Pohodniške novice

-november 2020+
ptsčpsn
2627282930311
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30123456
  • RSS
  • Add To My MSN
  • Add To Windows Live
  • Add To My Yahoo
  • Add To Google

Statistika

  • Vnosi (474)
  • Komentarji (1)

Arhivi

POHOD NA KRIŽNO GORO 

31. julij 2019 13:49:00

PD Pošte in TelekomPlaninsko društvo Pošte in Telekoma Ljubljana v nedeljo, 4. avgusta organizira pohod na Križno Goro. Zborno mesto odhoda je na glavni avtobusni postaji Ljubljana ob 7:00.

Organizatorji vas bodo s posebnim avtobusom odpeljali proti Cerknici, od tam pa mimo Žerovnice do vasice Podšteberk, od koder se boste povzpeli do vasice Križna Gora in na razgledni hrib z romarsko cerkvico sv. Križa nad severnim robom Loškega polja. Območje je eno najpomembnejših nahajališč starejše železne dobe od 8. stoletja pr. n. št., naprej na Notranjskem. Od tam bo organiziran prevoz do Križne jame mimo Loža (538 m), prvega kraja ob cesti z Bloške Police. Naselje pod hribom na katerem so razvaline Pustega gradu, se omenja že leta 1237. V starem veku je imelo mesto pomembno prometno lego, saj je bilo križišče cest od Jadranskega morja čez Bloke v Ljubljano. Ogled Križne jame bo trajal nekaj več kot uro, nato pa se boste odpeljali do Bloškega jezera, se osvežili in privoščili katero od bloških dobrot.

Cena izleta je 21 EUR, vse informacije o izletu pa najdete TUKAJ.

Izlet v Pekel pri Borovnici 

25. julij 2019 9:14:00

PD LitijaV soboto, 27.7.2019 planinska sekcija Sava - Kojoti organizira izlet v Pekel pri Borovnici, ki leži na obrobju Ljubljanskega barja.

Naravno znamenitost je izoblikovala Borovniščica, ki slavi po petih slapovih. Pot je urejena in lahka, ter primerna za hlajenje v poletni vročini. Hoje je skupaj za 3 ure. Prijave zbira Samo Jager na 041 207 744 ali samo.jager@gmail.com

Več pa TUKAJ.

 

 

 

Varneje v gore poleti | nova zgibanka z napotki v slovenščini in angleščini 

17. julij 2019 9:11:00

Varneje v gorahSlovenski alpski svet je zahteven in zahteva odlično pripravljenega posameznika z izkušnjami in znanjem uporabe opreme. Da bo vaš korak varnejši, da bo z vami v gorah primerna oprema, da se boste znašli na planinskih poteh ali v primeru nesreče v gorah, je Planinska zveza Slovenije v sodelovanju z Gorsko reševalno zvezo Slovenije pripravila dvojezično zgibanko z napotki za varnejši obisk gora poleti.

Slovenski alpski svet je čudovit, še posebej v poletnih mesecih, ko je v dolini pripeka, višje pa je zrak svež in prijetno hladen. Pa vendarle je slovenski alpski svet zahteven in tudi v poznem poletju lahko naletimo na zaplate snega ali pa nas presenetijo popoldanska nevihta s strelami in burne vremenske spremembe. V luči porasta gorskih nesreč poskušajo v Planinski zvezi Slovenije tekom celega leta vse obiskovalce gora osveščati o varnejšem obiskovanju gora, na kakšne pasti lahko naletijo, na kaj vse morajo biti pozorni pri pripravi na turo ...

S tem namenom so v Planinski zvezi Slovenije pripravili zloženko Varneje v gore poleti, v kateri najdete vse pomembnejše informacije o varnejšem obiskovanju gora: kako načrtovati, kakšne planinske poti imamo v Sloveniji, kaj vse naj bo v nahrbtniku, če se zgodi nesreča ... K sodelovanju so povabili tudi Gorsko reševalno zvezo Slovenije. Za vse, ki vas zanima več, svetujejo, da si preberete podrobnejše nasvete o varnejšem obiskovanju gora poleti

Zloženka je natisnjena v slovenskem in angleškem jeziku v nakladi 10.000 izvodov v vsakem jeziku. Najdete jo na spletni strani PZS v formatu PDF, od naslednjega tedna naprej bo na voljo na vseh informacijskih točkah (turističnoinformacijskih centrih, sedežih lokalnih turističnih organizacij, policijskih postajah, pri nekaterih ponudnikih namestitev, na planinskih društvih in kočah), s katerimi sodeluje Planinska zveza Slovenije, dobite pa jo lahko tudi na sedežu Planinske zveze Slovenije.

