Pohodniške novice

-april 2024+
ptsčpsn
25262728293031
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293012345
  • RSS
  • Add To My MSN
  • Add To Windows Live
  • Add To My Yahoo
  • Add To Google

Statistika

  • Vnosi (482)
  • Komentarji (1)

Arhivi

Krimkomanija 2018/2019 

3. september 2018 10:54:00

Dom na KrimuS prvim septembrom se je pričela nova sezona priljubljenih motivacijskih vzponov na Krim - Krimkomanija. Ta bo trajala vse do aprila prihodnje leto, ko bodo na zaključku sodelujoči prejeli posebna priznanja. Poskrbljeno bo tudi ha hrano in pijačo (vsak, ki opravi 10+ vzponov prejme eno pijačo in obrok gratis)

Pravila sodelovanja:

Ob prijavi vsak tekmovalec prejme številko - šifro, ki jo uporablja do konca.

Ob vsakem vzponu je potrebno v vpisno knjigo vpisati ime in priimek, svojo številko in podpis.

V času, ko je dom zaprt, se vzame oštevilčen listek iz nabiralnika, na katerega se vpiše ime, številko in datum, listek pa vloži v spodnji del nabiralnika.

Možen je samo en vpis na dan!

Ob razglasitvi sodelujoči prejmejo priznanja:

Otroci do 14 let:

- 5 vpisov: priznanje

- 15 vpisov: bronasti Krimko

- 20 vpisov: srebrni Krimko

- 25 vpisov: zlati Krimko

Odrasli:

- 10 vpisov: priznanje

- 30 vpisov: bronasti Krimko

- 45 vpisov: srebrni Krimko

- 60 vpisov: zlati Krimko

Ekipno:

Ekipa z največ vpisi: pokal

Vabljeni tudi vodniki v družbi štirih šapic!

Več informacij: Dom na Krimu

 

Dan domžalskih planincev 

22. avgust 2018 8:49:00

Velika planinaV nedeljo, 26. avgusta 2018, Planinsko društvo Domžale vabi na Veliko planino, na šestindvajseto srečanje članic in članov Planinskega društva Domžale, vseh prijateljev in zvestih obiskovalcev.

Začetek prireditve bo ob 11. uri pri Domžalskem domu na Mali planini (1534 m). Po krajšem uvodnem nagovoru bo zapel moški pevski zbor Janko Kersnik iz Lukovice, zaigrala pa bosta Domžalska godba ter ansambel Odziv.

Poti do Domžalskega doma je veliko, kar nekaj jih je markiranih: s Kranjskega Raka, s Krivčevega in njen krajši del z Jelševega konfina ter iz Stahovice.

Da pa bi spodbudili pohodnike, da odkrijejo še kakšno novo pot, bodo letos posebej organizirani še tri vodeni pohodi: en lažji pohod, primeren za vse starosti ter dva zahtevnejša pohoda po manj znanih poteh na Veliko planino. Za pohode so predvidena lastna vozila udeležencev in vodje. V kolikor potrebujete prevoz, pravočasno javite.

Pohodi so vodeni s strani prostovoljnih vodnikov PZS in so brezplačni. Spodaj so opisi poti in možnost prijav. Članom PD Domžale v letošnjem letu plačana članarina priskrbi brezplačno malico in ob njej pijačo. Poiščite Jerneja Grada in njegovo ekipo v spodnjih prostorih Doma.

Srečanje bo ob vsakem vremenu. 


 

1. Od parkirišča Za Ušivcem - nezahteven pohod, namenjen družinam


Pohod bo voden od parkirišča Za Ušivcem mimo udornih jam Vetrnic in pastirskega naselja na Veliki planini do Domžalskega doma na Mali planini. Hoje z otroškim tempom bo za približno 2 h.

Zbor za pohodnike na parkirišču ob 8:30 h. Do parkirišča Za Ušivcem se na Kranjskem Raku odcepi makadamska cesta levo na Veliko planino, na naslednjem glavnem razcepu, na Rakovih Ravneh, pa sledite desni cesti mimo peskokopa in potem še cca. 2 kilometra. Povratek po poti mimo Gojške planine, odhod izpred doma ob 14 h.

