Pohodniške novice

-april 2024+
ptsčpsn
25262728293031
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293012345
  • RSS
  • Add To My MSN
  • Add To Windows Live
  • Add To My Yahoo
  • Add To Google

Statistika

  • Vnosi (482)
  • Komentarji (1)

Arhivi

Okoli Blatne Brezovice po krožni Bobrovi poti  

21. november 2017 10:54:00

Bobrova Pot - foto Gašper TomincPohodniki in kolesarji, odkrijte zgodovino in naravo Blatne Brezovice na krožni Bobrovi poti. Prehodite lahko celotno 7 km dolgo pot, lahko pa se odločite tudi za krajše odseke.

Na poti vas bo vodilo kar 19 informativnih tabel. Bobrovo pot pričnete pred športnim parkom v Blatni Brezovici, nato pa vas bo peljala mimo večine vaških znamenitosti. Ogledali si boste cerkev sv. Jakoba, vaško kapelico s poslikavami znanega vrhniškega slikarja Simona Ogrina, poslopje nekdanje Ljudske šole in številne druge zanimive zgradbe kmečke arhitekture, od lesenega svinjaka in svinjske kuhinje do senikov, kozolcev in tipičnih pritličnih domačij z ohranjenimi povsem lesenimi ostrešji. Na Ljubljanskem barju vam bodo informativne table odstrle zanimivosti koliščarske zgodovine iz bakrene in bronaste dobe.

Več informacij o poti najdete tukaj.


31. popotovanje po Levstikovi poti 

8. november 2017 9:09:00

Levstikova potLeto je naokoli in ponovno je tukaj že 31. Levstikov pohod - popotovanje od Litije do Čateža, ki je za pohodnike pravo doživetje. Ta bo potekal na Martinovo soboto.

Na pot od Litije do Čateža se boste lahko odpravili med 6. in 9. uro z Valvasorjevega trga v Litiji ali izpred Kulturnega doma v Šmartnem pri Litiji.

Pohod po potekal po dveh približno dvaindvajset kilometrov dolgih, lahkih in večinoma razglednih poteh, ki vodita po krajih, ki jih je pred skoraj stošestdesetimi leti v potopisu opisal pisatelj Fran Levstik, obe pa se združita na Čatežu nad Trebnjim. Na poti bo obilo priložnosti za počitek, okrepčila, zbiranje žigov …

Poskrbljeno bo tudi za avtobusni prevoz s cilja na startno mesto.

Več informacij: 31. popotovanje po Levstikovi poti

Obvezna oprema – planinski zemljevid 

8. november 2017 8:35:00

Zemljevidi PZSPlaninsko pravilo je, da se nikoli ne odpravimo v neznan gorski svet brez ustreznega zemljevida in osnovnih pripomočkov za orientacijo, zato je Planinska zveza Slovenije pripravila ozaveščevalno akcijo  Zakaj zemljevid PZS.

Zemljevid je pomanjšana, posplošena in grafično ponazorjena slika dela zemeljske površine na različnih nosilcih podatkov (papir, zaslon, plastika, les ...). Na pregleden in enoten način prikaže številne podatke o površju in je najprimernejši pripomoček pri orientaciji. Z zemljevida lahko razberemo podatke, ki jih v naravi po navadi ne zasledimo: imenoslovje, nadmorska višina, naravne in kulturno-zgodovinske znamenitosti, funkcije določenih objektov, podzemni objekti, globine stoječih voda, potek administrativnih mej in zavarovanih območij.

Doktrina torej veleva uporabo ustreznih zemljevidov. Sledi vprašanje: »Kakšen je ustrezen planinski zemljevid?« Za splošno planinsko uporabo so najprimernejši zemljevidi merila 1 : 25 000 in 1 : 50 000. Ne glede na merilo pa mora planinski zemljevid natančno prikazovati obliko terena in njegovo poraščenost (gozd, skalovje, travnik ...), različna vodna telesa, poudarjene morajo biti dodatne planinske vsebine, kot so markirane (in nemarkirane) planinske poti, planinske koče in ostali planinski objekti, smeri turnih smukov ter različni ostali objekti, ki služijo kot orientir na poti.

Tokrat vam predstavljamo planinske zemljevide Planinske zveze Slovenije v merilu 1 : 25 000

Zemljevidi Planinske zveze Slovenije merila 1 : 25 000 so odličen pripomoček prav za vsakogar, ki se podaja v slovenski gorski svet. Ljubiteljem brezpotij bo všeč predvsem natančen, pregleden in lično prikazan teren, ostali pa bodo lahko brezskrbno uživali na planinskih poteh, saj njihov vris temelji na najnovejših, tudi na terenu preverjenih podatkih katastra planinskih poti PZS. Snovalci pa niso pozabili niti na dodatne koristne medokvirne vsebine kot so priporočene smeri turnih smukov, na naravne in kulturne znamenitosti, plezališča, parkirišča, avtobusne in železniške postaje ter gostinske objekte.

