Pohodniške novice

-april 2021+
ptsčpsn
2930311234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293012
3456789
  • RSS
  • Add To My MSN
  • Add To Windows Live
  • Add To My Yahoo
  • Add To Google

Statistika

  • Vnosi (476)
  • Komentarji (1)

Arhivi

S skupnimi močmi za varnejše poletje v gorah 

13. junij 2017 13:32:00

PZS za varnejše poletje v gorahZ Dnem slovenskih planinskih doživetij, ki 17. junija s celodnevnim planinskim dogajanjem vabi na Dom pod Storžičem odrasle, mlade in najmlajše planince ter turne kolesarje, se uradno začenja poletna planinska sezona, ki traja do sredine septembra in v gore privabi največ planincev. Za varnejši obisk gora so moči združile Planinska zveza Slovenije (PZS), Gorska reševalna zveza Slovenije (GRZS), Policija in Slovenska vojska, ki so na današnji novinarski konferenci v Ljubljani predstavile trenutne razmere v gorah in napotke za obisk gora, informacije o odprtosti planinskih koč in helikopterskem reševanju v gorah, strip o gorski medicini in inovativen projekt v iskalno-reševalnih intervencijah.

foto: Manca Čujež

Planinska zveza Slovenije že 35 let praznuje dan slovenskih planincev, šesto leto pa bo pod krovom Dne slovenskih planinskih doživetij program obogatila z brezplačnim celodnevnim dogajanjem za obiskovalce vseh generacij. Dan slovenskih planinskih doživetij 2017 v soboto, 17. junija 2017, na Domu pod Storžičem skupaj s partnerji pripravljajo PZS, Planinsko društvo Tržič in Občina Tržič, medijski partner je Val 202. "Planinci bodo lahko za pot do Doma pod Storžičem izbirali med več vodenimi planinskimi in turnokolesarskimi izleti, medtem ko doživetja za mlade in odrasle planince obsegajo plezanje na plezalni steni v družbi nekdanjega državnega prvaka Jureta Bečana, ustvarjalne delavnice, geolov na zaklad, različne zabavne športne izzive in spoznavanje zaščitenih gorskih rastlin, teh tudi na naravoslovnem pohodu. Svoje delo bodo predstavili gorski reševalci, ustaviti se velja tudi v Tržiču in si ga ogledati,” je napovedal generalni sekretar PZS Matej Planko.

V soboto obeležujejo svoj dan tudi gorski reševalci. Vsakoletno tradicionalno srečanje gorskih reševalcev bo 17. junija pri učnem centru GRZS na Virnikovi planini. "Dogodek bodo popestrili tekmovanje iz prve pomoči med ekipami gorskih reševalcev in simulacije različnih nesreč, ki se lahko pripetijo v gorah. Sledila bo podelitev diplom novopečenim gorskim reševalcem in reševalkam, ki so v letu 2017 končali dolgotrajno in zahtevno usposabljanje za gorske reševalce. Srečanje se bo nadaljevalo v sproščenem vzdušju, izmenjavi mnenj in ob različnih zgodbah iz sveta gorskega reševanja," je dejal predsednik GRZS Igor Potočnik.

Sredina junija pomeni začetek poletne planinske sezone, ko obiskovalce gora odprtih vrat pričakujejo tudi višje ležeče planinske koče. "Od 181 planinskih koč, zavetišč in bivakov je že danes odprtih 161, preostalih 20 koč bo večina odprtih prihajajoči konec tedna, 17. in 18. junija, oziroma do konca junija," je s trenutno odprtostjo planinskih koč novinarje seznanil načelnik Gospodarske komisije PZS Janko Rabič. Zaprt ostaja Dom Petra Skalarja na Kaninu in bo pripravljen za naslednjo sezono. Ažurno osvežene podatke o odprtosti planinskih koč lahko planinci preverijo na spletni strani PZS na naslovu www.pzs.si/koce.php. Rabič je priporočil, naj si planinci za spanje v planinski koči predhodno uredijo rezervacijo prenočišča, in ob tem opozoril, naj planinci z rezervacijo, ki ne bodo prišli prespat v kočo, o tem pravočasno obvestijo osebje. Planinska zveza priporoča, da obiskovalci za prenočevanje v planinskih kočah uporabljajo posteljnino, ki jo prinesejo s seboj. Rabič je še omenil, da je PZS v sodelovanju z Višjo šolo za gostinstvo in turizem Bled letos drugič zapored izvedla seminar za oskrbnike in ostalo osebje v planinskih kočah, s čimer želi želi povečati kakovost ponudbe v kočah in zadovoljstvo pri obiskovalcih. V letu 2017 PZS izvaja projekt Energetsko in okoljsko učinkoviti objekti od gora do dolin, ki ga sofinancira Ekosklad, Slovenski okoljski sklad. Ena od aktivnosti bo dan odprtih vrat 15. julija in 16. septembra 2017 v Domu na Menini planini, Domžalskem domu na Mali planini in Koči na Planini pri Jezeru, kjer si bodo obiskovalci lahko od blizu ogledali in se informirali o okoljskih naložbah. Konec tedna se začenja tudi tradicionalna poletna akcija Naj planinska koča 2017, že tretje leto v sodelovanju PZS in Siol.net.