Pohod bo vodil Dušan Prašnikar, vodnik PZS, prijave in informacije na 031 694 134,dusan.prasnikar@gmail.com.
 



2. Čez Rigelj, zahteven pohod

Tokrat nas bo peščica na tradicionalno srečanje Domžalskih planincev krenila po lovski poti mimo Riglja, neizrazitega 1.409 m visokega vrha ob robu Velike planine. Neoznačena, a uhojena, pot se od Kraljevega hriba naprej usmeri nazaj proti Kamniku, nato pa se začne strmo vzpenjati skozi gozd vse do roba planine, ki ga bomo dosegli po ~900 višinskih metrih oz. 2,5 h. Od tu nas do srečanja čaka še enourni sprehod čez Gradišče. Do Domžalskega doma na Mali planini bomo skupaj porabili 4 h.
Za povratek imamo poleg standardnega spusta po planinski poti čez planino Dol na voljo tudi lovsko stezo med planino Kisovec in spodnjo postajo žičnice mimo lovske koče Sivnik. Odhod izpred doma ob 13 h, spust bo trajal 3 h. 

Zbor na makadamskem parkirišču nad glavno cesto (desno) ob spodnji postaji žičnice na Veliko planino ob 7 h.

Potrebna oprema: običajna osebna oprema - planinska obutev, nahrbtnik, pijača in malica, kapa, rokavice, vremenu primerna oblačila, zaščita za sonce.

Tura je primerna za vsakega, ki ima dovolj kondicije in se ne ustraši strmih klancev in malce izpostavljenih bregov. Če vremenska napoved ne bo zagotavljala stabilnega vremena, bo pohod lahko prestavljen na drugo izhodišče in sicer v Krivčevo pri Jurčku.

Pohod bo vodil Jernej Južna, vodnik PZS, prijave in informacije na 031 246 201, jernej.juzna@gmail.com.
 



3. Martinj steza, zahteven pohod

Zanimiv in predvsem osamljen dostop na Veliko planino je možno opraviti tudi po t.i. Martinj stezi. Nemarkirana, a uhojena steza, je nekakšna češnja na velikoplaninski torti. Predenj bomo stopili na njene širne travnate poljane, se bomo sprehodili še skozi Rzenikovo dvorišče. Pokončna Martinj stena, pod katero poteka naša pot, je namreč nekakšen uvod v mogočno Rzenikovo ostenje. Kljub njegovemu zloveščemu slovesu, pa bo tura vse prej kot taka. Spretno speljana lovska steza nas bo popeljala skozi gozdove, skalnate police in prikupna razgledišča, s katerih se odkriva širok in nepozaben pogled na bližnje Grintovce. Po nekaj urah hoje bomo prispeli na planino Dol, od koder nas do Domžalskega doma loči še dobra ura in pol udobne hoje po sončnih planinah. Do Domžalskega doma na Mali planini bomo hodili 5 ur. Povratek bo potekal čez Planino Dol in skozi Dolski graben. Odhod izpred doma ob 13 h, spust bo trajal 3 h.

Zbor na makadamskem parkirišču nad glavno cesto (desno) ob spodnji postaji žičnice na Veliko planino ob 6 h!

Potrebna oprema: poleg običajne osebne opreme (planinska obutev, nahrbtnik, pijača in malica, kapa, rokavice, vremenu primerna oblačila) je obvezen del opreme tudi čelada.

Tura je primerna za vsakogar, ki ima dovolj kondicije in ki je kolikor toliko vajen gorskih strmin in izpostavljenih bregov. Izlet je izvedljiv le v suhem vremenu, zato bo v primeru deževne napovedi, pohod odpovedan. Vodja bo udeležence na to opozoril že v petek. 

Turo bo vodil Matej Ogorevc, vodnik PZS, prijave in informacije na 041 483 924, mogorevc@gmail.com.