Najnovejši planinski zemljevidi Planinske zveze Slovenije so izdelani v sodelovanju z Geodetsko družbo, planinske poti pa so prikazane na osnovi zadnjega stanja katastra planinskih poti PZS, ki se stalno preverja in posodablja s podatki, ki jih posredujejo za to posebej usposobljeni markacisti PZS.

Na omenjenih zemljevidih najdemo, poleg samoumevnih planinskih poti (posebej so označene obhodnice Slovenska planinska pot, Via Alpina, Slovenska turnokolesarska pot) - še smeri priljubljenih turnih smukov, lokacije plezališč, urejenih parkirnih prostorov, postajališča javnih prevoznih sredstev, gostišča, marsikatera naravna in kulturna znamenitost, plezališča in še kaj. Poleg obvezne legende so zemljevidom dodani kratki opisi planinskih koč s kontaktnimi podatki in QR kodo, ki vas poveže s spletno stranjo posamezne planinske koče. Tako lahko preprosto dostopate do širših podatkov o planinski koči (dostopi, možnost vzponov ...).

Več informacij: www.pzs.si

8. Dobrepoljsko vandranje in 7. Dobrepoljski tek 

4. oktober 2017 15:30:00

Dobrepoljsko vandranjeTo soboto bo v organizaciji Turističnega društva Dobrepolje potekal  že osmi pohod ter sedmi tek za vse generacije.

Start pohoda bo ob 8.30 izpred Jakličevega doma na Vidmu, pohodniki pa se boste lahko podali na 9 ali 16 kilometrsko pot. Prijavnina za odrasle, ki znaša 10 € vključuje čaj, vodenje pohoda, kulinarične dobrote ob poti, enolončnico ter zdravstveno varstvo. Udeležba za predšolsko in osnovnošolsko mladino je brezplačna.

Iz Vidma (občinsko središče) vas bo pot popeljala skozi 13 naselij, ki so nanizana okrog Vidma, ki vas bodo navdušili s svojimi zanimivimi zgodbami.

 
Trasa, ki večinoma poteka po ravninskem delu,  bo na preprost način razkrila ime Dobrepolje. Med potjo je 6 krajših postankov z namenom, da vodniki predstavijo nekatere vsakdanjosti, zanimivosti in posebnosti.

Tekači se bodo na 10 kilometrski tek podali ob 11. uri, prav tako izpred Jakličevega doma. Ob 11.05 bo start teka predšolskih otrok (500 m), ob 11.15 pa družinski in šolski tek (1700 m).

Parkiranje bo zagotovljeno v neposredni bližini pohodniškega dogajanja.

Po koncu pohoda se boste pred Jakličevim domom na Vidmu lahko okrepčali s toplim obrokom.

Več informacij in prijave: TIC Dobrepolje, 041/96 28 23, td.dobrepolje@gmail.com.

 

Kostanjeve nedelje na Jančah 

2. oktober 2017 11:03:00

Kostanjeva nedeljaPrve tri nedelje v oktobru izkoristite za vzpon na Janče, kjer bo še posebej zanimivo, saj bodo potekale tradicionalne Kostanjeve nedelje, kjer se boste lahko posladkali z vročimi sladkimi kostanji, jesenskim sadjem in dobrotami  domačij Sadne ceste.

Prireditev bo spremljala prodaja na stojnicah Sadne ceste, kjer bodo na prodaj domače sadje in ostali jesenski pridelki ter izdelki, mogoče pa bo poskusiti tudi domačo hrano in pecivo. Obiskovalci si bodo lahko ogledali tudi žganjekuho in prešanje mošta na tradicionalen način.

Janče so 792 metrov visok vrh, ki se nahaja med reko Savo in dolino potoka Besnica. Z vrha, na katerem stoji planinski dom,  je izredno lep razgled na bližnje Posavsko hribovje, ob lepi vidljivosti pa razgled seže vse do Alp na severu in zahodu, proti jugu pa vse do Snežnika.

Krimkomanija 2017/2018 

28. september 2017 8:25:00

KrimDom na Krimu je v letošnji sezoni dobil nova oskrbnika. Za dobro počutje pohodnikov in kolesarjev že nekaj mesecev skrbita zakonca Marko in Karmen Markič iz Tržiča. Uvedla sta nekaj (predvsem kulinaričnih) novosti, na željo stalnih obiskovalcev pa nadaljujeta tudi s tradicionalnimi motivacijskimi pohodi na Krim, tokrat pod imenom Krimkomanija. Ta bo trajala vse do aprila prihodnje leto, ko bodo na zaključku sodelujoči prejeli posebna priznanja. Poskrbljeno bo tudi ha hrano in pijačo (vsak, ki opravi 10+ vzponov prejme eno pijačo in obrok gratis)

Pravila sodelovanja:

Ob prijavi vsak tekmovalec prejme številko - šifro, ki jo uporablja do konca.

Ob vsakem vzponu je potrebno v vpisno knjigo vpisati ime in priimek, svojo številko in podpis.