Celotno sporočilo za javnost si lahko ogledate TUKAJ.

25. pohod po Velikolaški kulturni poti 

8. junij 2017 8:47:00

pohod po velikolaski kulturni potiPlaninsko društvo Velike Lašče vabi na pohod, ki povezuje rojstne kraje Frana Levstika, Josipa Stritarja in Primoža Trubarja. Start bo med 7. in 10. uro v Velikih Laščah, cilj pa na Trubarjevi domačiji na Rašici.

Trinajst in pol kilometrov dolgo razgibano, a lahko in tudi za družine primerno pot, boste prehodili v treh do štirih urah.

Startnina za odrasle je  3 €, otroci se pohoda lahko udeležijo brezplačno. Vsak pohodnik prejme izkaznico pohoda, načrt poti, čaj in prevoz z Rašice v Velike Lašče.

 Več informacij: 25. pohod po Velikolaški kulturni poti

Pohod ob reki, ki povezuje 2017 

7. junij 2017 8:24:00

Pohod ob reki, ki povezujeObčini Kamnik in Domžale se bosta v soboto, 10. junija, ponovno povezali v okviru rekreativno-turističnega in kulturnega pohoda ob Kamniški Bistrici, katerega posebnost je ta, da se pohod začne v eni ali drugi občini ter tako ob prijetni rekreaciji v čudoviti naravi, ki jo ponujata bregova reke Kamniške Bistrice, v enem dopoldnevu pohodniki obiščejo kar dva sejemska dogodka. Začetna točka v Domžalah je v parku pri Občini Domžale, začetna točka v Kamniku pa je na Glavnem trgu.

Začetek pohoda: med 7.00 in 9.00

Lokaciji: Park ob Občini Domžale (Prireditev: Slamnikarski sejem) / Glavni trg v Kamniku (Prireditev: Okusi Kamnika)

Zaključek pohoda: med 11.00 in 13.00

Lokaciji: Glavni trg v Kamniku (Prireditev: Okusi Kamnika) / Park ob Občini Domžale (Prireditev: Slamnikarski sejem)

Dolžina celotne poti: 14 kilometrov (odločite se lahko tudi za krajšo traso, ki obsega manj kontrolnih točk, važno je sodelovati)

Organizatorja: Zavod za šport in rekreacijo Domžale in Zavod za turizem in šport v Občini Kamnik.

Vsi udeleženci prejmejo spominske kartončke na katerih zbirajo žige na sedmih označenih postajah ob Kamniški Bistrici med Domžalami in Kamnikom. Prvih 300, ki prehodi celotno pot (14 kilometrov) prejme spominsko priponko.

Več informacij:  Pohod ob reki, ki povezuje

Pohod ob rimski dediščini 

31. maj 2017 10:06:00

Pohod ob rimski dedisciniZavod Zeleni žep v soboto, 3. junija, ob 9. uri vabi na Pohod ob rimski dediščini. Zbirno mesto je na križišču v Kalcah pri odcepu za Podkraj-Hrušico (občina Logatec).

Pomembne kulturno zgodovinske objekte in točke na trasi pohoda bo predstavil lokalni turistični vodnik. Na lokaciji bivšega vojaškega objekta bo postrežena rimska malica, odvijali se bosta tudi keramična in otroška delavnica. Predstavljeno bo orožje in oprema rimskega legionarja. Vsak pohodnik prejme priložnostni spominek pohoda.

Prispevek za izvedbo pohoda in malico je 7 €.

Več informacij in prijave: Zavod Zeleni žep


Foto: Matjaž Kurent

Tradicionalni Dan doživetij v Županovi jami 

23. maj 2017 11:54:00

zupanova jama spustV soboto, 27. maja 2017, vas Županova jama vabi na že tradicionalno prireditev Dan doživetij. Vstopiti (oziroma varno se spustiti skozi 10 m globoko brezno s pomočjo jamarjev) naravnost v osrčje za turistični ogled urejene jame je v Sloveniji mogoče samo na tem dogodku in samo v Županovi jami! Tudi pred jamo se bo od 10. ure naprej dogajalo veliko bolj ali manj pustolovskih aktivnosti.

