Pohodniške novice

-april 2024+
ptsčpsn
25262728293031
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293012345
  • RSS
  • Add To My MSN
  • Add To Windows Live
  • Add To My Yahoo
  • Add To Google

Statistika

  • Vnosi (482)
  • Komentarji (1)

Arhivi

14. pohod po Jablaniški poti  

29. marec 2017 8:08:00

pohod po jablaniski potiV soboto, 1. aprila 2017 vabljeni na 14. tradicionalni POHOD PO JABLANIŠKI POTI, ki ga organizira Društvo za razvoj podeželja Laz iz Jablaniške doline (Šmartno pri Litiji). Krožna pot ni zahtevna in traja od 4 do 5 ur. Postanki pri domačinih, kjer se boste lahko okrepčali in čudovit razgled, pa vam pot lahko tudi malo podaljšajo.

Start bo pri gasilskem domu v Zgornji Jablanici od 7.00 do 10.00, kjer boste lahko potrdili kontrolni kartonček. Zaključek s kulturno zabavnim programom se bo odvijal v Gradišču pri Litiji s pričetkom ob 13.00 uri.

Pohodniki iz smeri Ljubljane ali Zagorja lahko koristite tudi prevoz z vlakom. Odhod avtobusa z železniške postaje Litija je ob 7.55. Vljudno vabljeni!

Več informacij in opis poti: www.laz.si



Pohod okoli Gradiškega jezera ob materinskem dnevu 

21. marec 2017 8:07:00

Gradisko jezeroDruštvo podeželskih žena Lukovica v soboto, 25. marca, ob 10.00 vabi na tradicionalni pohod okoli Gradiškega jezera v bližini Lukovice.

Ob njem vodi priljubljena in malo več kot štiri kilometre dolga makadamska neprometna pot, ki jo bodo tudi tisti z manj kondicije zmogli v eni uri.  

Zbor bo ob 10. uri na parkirišču, po pohodu pa vsaka udeleženka prejme nagelj. Poskrbljeno bo tudi za kulturni program, domače dobrote in toplo pijačo.

Foto: Produkcija Bakster d.o.o.
 
 
 
 

29. Pohod po nagelj na Limbarsko goro 

15. marec 2017 8:00:00

Pohod po limbarski goriKrajani Limbarske gore vsako leto med 8. marcem, dnevom žena, in materinskim dnevom, ki je 25. marca, pripravijo tradicionalni Pohod po nagelj na Limbarsko goro, ki bo letos potekal v nedeljo, 19. 3. 2017.

Prireditev, ki jo obišče tudi do 10.000 obiskovalcev je namenjena tako rekreaciji in druženju kot izkazovanju drobne pozornosti in simbolne zahvale vsem materam, ženam, dekletom ob prazniku dneva žena in materinskem dnevu. Že po običaju so namreč vse ženske, matere in dekleta ob prihodu na goro lilij, kar pomeni izraz "limbar", dobile nageljček, večina pa tudi poljubčke.

Tako bo tudi letos ob prihodu na prireditveni prostor na vrhu Limbarske gore vsaka predstavnica nežnejšega spola prejela nagelj, prijazna dobrodošlica pa velja vsem udeležencem.

Ob 9.00 bo potekala maša v cerkvi svetega Valentina, ob 11.00 sledi kulturni program, nato pa glasba, zabava in druženje. Na stojnicah se boste lahko seznanili tudi s turistično in drugo lokalno ponudbo.

Letos vas bosta zabavala Ansambel Odziv in Ansambel Dolinarji.

Praznujte dan žena in dan mučenikov na Veliki planini! 

7. marec 2017 9:45:00

Velika planina8. marec, dan žena, praznujejo v približno sto državah. Ta dan praznujemo ekonomsko, politično in socialno enakopravnost in dosežke žensk. Zato so tudi na Veliki planini poskrbeli, da si lahko dekleta na svoj praznik privoščijo nekaj lepega, namreč ta dan bodo vsa dekleta prejela BREZPLAČNO VOZOVNICO ZA NIHALKO.

Seveda pa v marcu niso pozabili tudi na moške. Tradicionalno moški na dan  mučenikov prejmejo za darilo suhe slive, trnje in klobaso, ki naj bi služili kot nek simboličen opomin, da se mučeništvo v njihovem življenju še vedno dogaja. Na Veliki planini pa bodo ob dnevu mučenikov vsem moškim ob nakupu dveh vozovnic eno podarili.