Vabljeni!

 

Koliščarski dan 2018 

21. avgust 2018 8:30:00

Koliščarski dan 2018Vabljeni na dan, ko lahko postanete koliščarji in se vživite v življenje ljudi, ki so živeli z naravo. Društvo Fran Govekar Ig tudi letos zadnjo soboto v avgustu (25. 8. 2018) že tradicionalno pripravlja atraktiven Koliščarski dan.

Čaka vas več kot 20 delavnic in dogodkov tako za odrasle kot otroke, ki vam bodo pričarali način življenja koliščarjev - izkustveno arheološke, naravoslovne in ustvarjalne delavnice ter zanimive predstavitve in predavanja arheologov. Preko aktivne udeležbe se približajte in spoznajte čas koliščarjev na Ljubljanskem barju.

Kolišča Ljubljanskega barja so ena najpomembnejših arheoloških najdišč na svetu. Junija 2011 so bila kolišča pri Igu skupaj s kolišči okoli Alp sprejeta na UNESCO Seznam svetovne dediščine. Predstavljajo začetke poljedelstva, živinoreje, lončarstva, stalne naselitve in metalurgije v tem prostoru.

Vstop je za otroke do 4. leta brezplačen, otroci (do 14 let) 6 EUR, odrasli 8 EUR. Ob vstopu prejmete steklenico vode, izdelke, ki jih boste naredili na delavnicah, pa boste lahko odnesli seboj.

V premiru slabega vremena se dogodek prestavi na nedeljo, 26. avgusta 2018.

Več informacij: 10. Koliščarski dan

Kresna noč na Gradiškem jezeru 

18. junij 2018 9:14:00

Pohod Gradiško jezeroTuristično športno društvo Korenina v petek, 22. 6. 2018, ponovno organizira 24 urni pohod okoli Gradiškega jezera, ki bo potekal pod sloganom S Kresnikom za 365 dni sreče - 24 ur hoje okoli Gradiškega jezera.

Start bo ob 5. uri zjutraj ob sončnem vzhodu, udeležence bo pozdravila godba, prejeli pa bodo tudi  brezplačen zajtrk – rokovnjaški šmorn z medom in toplo domače mleko.

Poskrbljeno bo tudi za bogat animacijski program, glasbo in zabavo.

Pohodu se lahko pridružite kadarkoli tekom dne.

Več informacij: Kresna noč na Gradiškem jezeru


15. pohod po mejah občine Ig 

12. junij 2018 11:08:00

Občina IgDruštvo Fran Govekar Ig, v sodelovanju s Planinskim društvom Krim, vabi na tradicionalni dvodnevni 15. pohod po mejah Občine Ig, ki bo potekal od sobote, 16. do nedelje, 17. junija 2018. Start pohoda bo 7.00 pri Pošti na Igu.

Letošnji že petnajsti pohod "PO MEJAH OBČINE IG" bo spet nekaj posebnega. Izpred pošte na Igu bo odhod ob 7.00. Začelo se bo z vzponom na Pungart, od tam po stezicah po grebenu, oziroma prelomu med Mokrškim masivom in dolino Iške, oziroma Iškega Vintgarja. Pot bo vodila čez Stražar, nad Kozlovimi stenami, čez Sive in Petelinove doline, kjer bo najjužnejša točka poti. Sledil bo spust do doma v Iškem Vintgarju, nadaljevanje po stari poti na Gornji Ig in po "Partizanki" do Lovskega doma na Planinci, kjer bo poskrbljeno za nočitev ter topli obrok. Pot bo naslednji dan krenila do Podkraja, od tam naprej po barju mimo Barjanskih oken in rezervata kosca ter do Maha in nazaj na Ig.

Vsak dan naj bi prehodili cca 25 km, prvi dan naj bi bilo tudi dobrih devetsto metrov vzponov. Vsak udeleženec naj ima s sabo spalno vrečo, katero bo na štartu predal in mu je ne bo treba nositi, liter vode in hrano za oba dneva čez dan in drugi dan zajtrk, na Planinci pa bo v soboto proti večeru topel obrok.

