Pohodniške novice

-april 2024+
ptsčpsn
25262728293031
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293012345
  • RSS
  • Add To My MSN
  • Add To Windows Live
  • Add To My Yahoo
  • Add To Google

Statistika

  • Vnosi (482)
  • Komentarji (1)

Arhivi

25. Pohod po Jurčičevi poti  

26. februar 2018 12:23:00

Jurčičeva pot foto Gašper StoparV soboto, 3. marca 2018, vabljeni na že 25. Pohod po Jurčičevi poti, katerega tema bo prvi slovenski roman Deseti brat. Start pohoda bo med 7. in 10. uro zjutraj v Višnji Gori, kjer bo pred Mestno hišo prvo žigosanje pohodnega dnevnika. Cena startnine znaša 3 evre.

V Višnji Gori so urejena parkirišča za osebna vozila in avtobuse. Avtobusna parkirišča so dodatno urejena še v Ivančni Gorici in na Muljavi. Prihod v Višnjo Goro je možen tudi z redno avtobusno linijo ali vlakom.

Opis poti

Pot se v Višnji Gori začne strmo navkreber mimo Starega gradu grofov Višnjegorskih in vse do Polževega kjer je tudi najvišja točka pohoda (vrh Polževega, 630 m) hodite hkrati tudi po Gozdni učni poti. Pri Hotelu Polževo je možnost postanka za počitek inokrepčilo. Na voljo je tudi zadostno število WC-jev. Že pred prihodom na Polževo pohodnike v Zavrtačah čaka drugo žigosanje, lahko pa se ustavijo tudi pri stojnicah domačih društev in turističnih ponudnikov.Po ogledu cerkvice sv. Duha na vrhu Polževega se pot samo še spušča proti Muljavi. Malo pred Muljavo je čas za ogled še ene cerkvice sv. Janez Krstnika.Pohodniki vabljeni na Muljavi tudi v cerkev Marijinega Vnebovzetja, ki se ponaša z obnovljenim baročnim oltarjem, tisti najzgodnejši oz. najvztrajnejši pa se lahko odpravijo še do Krke, kjer bo Krška jama ta dan za vse pohodnike odprla svoja vrata. Pohodnikom je Jamarski klub Krka pripravil prikaz vrvne tehnike in raziskovanja podzemlja, Turistično društvo Krka pa bo poskrbelo za okrepčilo. Na cilju pri Jurčičevi rojstni hiši pohodniki opravijo še zadnje, tretje žigosanje. Na Muljavi svoja vrata pohodnikom odpre Jurčičeva domačija. Poskrbljeno bo tudi za dobro okrepčilo, lokalni ponudniki pa se bodo predstavili na stojnicah.

Za povratek iz Muljave proti Ivančni Gorici in Višnji Gori je organiziran avtobusni prevoz, ki vozi od 11. do 16. ure. Prevoz je vštet v plačilo startnine na začetku poti v Višnji Gori. Možno je tudi plačilo avtobusne vozovnice na Muljavi ali na Krki, vendar je tam cena nekoliko višja.

V letošnjem letu je prihod v Višnjo Goro zopet mogoč tudi z BREZPLAČNIM IZREDNIM JURČIČEVIM VLAKOM PRIJETNO DOMAČE!

Poseben brezplačni vlak pohodnike v Višnjo Goro pripelje tako iz Ljubljane, kot iz Novega mesta – postaja Bršljin. Iz Ljubljane in Novega mesta je načrtovan odhod v zgodnjih jutranjih urah, s prihodom v Višnjo Goro okrog 8,00 ure zjutraj. Vožnja vlaka je za udeležence Jurčičevega pohoda brezplačna! OBVEZNE PRIJAVE na elektronski naslov turizem@ivancna-gorica.si ali telefon 041 437 382, vsak delovni dan od 8,00 do 15,00 ure! Vsi potniki morajo na prodajnem okencu svoje postaje navesti, da potujejo na Jurčičev pohod in dvigniti BREZPLAČNO VOZOVNICO!

Več informacij: 25. Pohod po Jurčičevi poti

Že več kot 50 okolju in družinam prijaznih planinskih koč 

26. februar 2018 10:29:00

Družinam in okolju prijazne planinske koče - foto Manca ČuježPZS je podelila nove certifikate okolju in družinam prijazna planinska koča ter podaljšala veljavnost že podeljenih certifikatov, s katerimi se lahko skupno pohvali 51 planinskih koč.