Posebej za to priložnost bo mogoče v Županovo jamo vstopiti skozi t. i. Stari vhod, to je 10 m globoko brezno, ki vodi naravnost v osrčje kraškega podzemlja, na mestu, kjer so v jamo vstopili njeni prvi raziskovalci pred 91 leti. Za varen spust bodo poskrbeli izkušeni jamarji Jamarskega kluba Novo mesto.

Sledi ogled Županove jame z vodnikom. Obiskali boste sedem podzemeljskih dvoran, spoznali nastanek kraških pojavov in občudovali bleščeče kapnike najlepše turistično urejene jame na Dolenjskem krasu.

Za pustolovsko bivanje v naravi ni dovolj le bivak, s pomočjo inštruktorjev Šole preživetja Laris (http://sola-prezivetja.si/) boste spoznali tudi pravila iskanja hrane in vode v naravi in se naučili nekaterih spretnosti, ki vedno pridejo prav – od vezanja vozlov do pravil gibanja v gozdu.

V spretnostih športnega plezanja po naravni skalni steni se boste lahko preizkusili pod budnim očesom članov plezalne sekcije Ascendo Planinskega društva Grosuplje. Da bo dan res poln dogajanja, bo na voljo še streljanje z lokom in srednjeveške družabne igre, ob pripovedovanju pravljic bomo iskali zaklad v gozdu in ustvarjali v delavnicah za otroke in odrasle. V sodelovanju s Turističnim društvom Tabor iz Št. Jurija bo mogoč tudi ogled bližnjega Tabora, cerkvice, utrjene z obrambnim obzidjem.

Dejavnosti so primerne za vse starostne skupine, potekale bodo pod budnim očesom izkušenih moderatorjev. Za lačne in žejne bo skrbelo Gostišče Lunca iz Zagradca pri Grosupljem.

Posebna priložnost: redna vstopnina (8 EUR odrasli, 6 EUR otroci) na Dan doživetij vključuje tudi spust v jamo, vse dejavnosti pred jamo pa so brezplačne. Obisk Županove jame bo možen tudi po običajni poti.

Županova jama leži 8 km JV od Grosuplja v smeri proti Turjaku, v bližini glavne ceste.

Za obisk jame, ki je v celoti električno razsvetljena, 600 m dolga turistična pot pa je utrjena in zavarovana z ograjo, priporočamo pohodno obutev in primerna oblačila. Temperatura v jami je 10 °C.

Več informacij: Županova jama

Pohod bo Barju 2017 

17. maj 2017 11:04:00

TD Barje v sodelovanju s KP Ljubljansko barje in Turizmom Ljubljana vabi na pohod po Barju. Pohod po Ljubljanskem barju bo leta 2017 že trinajsti po vrsti.

Zborno mesto
Med 8.30h in 9.00h na Sejmišču Barje pri vhodu iz Peruzzijeve ulice.

Štartnina
Štartnine NI! Dobrodošli pa so prostovoljni prispevki!

Parkiranje
Na Sejmišču Barje za staro šolo Barje Ižanska cesta 303; vhod iz Peruzzijeve ceste.

Opozorilo
Del poti poteka po močvirju, zato je potrebna primerna obutev. Udeležba na lastno odgovornost.

Več informacij in Trasa pohoda.

Fairtrade piknik 

11. maj 2017 9:09:00

Fairtrade piknikDogodek Fairtrade piknik je namenjen predvsem praznovanju, izmenjavi izkušenj ter pogovoru o vsem, kar je bilo že narejenega in kje so že doseženi cilji. Fairtrade Slovenija v sodelovanju z različnimi organizacijami pripravlja različne aktivnosti za otroke, deljenje uporabnih znanj, možnost pogovora z različnimi strokovnjaki in še marsikaj.

Vabljeni v soboto, 13. maja 2017, med 10. in 18. uro v Park Tivoli.

S seboj prinesite svojo najljubšo piknik dekico in še kakšen priboljšek, v embalaži za večkratno uporabo. Deljenje in izmenjava sta vrednoti, ki ju želimo gojiti, zato bo pripravljena tudi skupna miza, kjer boste te dobrote lahko delili z ostalimi in poskusili še kaj drugega. S pakiranjem se poskusite poigrati tako, da se kar najbolj približamo ideji "zero waste". Ker menimo, da je povezovanje pomemben element trajnostne in pravične prihodnosti, vabljeni, da s seboj prinesete še kakšne zanimive družabne igre na prostem.  Na piknik pa seveda vabljeni, da pridete na čim bolj trajnosten način (mesto nudi veliko alternativ, od avtobusov in kavalirjev do koles in nog), ter brez stvari "uporabi in zavrzi".