V primeru neustreznega vremena bo prvi dan hoje nižinski (barjanska) pot in drugi dan hribovski ...

Prijavnina znaša 20 eur in vključuje: organizacijo in vodenje pohoda, spominsko majico, večerjo ter nočitev.

Pohod bo vodil Janko Purkat, ki je na voljo za dodatne informacije na GSM: 051-369-213. Prijave z osnovnimi podatki (ime in priimek, datum rojstva, el. naslov in GSM) posredujte na: info@dfg.si ali GSM: 051-374-475 (Alenka).

26. pohod po Velikolaški kulturni poti 

4. junij 2018 15:50:00

26. pohod po Velikolaški kulturni potiV nedeljo, 10. junija 2018, vabljeni na tradicionalni pohod po Velikolaški kulturni poti. Start na trgu med 7. in 10. uro, cilj pri Trubarjevi domačiji na Rašici, kjer bo družabna prireditev.

Lahko pot v dolžini 13,5 km, primerno tudi za družine in otroke, boste lahko prehodili v 3-4 urah. Startnina je 3 €, za otroke brezplačno. Vsak pohodnik prejme izkaznico pohoda, zloženko, čaj in prevoz z Rašice v Velike Lašče.

Velikolaška kulturna pot povezuje rojstne kraje naših treh velikih rojakov Frana Levstika, Josipa Stritarja in Primoža Trubarja ter vodi mimo številnih kulturnozgodovinskih znamenitosti. Pot je razgibana, z nekaj vzponi in spusti. Z Rašice v Velike Lašče se lahko vrnete peš po markirani poti (50 min), na voljo pa bo tudi prevoz.

Pohod je vključen v akcijo Slovenija planinari, ki združuje kopico planinskih pohodov in drugih športnih aktivnosti pod okriljem PZS. Udeleženci, ki se bodo udeležili treh aktivnosti v sklopu te akcije, bodo prejeli zemljevid PZS, tisti, ki se bodo udeležili petih aktivnosti, pa bodo dobili vodnik PZS.

Več informacij:  PD Velike Lašče

Pohod ob reki, ki povezuje, bo zopet povezal Domžale in Kamnik  

4. junij 2018 14:58:00

Pohod ob reki, ki povezujeV soboto, 9. junija, vabljeni na že tretji Pohod ob reki, ki povezuje. Ta bo ob Kamniški Bistrici ponovno povezal Kamničane, Domžalčane in okoličane.

Občini Domžale in Kamnik že leta gradita poti ob reki Kamniški Bistrici, ki ustvarjajo prostor za rekreacijo v obeh občinah in ju povezujejo. Pot bo letos že tretjič povezana v rekreativno-turistično-kulturnem vzdušju s pohodom od Keršmančevega parka v Kamniku do  Slamnikarskega sejma v središču Domžal. Na 14-kilometrski trasi se bodo pohodniki lahko ustavili na 18 točkah, kjer bo poskrbljeno za prijetno druženje in zabaven program: na postojankah se bodo udeleženci lahko osvežili in okrepčali, pozabavali ter se seznanili s koristnimi informacijami. Pohodniki lahko prehodijo le del poti, ki je primerna za vse starosti in stopnje pripravljenosti (tudi za otroke); tisti, ki bodo prehodili vso pot, bodo nagrajeni z enodnevno vstopnico za domžalski ali kamniški bazen.

Družili in povezovali pa se ne bodo le pohodniki. Na polovici poti pri mostu želja pod Homškim hribom se bosta srečali kamniška in domžalska delegacija z direktorjema obeh javnih zavodov in občinskimi predstavniki. Ob 10.30 bodo na most želja skupaj pripeli ključavnico z označbo pohoda in začetnicami obeh zavodov ter se tako simbolično zavezali k dolgoročnemu sodelovanju na področju rekreativno-turističnega povezovanja. Poleg tega bo ekipa Modrih novic občinskim predstavnikom predala pobude za urejanje in vsebinsko nadgradnjo pešpoti ob Kamniški Bistrici, ki so jih poslali bralci in bralke Modrih novic.