Slovenska planinska društva upravljajo 179 planinskih koč, zavetišč in bivakov, od tega 164 oskrbovanih planinskih koč, ki so gostoljubna postojanka planincev večinoma v toplejših mesecih, več kot tri četrtine, predvsem nižje ležečih in lažje dostopnih, pa je stalno ali občasno odprtih tudi pozimi. Za spodbudo k manjši okoljski obremenitvi gorskega sveta ter privabljanju otrok in staršev na koče Planinska zveza Slovenije podeljuje certifikata okolju (od leta 2012) in družinam prijazna planinska koča (od 2013), s katerima se lahko skupno pohvali že 51 slovenskih koč, tudi novinke, ki so certifikate prejele februarja na 7. konferenci o planinskem gospodarstvu.

Za pridobitev certifikata okolju prijazna planinska koča se planinski domovi dokažejo in zavežejo k skrbnemu in celostnemu ravnanju do občutljivega gorskega okolja. Ker v Sloveniji večina planinskih koč leži v nenaseljenem, naravno občutljivem območju ter tudi z namenom večjega obiska koč zaradi višjih in urejenih okoljskih standardov je PZS uvedla poseben certifikat za koče, ki s svojim delovanjem čim manj negativno vplivajo na okolje, obiskovalcem pa certifikat sporoča, da si planinsko društvo posredno prek oskrbnika oziroma upravljavca prizadeva, da bi bili vplivi koče na neokrnjeno naravo okoli nje in širše čim manj moteči. Osebje družinam prijaznih planinskih koč se v največji možni meri in nenehno trudi, da bi bivanje na koči bilo prijetno in nepozabno doživetje za najmlajše planince in njihove starše. Za pridobitev certifikata se ovrednotijo pripravljenost osebja koče, da sprejme družine z najmlajšimi gosti z vso pozornostjo in razumevanjem za njihove specifične potrebe; otrokom prilagojena opremljenost koče (otroški stolčki, podstavki, varovala, otroški kotiček z igrali itd.) in prilagojene otroške porcije; lega koče, da omogoča družinam sorazmerno lahek dostop; primerno urejene planinske poti in parkirišča na izhodiščih; primerna okolica koče za nemoteno aktivnost otrok in družine; posebnosti v okolici koče, ki so zanimive tudi za otroke, ter po možnosti lastni program na koči za družine. 

Certifikat okolju prijazna planinska koča z veljavnostjo štirih let so tokrat prejeli:

Veljavnost certifikata okolju prijazna planinska koča imajo podaljšane naslednje koče: Domžalski dom na Mali planini (PD Domžale), Koča na Planini pri Jezeru (PD Integral), Planinski dom na Zelenici (PD Tržič), Poštarski dom na Vršiču (PD PTT Ljubljana), Roblekov dom na Begunjščici (PD Radovljica) in Valvasorjev dom pod Stolom (PD Radovljica).

Letošnji prejemniki certifikata družinam prijazna planinska koča so:


Podaljšanje veljavnosti certifikata družinam prijazna planinska koča so prejeli: Dom dr. Klementa Juga v Lepeni (PD Nova Gorica), Dom na Menini planini (PD Gornji Grad), Domžalski dom na Mali planini (PD Domžale), Koča na Blegošu (PD Škofja Loka), Koča na Planini pri Jezeru (PD LPP), Koča na Planini Razor (PD Tolmin), Koča pri Jelenovem studencu (PD Kočevje), Planinski dom pri Krnskih jezerih (PD Nova Gorica), Kosijev dom na Vogarju (PD Železničar Ljubljana), Planinski dom na Zelenici (PD Tržič) in Valvasorjev dom pod Stolom (PD Radovljica).


Seznam vseh koč, prejemnic certifikatov, je objavljen na spletni strani PZS.

Aktivne zimske počitnice na Veliki planini 

15. februar 2018 11:11:00

Velika planinaNa Veliki planini vlada pravo zimsko vzdušje! Snega je dovolj za zimske aktivnosti, kot so smučanje, sankanje, pohod s krpljami in druge zimske vragolije, ki jih premore otroška kot tudi odrasla domišljija.

Med zimskimi počitnicami bodo na planini v sodelovanju s ŠD Grbina pripravili tudi snežni park, kjer bodo otroci lahko izvajali vragolije na smučkah vsak dan med 17. in 24. februarjem ter med 26. februarjem in 4. marcem. Med obratovanjem parka bo otrokom na voljo tudi smučarski učitelj. Park poteka po delu družinske proge, ki jo lahko dosežete z vlečnico Zeleni rob ali sedežnico Šimnovec.

Več informacij: Velika planina


Nočni pohod za otroke  

14. februar 2018 11:22:00

Polhograjska grmada - foto Hribi.netŠtudentsko društvo SILAQ  v soboto, 17. 2. 2018, ob 18.00 vabi na nočni pohod za otroke. Zbirno mesto bo pred kulturnim domom Šentjošt, od koder bo potekal voden pohod v neznano.

