Maraton Franja z novo traso Barjanka

4. junij 2018 16:00:00

Trasa Barjanka - foto Mark KogheePred nami je največji kolesarski dogodek v Sloveniji – Maraton Franja BTC City, ki letos ponuja kar šest tras različnih dolžin in zahtevnosti: Maraton Franja BTC City (156 km), Triglav mali maraton Franja (97 km), kronometer Ljubljana–Domžale–Ljubljana (22/44 km), Hofer družinsko-šolski maraton za vsakogar (22 km), Vzajemna preizkušnja za najmlajše (1,2 km) in nova preizkušnja Barjanka (83 km).

Največ pozornosti je letos namenjeno prav sobotni Barjanki, turistično-športni preizkušnji v dolžini 83 kilometrov, ki ni tekmovalne narave, saj se čas ne bo meril. Gre za kolesarski dogodek, katerega namen je predstaviti lepote Ljubljanskega barja in obujati spomine na začetek kolesarskih tekmovanj, ko so bile prve kolesarske dirke še po makadamskih cestiščih.

Start bo ob 8. uri na Kongresnem trgu, od koder se boste odpravili na stranske poti, kjer vas bo pospremil utrip barjanskega mozaika travnikov, njiv, mejic in vodotokov. Peljali se boste nedaleč stran od najdišča najstarejšega lesenega kolesa na svetu. Prvi postanek bo v Bistri, v Dolini miru, kjer so svoj dom v 13. stoletju našli kartuzijani. Mimo izvirov reke Bistre bo pot peljala po sledeh Južne železnice in se povzpela na staro železniško traso, ki ponuja enega najlepših pogledov na barjansko ravnico, naprej po kraškem robu Ljubljanskega barja do Jezera pri Podpeči, kjer bo drugi postanek. Globoko kraško jezero objemajo mokrotni travniki, na katerih uspevajo močvirski tulipani in divje orhideje. Iz osvežilnega objema kraškega roba pot vodi v naročje skrivnostne reke Iške, ki nosi tri obraze. Povratek na Iški vršaj, na Ig, kjer bo zadnja okrepčilna postaja, bo skozi osrednji del Barja. Sledila vožnja po sledeh Rimljanov in koliščarjev do UNESCO spomeniškega območja. Zaključni del poti na Barju bo po Ižanki, po prvi cesti, ki je prečkala Barje.

Trasa Barjanka, zasnovana s podporo Krajinskega parka Ljubljansko barje, poteka skozi vse občine na tem območju: Mestna občina Ljubljana, Občina Log - Dragomer, Občina Borovnica, Občina Brezovica, Občina Škofljica, Občina Vrhnika in Občina Ig.

Več informacij in prijave: Maraton Franja BTC City

Komentarji na to objavo so zaprti.