 Varneje v gore poleti: napotki za obiskovalce gora (3,30 MB)

 Summer mountaineering safety tips: staying safe in the mountains (3,30 MB)

Več pa TUKAJ.

Pohod na Veliko planino 

9. julij 2019 15:08:00

Planinsko društvo ViharnikV nedeljo, 14. julija 2019, Planinsko društvo Viharnik vabi na Veliko planino!

Le kdo ne pozna Velike planine - pravljične dežele, kjer se čas ustavi? To je enostavno tista planina, kamor se človek vedno znova rad vrača. Na Veliko planino vodi nešteto poti, izhodiščna točka tokratnega pohoda bo iz Stahovice. Na začetku kolovozna pot vodi skozi gozd in mimo hiš v smeri Sv. Primoža nad Kamnikom, tik pred njim se bo pot nadaljevala v strm gozd proti sami Veliki planini. Pot je razgibana in strmina vsake toliko časa popusti in se pot položi. Do Male planine bo hoje približno 3 ure. Nato sledi le še lahkoten sprehod po planini do Zelenega roba. Sledil bo 1-2-urni počitek za kavo, sončenje, kosilo ali pa preprosto nabiranje rožic. Hrana iz nahrbtnika ali v koči na planini.

Zborno mesto je na parkirišču Dolgi most ob 6:00 uri.

Pohod bo vodila: Anica Žmavc. Zbiranje prijav na telefon 041 313 954.

Več informacij o pohodu dobite TUKAJ.

Lepo vabljeni!

Pohod na Kamniški vrh 

8. julij 2019 14:33:00

Kamniški vrh

V soboto, 13. julija 2019 sekcija »Sokol« vabi na Kamniški vrh (1259m), ki se nahaja severno od Kamnika.

Hoje bo 3 do 4 ure. Pohod bo vodil Jože Groboljšek.

Odhod avtobusa ob 5.00 uri izpred železniške postaje Litija.

Prijave zbira Marjan Jug (031 643 639).

Več informacij TUKAJ.


Tradicionalno srečanje v Zavrhu pod Šmarno goro 

2. julij 2019 10:14:00

Šmarna goraOb 9.00 uri vabljeni na praznovanje obletnice rojstva Jakoba Aljaža. Slavnostna akademija s kulturnim programom bo v počastitev obletnice rojstva Jakoba Aljaža ter občinskega praznika Občine Medvode.

Na akademiji bo tudi podelitev častnega znaka vsem, ki so v pretekli sezoni opravili Aljaževo pot od doma do doma.

Ob 11.00 uri bo spominska sv. maša na Šmarni gori, ki jo tradicionalno daruje častni član GKJA in gorniški prijatelj France Urbanija.

Vse udeležence naprošamo, da parkirajo svoje avtomobile na javnem parkirišču, ki je desno za križiščem, takoj, ko zavijete proti vasi Zavrh.

Več informacij: Srečanje v Zavrhu pod Šmarno goro
21. Bregarjev pohod 

2. julij 2019 10:02:00

21. Bregarjev pohodV soboto, 6. julija vabljeni na 21. spominski Bregarjev pohod, ki ga organizira Planinsko društvo Polž.

Zbor pohodnikov bo ob 9.00 uri na planini Blato. Od tam se boste povzpeli do planine Laz (1560m), po ogledu sirarne in krajšem počitku pa nadaljevali pot na planino Dedno polje. Pot vas bo vodila po lovski nemarkirani poti (papirne markacije) mimo lovske koče na planino Viševnik (1620m). Sledil bo kratek kulturni program in pogostitev. Vzdržljivejši se boste lahko povzpeli še do Pršivca (1761m).

Udeleženci se boste na pohodu seznanili z naravo v TNP, spoznali specifično gradnjo stanov, obiskali delujočo sirarno na planini Laz in v kulturnem programu pri Bregarjevemu zavetišču obudili spomin na preminulega prvega slovenskega alpinista, ki je leta 1977 za vedno ostal v pakistanskemu delu Himalaje, ko se je udeležil odprave na 8086m visoki Hidden Peak ali Gašebrum I., v pogorju Karakorum.

Celotna pot bo skupaj s postanki trajala približno 5 ur. Iz Ljubljane bo letos organiziran tudi avtobusni prevoz (Fužine ob 6.00 uri in Dolgi most ob 6.30 uri).

Več informacij in prijave: 21. Bregarjev pohod

Šmarna gora Od vzhoda do vzhoda 

20. junij 2019 8:49:00

Od vzhoda do vzhodaV petek, 21. junija, ob 5. uri zjutraj vabljeni na  najbolj zaželeni in epsko doživeti sončni vzhod.