Več informacij: Velika planina 

Nove okolju in družinam prijazne planinske koče  

15. februar 2017 12:37:00

okolju in družinam prijazne planinske kočeSlovenska planinska društva upravljajo 179 planinskih koč, zavetišč in bivakov, od tega 164 oskrbovanih planinskih koč, ki so gostoljubna postojanka planincev večinoma v toplejših mesecih, več kot tri četrtine, predvsem nižje ležečih in lažje dostopnih, pa je stalno ali občasno odprtih tudi pozimi. Za spodbudo k manjši okoljski obremenitvi gorskega sveta ter privabljanju otrok in staršev na koče Planinska zveza Slovenije podeljuje certifikata okolju (od leta 2012) in družinam prijazna planinska koča (od 2013), s katerima se lahko skupno pohvali že 47 slovenskih koč, tudi novinke, ki so certifikate prejele februarja na 6. konferenci o planinskem gospodarstvu.

Planinske koče s svojim obratovanjem pomenijo tudi obremenitev za okolje, zato je potreben kompromis med udobjem in skrbjo za okolje, saj tuši, ogrevane sobe in velik izbor jedi povzročijo več odpadkov ter večjo količino odpadnih vod, porabo energije in potrebo po transportu. Cilj projekta Okolju prijazna planinska koča je zagotavljati do okolja prijazno in energetsko učinkovito upravljanje koč, projekta Družinam prijazna planinska koča pa privabiti na koče otroke in njihove starše ter poskrbeti, da se bodo dobro počutili in se radi vračali. Obisk gora z otroki je hkrati priložnost za varnejše uvajanje najmlajših v gorski svet, za odrasle pa za drugačno doživljanje gora.

Za pridobitev certifikata okolju prijazna planinska koča se planinski domovi dokažejo in zavežejo k skrbnemu in celostnemu ravnanju do občutljivega gorskega okolja. Ker v Sloveniji večina planinskih koč leži v nenaseljenem, naravno občutljivem območju ter tudi z namenom večjega obiska koč zaradi višjih in urejenih okoljskih standardov je PZS uvedla poseben certifikat za koče, ki s svojim delovanjem čim manj negativno vplivajo na okolje, obiskovalcem pa certifikat sporoča, da si planinsko društvo posredno prek oskrbnika oziroma upravljavca prizadeva, da bi bili vplivi koče na neokrnjeno naravo okoli nje in širše čim manj moteči. Osebje družinam prijaznih planinskih koč se v največji možni meri in nenehno trudi, da bi bivanje na koči bilo prijetno in nepozabno doživetje za najmlajše planince in njihove starše. Za pridobitev certifikata se ovrednotijo pripravljenost osebja koče, da sprejme družine z najmlajšimi gosti z vso pozornostjo in razumevanjem za njihove specifične potrebe; otrokom prilagojena opremljenost koče (otroški stolčki, podstavki, varovala, otroški kotiček z igrali itd.) in prilagojene otroške porcije; lega koče, da omogoča družinam sorazmerno lahek dostop; primerno urejene planinske poti in parkirišča na izhodiščih; primerna okolica koče za nemoteno aktivnost otrok in družine; posebnosti v okolici koče, ki so zanimive tudi za otroke, ter po možnosti lastni program na koči za družine.

Certifikat okolju prijazna planinska koča z veljavnostjo štirih let so v začetku februarja na 6. konferenci o planinskem gospodarstvu na sejmu Natour Alpe-Adria v Ljubljani prejeli Dom dr. Klementa Juga v Lepeni (PD Nova Gorica), Dom na Menini planini (PD Gornji Grad), Planinski dom na Boču (PD Poljčane), Planinski dom Košenjak (PD Dravograd), Planinski dom pri Krnskih jezerih (PD Nova Gorica) in Tumova koča na Slavniku (OPD Koper), osmim kočam so po štirih letih od prejema certifikata podaljšali veljavnost za naslednje štiriletno obdobje. S certifikatom družinam prijazna planinska koča se za dobo štirih let lahko na novo pohvali devet planinskih domov: Dom na Peci (PD Mežica), Dom na Šmohorju (PD Laško), Dom na Uršlji gori (PD Prevalje), Dom na Kofcah (PD Tržič), Planinski dom Košenjak (PD Dravograd), Planinski dom na Uštah (PD Moravče), Dom pod Storžičem (PD Tržič), Planinski dom v Gorah (PD Dol pri Hrastniku) in Tumova koča na Slavniku (OPD Koper).