 Več informacij in prijave: Pohod ob reki, ki povezuje 2018

Dan doživetij - z jamarskim spustom, aktivnostmi v naravi in poljudno znanostjo  

31. maj 2018 7:53:00

Dan doživetij pri Županovi jamiSte se v kraško jamo že spustili po vrvi, kot pravi jamarji? To posebno doživetje ponuja Županova jama v soboto, 2. junija, v sodelovanju z Jamarskim klubom Novo mesto. Obiskovalci bodo lahko z njihovo pomočjo vstopili v osrednji turistični del jame skozi 10 m globoko brezno, pri t. i. starem vhodu.

Dan doživetij, ki je postal že tradicionalna prireditev ob najlepši za turizem urejeni kraški jami na Dolenjskem krasu, pa ponuja še več. Preizkusili se boste lahko v spretnosti streljanja s športnim lokom, v hoji po vrvi ali pri plezanju v naravni skalni steni. Z nekaj domišljije boste raziskali, kakšna pravljična doživetja skriva dolenjski gozd v okolici Grosuplja.

Naučili se boste, kako postaviti zavetje za preživetje v naravi, kot so to znali v starih časih. Nabrali si boste nekaj novega znanja - izvajali boste preproste kemijske poskuse, ki vam bodo približali nastanek in podobo krasa ter podzemlja.

V sodelovanju z jamskim laboratorijem Tular boste spoznali življenje človeške ribice. Prav z dolenjskega krasa izvirajo primerki, po katerih so v 18. stoletju spoznali, da je proteus zelo posebna žival.

Dan doživetij se bo začel ob 10. uri, zaključili pa ga bomo sredi popoldneva. Dejavnosti so primerne za vse starostne skupine, potekale bodo pod budnim očesom izkušenih moderatorjev. Gotovo bo kje še kakšno presenečenje. Obisk Županove jame in raziskovanje njenih sedmih podzemnih dvoran bo mogoč tudi po običajni poti - po stopnicah skozi dvorano Ledenico. Za lačne in žejne bo skrbelo Gostišče Lunca iz Zagradca pri Grosupljem.

V sodelovanju s Turističnim društvom Št. Jurij bo možen tudi ogled bližnjega Tabora, srednjeveške cerkvice z odlično ohranjenim obrambnim obzidjem. Najnovejša pridobitev v okolici Županove jame pa je naravoslovna učna pot Po poteh vodomca, ki jamo in Tabor povezuje z bližnjo vasjo Cerovo. Ponuja dobrih 5 km poučnega sprehoda skozi dolenjski kraški gozd.

Več informacij: Županova jama

Pohod okoli Kuma 

17. maj 2018 10:20:00

Pohod okoli KumaKrajevna skupnost Dobovec vabi na pohod okoli Kuma, po poti kumlanskega mozaika. Pohod bo v soboto, 19. 5. 2018. Pohod bo potekal po krožni 20 km dolgi trasi pohodne poti po območju Kuma.

ZBOR IN PRIJAVA: 7:45 h, ODHOD 8:00 h

Oprema: pohodna obutev, hrana in pijača iz nahrbtnika.

Kratek opis tematske poti

Izhodišče in zaključek krožne tematske poti je pred objektom Krajevne skupnosti na Dobovcu. Nato se podamo po  obstoječih cestah in poteh po odprti kmetijski krajini, skozi gozd in vasi. Pretežni del tematske poti poteka po ozemlju občine Trbovlje, delno pa tudi po območju občine Zagorje ob Savi. Prečkamo Škofjo Rižo, Završje, Gorenjo vas, Mali Kum, Ključevico, Kum in Dobovec.

Po poti se vstavimo na različnih interpretacijskih točkah z vsebinsko in animacijsko razlago prisotnih strokovnjakov.

