ob 9. uri v Kalcah pri odcepu za Podkraj - Hrušico, od koder se boste po rimski poti sprehodili do rimske zapore Lanišče in si privoščili pravo rimsko malico.

Na voljo bo tudi ogled rimskega šotora s predstavitvijo opreme rimskih vojakov, v kasarni pa bodo organizatorji izvedli tudi otroške delavnice. Pri povratku v dolino vas bo spremljala skupina rimskih vojakov.

Pohod ni zahteven in je primeren za vse starostne skupine.

Več informacij najdete tukaj.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Namig za izlet – Domžalska pot spominov 

21. maj 2019 10:49:00

Domžalska pot spominov-PD DOMZALEKljub temu, da vremenska napoved za prihajajoči vikend ni najbolj obetavna, vas vseeno vabimo, da se podate na svež zrak in odkrijete planinsko pot, ki povezuje 10 občin – Domžalsko spominsko pot.

Domžalska pot spominov, ki ima status planinske poti, obstaja že od leta 1980. Dolga je čez 100 km in speljana v nadmorskih višinah od 300 do 957 m. Z domžalsko občino povezuje še devet drugih občin – Ljubljano, Vodice, Dol pri Ljubljani, Moravče, Zagorje ob Savi, Lukovica, Kamnik, Mengeš in Trzin.

Pot obišče 53 pomnikov in spominskih obeležij iz 2. svetovne vojne, nudi pa nam tudi veliko užitkov v razgledih na Kamniško-Savinjske Alpe, Julijce in Karavanke, po lepoti pa ne zaostajajo razgledi na dolino reke Save, na Moravško in Tuhinjsko dolino, Črni graben in Posavsko hribovje.

 

 

Obisk je primeren za vse starostne skupine, za hojo v skupini ali posamezno in v vseh letnih časih. Celotno pot lahko naredimo v enem kosu ali po delih. Na več točkah jo lahko prekinemo in se z različnimi prevoznimi sredstvi vrnemo na izhodišče. Posamezne odseke, ki vodijo po kolovozih, je mogoče tudi prekolesariti.

 

Za pomoč pri hoji je bil pred leti pripravljen in natisnjen Vodnik po Domžalski poti, ki vsebuje opis poti, razlago o posameznih pomnikih, prostor za kontrolne žige in zemljevid (nekdanje) občine Domžale. Vodnik je brezplačno na voljo v Planinskem društvu Domžale (Kopališka cesta 4, Domžale, vsako sredo od 19. do 20. ure, e-pošta: info@pdd.si) in pri vratarju Občine Domžale (Ljubljanska cesta 69, Domžale).

 

Več o Domžalski poti spominov najdete na strani Planinskega društva Domžale.

 

 

Izlet po poteh slikarja, kiparja, ilustratorja in arhitekta Toneta Kralja 

20. maj 2019 14:31:00

Tone Kralj

To soboto, 25. maja 2019, se lahko udeležite izleta, kjer boste spoznali življenje in delo vsestranskega umetnika Toneta Kralja.

Tone Kralj je  bil eden izmed pionirjev slovenskega ekspresionizma. Znan je po svojih slikarskih in kiparskih delih, pomemben del njegovega opusa pa predstavljajo tudi številne cerkvene poslikave. Več o Tonetu Kralju si lahko preberete tukaj.

Izlet, ki ga Turistično društvo Dobrepolje, bo potekal na relaciji Videm – Rašica – Velike Lašče – Karlovica – Lužarji – Bloško jezero – Nova vas – Bloška polica – Rakek – Unec – Postojna – Prem – Ilirska Bistrica – Podgraje – Jelšane – Opatija. Na vsaki lokaciji pa si boste ogledali cerkvene poslikave Toneta Kralja.

Cena izleta je 15 evrov po osebi, vključuje pa prevoz, vodenje in organizacijo izleta.

 

 

 

Prijave sprejemajo:

− vsako soboto od 9. do 11. ure v Turistični pisarni na Vidmu (TIC),

− po telefonu: 041 96 28 23,

− po e-pošti: td.dobrepolje@gmail.com.

Več o izletu najdete tukaj.


Stran 9 od 44 << < 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 20 40 > >>