Seznam vseh koč, prejemnic certifikatov, je objavljen na spletni strani PZS.

Novo - Nočno sankanje na Veliki planini 

14. februar 2017 12:09:00

sankanje na Veliki planiniSankanje je eno bolj priljubljenih zimskih doživetij, še posebej za najmlajše, sedaj ga lahko izkusite tudi  Veliki planini, kjer poteka nočno sankanje na urejeni 2,4 km dolgi progi, ki se nahaja ob dvosedežnici Šimnovec.

Proga poteka med tradicionalnimi velikoplaninskimi kočami in je ponoči osvetljena. Po prihodu v cilj se sankači lahko s sedežnico znova zapeljejo do starta, tako se po progi v času obratovanja lahko spustijo kolikokrat želijo.

Sankanje poteka od četrtka do nedelje med 17.00 in 20.00 uro. Še posebej lepo vabljene družine, za katere so pripravili ugodno družinsko karto. Za vse ljubitelje s soncem obsijanimi dogodivščinami je možno tudi dnevno sankanje, vendar le za v naprej najavljene skupine.

Osebam mlajšim od 14. let je sankanje dovoljeno le v spremstvu odrasle osebe. V primeru slabega vremena sankanje odpade, zato priporočamo, da se predhodno pozanimate o razmerah na Veliki planini na tel.: 01 832 72 59.

Valentinovo nočno sankanje 

Praznik zaljubljenih pa bodo na Veliki planini obeležili na poseben način. Vse zaljubljene vabijo v četrtek, 14. februarja, na valentinovo nočno sankanje! Za romantično nočno sankanje pod tisočerimi zvezdami je treba le poljubiti svojega izbranca/izbranko in tako boste eno vozovnico plačali, drugo pa prejeli BREZPLAČNO. Obvezne prehodne najave za nočno sankanje ter rezervacijo sani sprejemamo na info@velikaplanina.si ali na tel. št. 01/8327 258.

Vabljeni na snežne radosti!

Več informacij: Velika planina 

Zasnežena Velika planina vabi na krpljanje 

6. februar 2017 11:15:00

KrpljanjeVelika planina je bila v preteklih dneh ponovno deležna snežnih padavin, ki so še odebelile belo odejo. Ta je ravno pravšnja za malce drugačno spoznavanje Velike planine – pohod s krpljami.

Krpljanje na svežem zapadlem  snegu, poskrbi za izkušnjo in rekreacijo, kot noben drugi šport. Je eden od najbolj mirnih načinov, da uživate v lepoti in spokojnosti zime. Krplje in pohodniške palice si za 7 evrov lahko sposodite na zgornji postaji nihalke.

Izkoristite priložnosti in doživite zimsko pravljico ob svežem zapadlem snegu.

Več informacij: http://www.velikaplanina.si/aktivnosti-zima/krpljanje

 

Zimski pohod Ljubljana – Škofja Loka 

2. februar 2017 7:46:00

Sv. Jakob Planinsko društvo Ljubljana Matica to soboto, 4. 2. 2017, vabi na pohod po lahki snežni turi po Ljubljani in njeni okolici. Pot vas bo vodila iz  Podutika na Katarino, Svetega Jakoba, Osovnika in v Škofjo Loko.

Zbirno mesto: končna postaja LPP št. 5, Ljubljana Podutik

Okvirni čas hoje: 6–7 ur

Več informacij PD Ljubljana Matica

Vodnik: Janez Albert , 040 689 502

 

Zvoh Night Attack 2017 

1. februar 2017 10:17:00

Zvoh Night AttackŠportno društvo Divji zajci in RTC Krvavec organizirata že tretji Zvoh Night Attack, ki bo potekal v soboto, 4. 2. 2017, s pričetkom ob 17.30 na zgornji postaji gondole Krvavec.