Priporočena so topla zimska oblačila, dobra obutev in naglavne svetilke. Ob povratku sledi ogled filma v kulturnem dogodku, poskrbljeno pa bo tudi za topel čaj in piškote.

Več informacij: Občina Dobrova – Polhov Gradec

 
 
 
 
foto: Hribi.net
 

Nagradna igra – nočno sankanje na Veliki planini 

31. januar 2018 9:12:00

Nočno sankanje Velika planinaNočno sankanje na Veliki planini je priljubljena aktivnost med pari, družinami in večjimi skupinami. Poteka po 2 kilometra in pol dolgi, razsvetljeni progi. Nepozabnega doživetja pa se tokrat, z malo sreče,  lahko udeležite celo brezplačno – s sodelovanjem v nagradni igri na facebook strani Velike planine, v okviru katere bodo srečnemu izžrebancu ali izžrebanki dve brezplačni sankaški vozovnici.

Sankanje je eno bolj priljubljenih zimskih doživetij, še posebej za najmlajše, sedaj ga lahko izkusite tudi  Veliki planini, kjer poteka nočno sankanje na urejeni 2,4 km dolgi progi, ki se nahaja ob dvosedežnici Šimnovec.

Proga poteka med tradicionalnimi velikoplaninskimi kočami in je ponoči osvetljena. Po prihodu v cilj se sankači lahko s sedežnico znova zapeljejo do starta, tako se po progi v času obratovanja lahko spustijo kolikokrat želijo.

Sankanje poteka od četrtka do nedelje med 17.00 in 20.00 uro. Še posebej lepo vabljene družine, za katere so pripravili ugodno družinsko karto. Za vse ljubitelje s soncem obsijanimi dogodivščinami je možno tudi dnevno sankanje, vendar le za v naprej najavljene skupine.

Osebam mlajšim od 14. let je sankanje dovoljeno le v spremstvu odrasle osebe. V primeru slabega vremena sankanje odpade, zato priporočamo, da se predhodno pozanimate o razmerah na Veliki planini na tel.: 01 832 72 59.

Vabljeni na snežne radosti!

Več informacij: Nočno sankanje na Veliki planini

Vabljeni na osrednji turistični sejem v Sloveniji – Natour Alpe-Adria 

31. januar 2018 8:57:00

Natour Alpe-AdriaOd 31. januarja do 3. februarja se bo na GR odvila osrednja turistična sejemska prireditev v Sloveniji Natour Alpe-Adria, v ospredju katere je zeleni, aktivni turizem.

Aktivni oddih v naravi bodo predstavili mnogi akterji pri nas, kot so Slovenska turistična organizacija, Turistična zveza Slovenije s prek 150 lokalnih skupnosti in društev, Ribiška zveza Slovenije, Planinska zveza Slovenije, GIZ Pohodništvo in kolesarjenje, Zavod za gozdove Slovenije, Združenje slovenskih turističnih kmetij, pridružuje pa se jim nekaj tujih destinacij.

Na 29. Natour Alpe-Adria sodeluje 200 turističnih ponudnikov iz Slovenije, Bosne in Hercegovine, Hrvaške, Srbije, Albanije, Italije, Avstrije, Madžarske, Češke republike, Jordanije in Nepala. Dogajanje na razstavnih prostorih bo spremljalo bogato dogajanje, od strokovnih posvetov do potopisnih predavanj.

Več informacij in program: Natour Alpe-Adria

Izlet po Ljubljanskem barju 

31. januar 2018 8:38:00

Izlet po Ljubljanskem barjuOb Svetovnem dnevu mokrišč v soboto, 3. februarja, Krajinski park Ljubljansko barje vabi na odkrivanje skrivnostnih barjanskih tal in voda, ki vam jih bodo na delu Poti ob reki Iški – Okljuk in na Poti barjanska okna predstavili njihovi zaposleni

IZHODIŠČE IZLETA

Pri gostišču Kolišče, Lipe 1 v Lipah ob 9. uri.

Do izhodišča se lahko pripeljete tudi z avtobusom mestnega prometa št. 19B.

POTEK POTI

Pot je dolga 5 km, z vsemi ogledi pa bo trajala približno 3-4 ure.

Sprehodili se bomo od gostišča Kolišče po delu Poti ob reki Iški – Okljuk, ki poteka ob reki Iški, in se nato podali na Pot barjanska okna, kjer si bomo ogledali eno izmed zanimivosti Ljubljanskega barja – barjanska okna. Vračali se bomo po isti poti.