Več na informacij: Fairtrade piknik

Pohod po poti vodnih virov 

4. maj 2017 9:28:00

pohod po poti vodnih virovV soboto, 6. 5., bo lep sončen dan, zato ne oklevajte in se odpravite na tradicionalni potep po poti vodnih virov v KS Šmarje-Sap.

Pohodnike bo spremljal geolog g. Petrica, ki bo povedal marsikaj zanimivega o vodnih virih tega področja. Pot v dolžini 9 kilometrov je nezahtevna in primerna za vsakogar.

Zbor udeležencev bo med 8.30 in 9.00 v Družbenem domu Šmarje-Sap. Startnina znaša 7 eur za odrasle in 4,5 eur za otroke ter vključuje organizacijo, strokovno vodenje geologa, napitke ob poti in toplo malico na zaključku.

Več informacij: Pohod po poti vodnih virov


61. pohod po Poti ob žici in Tek trojk 

4. maj 2017 8:19:00

Pot ob žiciMed 4. in 6. majem 2017 bo potekal tradicionalni, že 61. pohod Pot ob žici. Gre za največjo športno-rekreativno prireditev pri nas, ki vsako leto privabi več kot 30.000 udeležencev. Največ udeležencev običajno privabi pohod po poti okoli Ljubljane, kjer je med 2. svetovno vojno stala žičnata ograja italijanskih in kasneje nemških okupatorjev - zato tudi ime Pot ob žici. Prireditev je namenjena vsem, tako najmlajšim kot starejšim, ki se zavedajo pomena zdravega načina življenja in želijo preživeti dan v dobri družbi, sproščenem vzdušju ter spoznati Ljubljano s pohodniške perspektive.

V soboto, 6. 5. 2016, bo na  progah, dolgih 28, 12 in 3 kilometre (za otroke), vzporedno potekal Tek trojk. Pohod in tek se zaključita s prireditvijo v središču Ljubljane.

Pot ob žici je edinstven kulturni spomenik. Urejena peščena sprehajalna in rekreacijska pot sklenjena vodi okrog celotnega mesta, teče pa po področju, kjer je med drugo svetovno vojno, od leta 1942, mesto obdajala bodeča žica. Pohod po 35 km dolgi Poti bo udeležence vodil po progah različnih dolžin.

Na pohod se bo, kot vsako leto, mogoče odpraviti z različnih startnih mest v vseh predelih Ljubljane.

Start Pohoda: različne lokacije, od 6.00 do 8.00

Start Teka trojk: Stritarjeva ulica. Tek na 29 km: ob 9.30; tek na 12 km: ob 9.00.

Zaključna prireditev: Kongresni trg, 10.30-13.30.

Več informacij: www.pohod.si

Po medvedovih stopinjah 2017 - vzdržljivostni pohod po Roški pešpoti  

18. april 2017 16:08:00

po medvedovih stopinjahRoška pešpot v dolžini 61,5 km vodi pohodnike skozi mogočne gozdove Kočevskega Roga in ponuja predvsem izkušnjo tišine in miru med stoletnimi orjaki ter občutek povezanosti življenja. Pa tudi športni izziv za tiste, ki si upajo dotakniti mej svoje vzdržljivosti.

DOLŽINA: celotna pot = 61,5 km; prva polovica = 32,5 km; druga polovica = 29 km

REGISTRACIJA IN ŠTART: od 4.30 do 6.00 Kočevsko jezero

CILJ: do 20.00 Kočevsko jezero

Za udeležbo ni omejitev. Pohoda se lahko udeležijo posamezniki, ki nameravajo prehoditi celotno ali polovično pot.

Trasa poteka po gozdnih cestah, gozdnih poteh in le deloma po javnih asfaltiranih cestah (skupaj 5 km na začetku in na koncu pohoda). Pot je enostavna, na njej ni nevarnih mest ali težjih vzponov ali spustov. Zaradi dolžine poti in časovnega okvira, se udeležencem svetuje dobra priprava in psihofizična kondicija.

Pohod je netekmovalnega značaja, brez merjenja časa in določanja zmagovalcev. Vsak pohodnik bo za uspešno prehojeno pot prejel praktično nagrado in priznanje na zaključku prireditve ob 20.30 uri.

Udeležba na pohodu je na lastno odgovornost.

Organizator si pridržuje pravico, da udeležencem v vsakem trenutku prepreči nadaljevanje pohoda, če oceni, da njihovo psihofizično stanje ni več ustrezno.

Več informacij in prijave: Po medvedovih stopinjah 2017 - vzdržljivostni pohod po Roški pešpoti  

Stran 25 od 48 << < 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 > >>