V času, ko je dom zaprt, se vzame oštevilčen listek iz nabiralnika, na katerega se vpiše ime, številko in datum, listek pa vloži v spodnji del nabiralnika.

Možen je samo en vpis na dan!

Ob razglasitvi sodelujoči prejmejo priznanja:

Otroci do 14 let:

- 5 vpisov: priznanje

- 15 vpisov: bronasti Krimko

- 20 vpisov: srebrni Krimko

- 25 vpisov: zlati Krimko

Odrasli:

- 10 vpisov: priznanje

- 30 vpisov: bronasti Krimko

- 45 vpisov: srebrni Krimko

- 60 vpisov: zlati Krimko

Ekipno:

Ekipa z največ vpisi: pokal

 

Vabljeni tudi vodniki v družbi štirih šapic!

 

Več informacij: Dom na Krimu

 

Pohod po grosupeljski poti 

27. september 2017 14:43:00

Pohod po grosupeljski potiPlaninsko društvo Grosuplje v soboto, 30. 9., vabi na Pohod po grosupeljski poti. Ta bo potekal od Čušperka na Stari grad, Limberk in preko Predol ter Spodnje Slivnice nazaj v  Grosuplje.

Skupaj bo za 5 ur lahke hoje. Pohod je primeren tudi za družine.

Obvezne so predhodne prijave, saj bo organiziran avtobusni prevoz iz Grosupljega – predvidoma ob 7:30 iz avtobusne postaje Grosuplje.

Iz Čušperka bo start ob 8. uri.

Vodi: Franc Štibernik 041 696 940

 

24. Pohod za krof in 32. Tek za krof 

25. september 2017 11:01:00

Tek za krofPrvo oktobrsko nedeljo  bo v Krašnji ponovno dišalo po svežih krofih gostinskega podjetja Trojane. Potekali bodo namreč trije športni dogodki, in sicer 32. Tek za krof, 24. Pohod za krof in 6. Krofkov tek za najmlajše.

Tekači se bodo pomerili na 8500 metrov dolgi progi, na krajši, dva kilometra dolgi progi se bodo merili dečki in deklice. Pohodniki se bodo podali na deset kilometrov in pol dolgo pot po zeleni krašenjski okolici.

Kdaj: 01. 10. 2017, 9:00 - 17:00

Organizator:  Športno društvo Krašnja

Cena vstopnice: 5 €, za otroke brezplačno

Prodajna mesta: Pri gasilskem domu od 9. 00 do 10.30

Štart:

11.00 - 32. Tek za krof

Med 8.00 in 9.00 - 24. Pohod za krof

10.45 - 6. Krofkov tek

Prisrčno vabljeni kot aktivni udeleženci ali kot gledalci!

Dodatne informacije na gsm: 041/612 702.

5. dobrodelni pohod na Sv. Primoža 

22. september 2017 8:10:00

5. dobrodelni pohod na sv. primozDobra volja, dobra družba, dober namen. V soboto, 23. 9. 2017, Revija MODRE NOVICE organizira 5. dobrodelni pohod na Sv. Primoža.  Celotni izkupiček prijavnin bo šel v dobrodelne namene.

Start bo pri domu Vegrad na začetku poti na Sv. Primož (uporabite lahko parkirišče pri Calcitu), kjer plačate simbolično prijavnino 5 evrov (otroci brezplačno), ki bo letos namenjena pomoči Šolskemu skladu OŠ Trzin in Vrtca Žabica Trzin.

Start bo od 8. ure dalje, na začetku poti pri stojnici vas bo pospremila Godba Stranje, pred uradnim delom vas bo na vrhu zazibal Grajski Oktet, kasneje pa se boste lahko zavrteli ob zvokih Ansambla Skrivnost.

Ob 11.30 bo krajši uradni del, ki se bo zaključil s torto velikanko.

Tudi letos bo za pestro dogajanje za otroke poskrbela ekipa Otoka Športa.

Prvih 500 pohodnikov bo prejelo darilo in bon za malico.

Tradicionalni družinski pohod na Krim 

19. september 2017 13:23:00

Pohod na KrimV nedeljo, 24. septembra 2017 bo potekal 37. tradicionalni družinski pohod na Krim, na goro s čudovitim razgledom na vso Slovenijo.

Ob 10.30 uri bo pri planinskem domu začetek družabnega srečanja z zabavnim tekmovanjem. Čaka vas prijetno vzdušje, nagrade zmagovalcem in dobra družba. Poskrbljeno bo za animacijo otrok.

Možna izhodišča za vzpon na Krim: Preserje, Podpeč, Jezero, Rakitna, Iška, Iški vintgar in Lovska koča nad Gorenjo Brezovico. Po potrebi bo med 7. in 8. uro zagotovljeno vodenje iz parkirišča pod Sveto Ano.

Pohod in srečanje bo ob vsakem vremenu.

Več informacij: Tradicionalni družinski pohod na Krim

Stran 23 od 48 << < 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 > >>