Izlet bo potekal po makadamski cesti. Priporočamo, da se vremenskim razmeram primerno obujete in oblečete. V primeru izredno slabih vremenskih razmer (močan dež, …) izlet odpade.

PRIJAVE IN INFORMACIJE

Prijave so možne do zapolnitve praznih mest do petka, 2. februarja 2018, do 12. ure na e-naslovu: info@ljubljanskobarje.si ali tel. št. 08 2052 350, kjer lahko dobite tudi dodatne informacije o izletu.

Udeležba je brezplačna.

8. Sobraški pohod - pohod po sosednjih vaseh  

16. januar 2018 11:10:00

Sobraški pohodProstovoljno gasilsko društvo Sobrače in Krajevna skupnost Sobrače vabita na 8. tradicionalni Sobraški pohod po okoliških vaseh, ki bo potekal v nedeljo, 21. januarja 2018. Zbor udeležencev bo ob 9. uri pred gasilskim domom Sobrače v Šentvidu pri Stični.

Pohodniki se bodo podali na 15-kilometrsko pot, ki se prične z vzponom do čagoške kapelice, nadaljuje skozi vas Bukovica, po večjem vzponu na Felič Vrh ter nato skozi vasi Javorje, Vrata, Višji Grm in Kalce. Ob prihodu na cilj bo vztrajne pohodnike čakala pogostitev s toplim obrokom in sladkimi dobrotami sobraških gospodinj.

Pohod bo organiziran v vsakem vremenu. Hoja na lastno odgovornost.

Več informacij: www.ivancna-gorica.si/namig-za-premik

Grem, greva, gremo na Orle 2018 

15. januar 2018 11:08:00

Pogled z Orel na Ljubljansko barjeV mesecu januarju se je pričela tradicionalna akcija Grem, greva, gremo na Orle, ki že peto leto zapored vabi k rednemu pohodništvu po Golovcu, Zadvorskem hribu in vseh ostalih poteh, ki pripeljejo na Orle. Akcija, ki se je pričela 1. januarja in bo trajala vse do konca leta 2018, je namenjena tudi spodbujanju redne in zdrave rekreacije v neposredni bližini vašega doma.

Orle ležijo na 453 metrov visokem hribu, ki je vzhodni podaljšek Golovca in sosed nekoliko višjega Molnika, dostopne iz številnih smeri in izhodišč: praktično iz centra Ljubljane po grebenu Golovca, z dolenjske strani iz Rudnika in Lavrice, s severa prek Urha, iz Zadvora, Podmolnika, Bizovika ali Hrušice, za iznajdljive in radovedne pa še po raznih drugih poteh. Iz katerekoli smeri se že povzpnete do cilja, vas čaka svežina na krajšem, ne več kot dvournem, pohodu. Čas vzpona lahko pohodnik poljubno skrajša ali podaljša, saj si smer vzpona in sestopa izbere vsak pohodnik sam, ŠD Zadvor pa na tem mestu dodaja, da so vse pohodniške poti, ki peljejo na Orle primerne za rekreativce vseh starosti. Poleg žiga vas v Gostilnici Orle lahko pričaka okrepčilo ter razgled v vse smeri na okoliške hribe, Barje in del mesta, v jasnem pa do oddaljenih vršacev Kamniških, Karavank in Julijcev.

Do Orel se lahko pride peš iz več smeri :

iz Brunarice Zadvor po TRIM stezi in naprej do Orel,

iz Urha po lepi gozdni poti,

iz Bizovika,

iz Hrušice,

iz Centra preko Golovca,

iz Rudnika,

iz Podmolnika.

Več informacij: www.sportnodrustvozadvor.si

8. Stojkov nočni pohod 

4. januar 2018 8:16:00

Stojkov nočni pohodV soboto, 6. januarja 2018, vabljeni na tradicionalni 8. Stojkov nočni pohod, Želimlje - Zapotok - Želimlje. Start je ob 18. uri izpred Gasilskega doma v Želimljah.

Za skupino, ki gre iz Zapotoka, je start ob 16. uri izpred RTC Zapotok. Pohodniška oprema naj bo vremenu primerna (pohodne palice, baterijska svetilka). Pohod se izvede v vsakem vremenu.

Pot je srednje zahtevna, v trajanju cca 2 uri v eno stran. Je označena, v skupini vodena, za individualno podajanje na pot na lastno odgovornost.  V RTC Zapotok se boste okrepčali z joto in toplim čajem ter se poveselili ob živi glasbi.

Startnina je 7 €. Vabljeni na nočno pohodniško avanturo.

Več informacij: 8. Stojkov nočni pohod


Stran 21 od 48 << < 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 > >>