Projekt Od vzhoda do vzhoda na najdaljši dan v letu, 21. junija, povezuje ljudi, slovenske vrhove, naravo in sonce v prav posebno zgodbo. Z ljudmi, ki želijo po svetu hoditi nasmejani, sproščeni in zadovoljni, tke čvrste vezi. Ima eno posebno draž. H gibanju bodri brez prijavnin in štartnin. Ključnega pomena je samoiniciativa, notranja motivacija. Ne gre za tekmovanje. Gre za sproščanje hormonov sreče. Dva načina, ki po znanstvenih raziskavah sodita med učinkovitejša, sta hoja in objemi. Hoja v hrib spodbuja delovanje hormonov sreče, tako da bi bil greh, če ne bi tega počeli vsaj trikrat na teden. Pred službo, po službi… Saj ni važno. glavno, da greš.

Več informacij: https://odvzhodadovzhoda.com/

23. Pohod po Svarunovi poti 

20. junij 2019 8:15:00

Svarunova potČe bi  se radi odpočili v naravnem okolju in čudovitem razgledu ter uživali  »Svobodno sonce«,  vas Turistično društvo Škofljica vabi na pohod po Svarunovi poti.

Kdaj: 25. junija 2019

Kje: Škofljica (v neposredni bližini končne postaje LPP 3B)

Start vodenega pohoda ob 6.00,  izpod Ruskovega kozolca od koder se pot vzpne do Zaloga, mimo Gumnišča, čez Gorenje Blato na Drenik, Smrjenje, Gradišče na najvišjo točko Vrh nad Želimljami, v Želimlje ter preko Pijave Gorice nazaj na Škofljico.

Na Svarunovi poti boste spoznali gričevnato, kraško pokrajino, dolino  Želimeljščice in  Ljubljansko barje. V bližnji okolici Ljubljane si boste lahko ogledali zaščitene rastline (rezika, Loeselova grezovka, močvirska logarica, širokolistni rogoz) kulturni spomenik državnega pomena (cerkev sv. Simona in Jude na Pijavi Gorici) ter poklepetali z gostoljubnimi  krajani in vaščani.

Na poti se boste lahko ustavili na naslednjih postojankah:

1. ZALOG:  KUD Škofljica -  predstavitev Janeza Nepomuka Primica,

2. DRENIK: Društvo upokojencev Škofljica in Oldtimer club Škofljica

3. SMRJENJE: Pogostitev v »hiši«

4. GRADIŠČE: Nekaj sladkega  pod lipo

5. VRH: ogled gotske cerkve sv. Petra

6. ŽELIMLJE: Kava in izvirska voda

7. PIJAVA GORICA:  krof

8. ŠKOFLJICA:  Svarunova juha

Celotna pot je krožna in je  dolga 23 km  (približno 5 ur) ali 15 km (približno 3 ure). Iz Želimelj bo organiziran prevoz s kombijem ob 11.00 in 12.00.

27. pohod po Velikolaški kulturni poti 

5. junij 2019 16:19:00

Pohod po velikolaški kulturni potiV nedeljo, 9. junija 2019, vabljeni na tradicionalni pohod po Velikolaški kulturni poti. Start na trgu med 7. in 10. uro, cilj pri Trubarjevi domačiji na Rašici, kjer bo družabna prireditev.

Lahko pot v dolžini 13,5 km, primerno tudi za družine in otroke, boste lahko prehodili v 3-4 urah. Startnina je 3 €, za otroke brezplačno. Vsak pohodnik prejme izkaznico pohoda, zloženko, čaj in prevoz z Rašice v Velike Lašče.

Velikolaška kulturna pot povezuje rojstne kraje naših treh velikih rojakov Frana Levstika, Josipa Stritarja in Primoža Trubarja ter vodi mimo številnih kulturnozgodovinskih znamenitosti. Pot je razgibana, z nekaj vzponi in spusti. Z Rašice v Velike Lašče se lahko vrnete peš po markirani poti (50 min), na voljo pa bo tudi prevoz.

Pohod je vključen v akcijo Slovenija planinari, ki združuje kopico planinskih pohodov in drugih športnih aktivnosti pod okriljem PZS. Udeleženci, ki se bodo udeležili treh aktivnosti v sklopu te akcije, bodo prejeli zemljevid PZS, tisti, ki se bodo udeležili petih aktivnosti, pa bodo dobili vodnik PZS.

Več informacij:  PD Velike Lašče

Stran 12 od 48 << < 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 20 > >>