Vabljeni tekači, turni smučarji in pohodniki. Pred prijave so možne do 1. 2. 2017 na FB Krvavec trail vikend. S plačilom startnine v pred prijavi si zagotovite darilno vrečko z uporabnimi tekaškimi izdelki. Prijave so možne tudi na dan prireditve, pri spodnji postaji gondole Krvavec, od 13.00 do 16.00 ure, s tem da organizatorji darilne vrečke tam ne zagotavljajo.

Vzpon je dolg 2,4 km in se vzpne za 500 višinskih metrov. Poteka po snegu, ob robu smučišč, proga bo označena z baklami, obvezna oprema je čelna lučka in vetrovka za spust iz cilja do plaže, uporaba palic za tekače je dovoljena. Dežurstvo GRS-ja bo zagotovljeno.

PREDVIDEN URNIK PRIREDITVE:

od 13.00 – 16.00 ure: prijave tekačev, turnih smučarjev in pohodnikov pri spodnji postaji gondole Krvavec. Otroci udeležencev teka ali pohoda se z gondolo peljejo brezplačno;

od 13.30 – 16.30 ure: odhod z gondolo na Krvavec;

od 16.30 ure: začetek nočnega pohoda pohodnikov in otrok, ob baklah proti Plaži ali Zvohu in navijanje ob progi;

ob 17.30 uri: Štart nočnega teka po smučišču od spodnje postaje sedežnice Gospinca, mimo Plaže, do vrha smučišča Zvoh. Na plaži je leteči cilj za ̈gajbo ̈ piva Stezičar.

od 18.00 – 19.00 ure: spust tekačev, turnih smučarjev in pohodnikov iz Zvoha do Plaže, hrana in čaj za vse udeležence prireditve v Hotelu Krvavec na Plaži, zabava ob glasbi na prostem;

ob 20.00: podelitev nagrad najboljšim tekačem pred Hotelom Krvavec na Plaži

ob 21.30: zadnja vožnja gondole v dolino.

*16.45 bo organiziran prevoz rezervnih, toplih oblačil tekačev do Plaže.

Več informacij: Zvoh Night Attack

Sejem Turizma: Natour Alpe - Adria 

1. februar 2017 7:29:00

Sejem Natour AAV sredo, 1. februarja 2017, svoja vrata na Gospodarskem razstavišču v Ljubljani odpira sejem turizma NATOUR ALPE ADRIA. Gre za eno izmed osrednjih turističnih prireditev na našem območju, ki povezuje vse turistične ponudnike in obiskovalcem ponuja ideje za preživljanje prostega časa, počitnic in izletov.

Na sejmu se predstavljajo vse institucije slovenskega turizma, od Slovenske turistične organizacije, Turizma Ljubljana, Združenja slovenskih turističnih kmetij do Turistične zveze Slovenije s številnimi združenji, društvi iz lokalnih okolij, ki s kulturno etnološkim izročilom živopisno obarvajo dogajanje v Stekleni dvorani.

Še posebej s področja aktivnega oddiha v naravi pa velja izpostaviti akterje, kot so Ribiška zveza in Kajakaška zveza Slovenije, Planinska zveza Slovenije, Zavod za gozdove Slovenije, Pohodništvo in kolesarjenje GIZ, Slovenski gorsko kolesarski konzorcij Fitnes zveza Slovenije, Športna unija in Olimpijski komite Slovenije, predstavil pa se bo tudi spletni vodnik www.gremonapot.si.

Več informacij:   Natour Alpe - Adria  

Letošnja novost je poseben sklop Sejem športa Aktivni in fit, v okviru katerega bodo obiskovalci lahko pridobili nove informacije in znanja s področja športa, spoznali športne trende in novosti, preizkusili športno opremo in prehranske dodatke, izmenjali izkušnje z drugimi športniki, poskrbljeno pa bo tudi za najmlajše s številnimi otroškimi športnimi rekviziti in spretnostnimi poligoni. Na zunanji ploščadi GR se bo moč povzpeti na plezalni stolp Planinske zveze Slovenije,  otroke pa vse dni sejma pričakuje mobilna skakalnica Mini Planica Francija Petka.

Program sklopa Sejem športa Aktivni in fit.

Stran 27 od 48 << < 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 > >>