Tematika poti je vezana predvsem na:

-           suha travišča,

-           visokodebelne sadovnjake,

-           gozd,

-           skalne pečine kot pomembno življenjsko okolje ptic,

-           kulturno dediščino, ob ogledu domačij se bo mogoče seznaniti z življenjem in delom na podeželju nekoč in danes (konjereja,

            ovčereja, čebelarstvo, staro kmečko in gospodinjsko orodje),

-           pomen cerkve sv. Neže, legenda o pastirjih Joštu in Neži z razgledno točko na vrhu Kuma.

S pohodom po tej tematski poti želimo čim manj posegati v naravno okolje. Ker je pot speljana po obstoječih poteh, ki jih domačini, pohodniki, kolesarji in jezdeci konj uporabljajo že od nekdaj, tovrstni namen poti ne bo dodatno vplival na biotsko in pokrajinsko raznovrstnost in lastnosti zaradi katerih je del območja Kuma zavarovan kot krajinski park in Natura 2000.

Spomladanski pohodniški teden po Rakiški planoti in Krimskem pogorju 

17. maj 2018 9:39:00

Pohodniški teden RakitnaOd 21. do 27. maja vabljeni na prvi spomladanski pohodniški teden po Rakiški planoti in Krimskem pogorju. Organizirani bodo pohodi različnih zahtevnosti z odhodom izpred Hotela Rakitna.

Udeležite se lahko naslednjih pohodniških tur:

Ponedeljek, 21. 5., odhod ob 11:30, dolžina poti 3 km, 2 uri, lahka pot: Hotel Rakitna - gozdna učna pot – Hotel Rakitna.

Torek, 22. 5., odhod ob 11:30, dolžina poti 15 km, 5 ur, lahka pot: Hotel Rakitna (790 m)– Rotovc (960 m) - najlepši razgled na Rakitno – Krim (1100 m) – Hotel Rakitna.

Sreda, 23. 5., odhod ob 11:30, dolžina poti 3 km, 2 uri, lahka sprehajalna pot: Hotel Rakitna (790 m) – Županov vrh (999 m) - Kamenica (1050 m) – Hotel Rakitna.

Četrtek, 24. 5., odhod ob 11:30, dolžina poti 13 km, 4 ure, položna gozdna pot, z zelo lepim razgledom: Hotel Rakitna – pot po obronkih – Hotel Rakitna –z Novaške gore (996 m) na Julijske in Kamniške Alpe, sredogorje, mimo Krimščka (940 m), naprej pa pot na Smrekovec in nazaj proti hotelu ob jezeru.

Petek, 25. 5., odhod ob 11:30, dolžina poti: 9 km, 6 ur, zahtevna pot, potrebna popolna planinska oprema: Hotel Rakitna – Ustje, lahka, gozdna pot – Vrbica, križišče 4ih občin; Brezovica, Ig, Velike Lašče, Cerknica, nazaj na Rakitno, k hotelu ob jezeru.

Sobota, 26. 5., odhod ob 9:30, dolžina poti 10 km, 6 ur: Hotel Rakitna – Vrbica – Osredek - spust v dolino reke Zale, mimo Selana in nazaj proti Rakitni, v hotel ob jezeru.

Nedelja, 27. 5., odhod ob 9:30, dolžina poti 17 km, 9 ur: Hotel Rakitna – preko Novakov, na sedlo med Krimščkom in Smrekovcem, na Zabočevo (lahka pot), možnost ogleda golobje jame ob poti; pot se nadaljuje preko Pekla (ogled slapov, geološka razpoka) – povratek nazaj na Rakitno, v hotel ob jezeru.

CENA POHODA: 12 € za odraslega, 8 € za otroke do 15 let, 2 € za otroke do 6 let

Vključuje: startnino (za pomoč pri strokovnem vodenju PDP) in hrano po pohodu, v Hotelu Rakitna

PRIJAVE  so možne po telefonu 041 761 756 ali po mailu effekt.simenko@siol.net

Stran 19 od 48 << < 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 > >>