Kolesarske novice

Tečaji, delavnice in izleti za gorske kolesarje 

17. september 2014 9:04:00

mtbstudioKar šestnajst dni se boste lahko v septembru in oktobru družili z kolesarskim mojstrom Boštjanom Vidmarjem in njegovimi strkovnimi sodelavci, ki bodo za vas pripravili prav toliko srečanj za gorskokolesarske začetnike, nadaljevalce in izletniške navdušence.

Vsi dogodki se bodo dogajali v Ljubljani ter njeni predvsem zahodni okolici, z zborom na Bokalcih, dopoldne ali popoldne, odvisno od dneva srečanja. Vse dogodke lahko spremljate v našem Koledarju dogodkov podrobneje pa na www.mtbstudio.si.

Človek na biciklu 

27. avgust 2014 8:47:00

človek na bicikluPred natanko desetimi leti, torej leta 2004, je pri takratnem Zavodu za šport Slovenije izšel kolesarski priročnik Človek na biciklu, ki sta ga spisala Gorazd Penko in Primož Kališnik. Žal ne vemo, če je knjiga še na voljo v knjigarnah (morda jo najdete še v kakšni knjižnici), saj je takratna izdaja pošla že prej kot v pol leta, po ponatisu pa menda tretjega niso delali.

Gre za priročnik, za katerega je takrat v uvodu Primož Kališnik zapisal, da bo »ljubiteljskim kolesarjem v veliko pomoč, saj na kratek in jedrnat način opisuje vse, kar morate vedeti o varnem in zdravem poganjanju pedal.«

Če vas zanima vsebina, malo torej pobrskajte po policah med knjigami, ker pa smo od takrat prešli v dobo e-knjig, tule objavljamo e-obliko knjige Človek na biciklu, ki je menda eden takih prvih poizkusov. Pa saj je vseeno kako izgleda, samo da je berljiva, kajne?

Kamnik, raj za kolesarje 

15. avgust 2014 17:24:00

tic kamnikKamnik je izhodiščna točka za dvanajst poti, ki so si med seboj zelo različne po dolžini, višinski razliki, času vožnje, tehnični zahtevnosti, razgledih, vozni površini... Za bolje kondicijsko pripravljene kolesarje priporočajo turo na Veliko ali Menino planino, če pa vam klanci ne ležijo preveč, se odpravite v Arboretum Volčji Potok, kjer boste vozili po asfaltu in na koncu uživali v sprehodu po urejenih stezah ob jezercih in cvetnih nasadih Arboretuma Volčji Potok. Ljubitelji makadama bodo vzljubili turo na Srobotno, kjer vas po vzponu čaka čudovit razgled na Motnik in Cerkev svetega Jurija. Če imate rajši krajše in bolj strme proge, se lahko kar iz centra mesta po asfaltirani cesti odpravite na Stari grad.

V kamniškem turistično informacijskem centru si lahko kolo tidi sposodite. Prva ura izposoje je brezplačna, vsaka naslednja pa stane 2,5 evra. 

 

Več na www.kamnik-tourism.si.

Festival kranjske klobase 

13. avgust 2014 10:36:00

Festival klobasZagotovo ste že opazili, da so vsebine, ki jih berete tule pretežno rekreativnega značaja, vseeno pa je naše spletno mesto zasnovano precej širše. Razumljivo, saj k rekreaciji neposredno sodijo tudi turizem, zabava, promet, kulinarika, zdravje, okolje in ne nazadnje tudi druženje. Vsaj vse to dobite tudi od 20. do 23 avgusta pri Hiši kulinarike Jezeršek v Sori v tamkajšnji okolici.

Tradicionalna prireditev se 20. avgusta začela z izborom najboljše kranjske klobase 2014, do sobote pa se bodo vrstili tudi zabavni in narodnozabavni dogodki, otroški program, rekreativcem pa bodo v soboto namenili gorskokolesarski vzpon na Osolnik, o katerem lahko več preberete v našem koledarju dogodkov.

 

Več o celotnem programu pa je objavljeno na www.festival-kranjske.si.

Ljubljana bo gostila svetovno prvenstvo rekreativnih kolesarjev 

13. avgust 2014 7:55:00

dres SPKonec avgusta bo Ljubljana gostila več kot tisoč kolesarskih amaterjev s celega sveta, kolesarska dirka pa bo potekala po progi odmevnega Maraton Franja.

Gre za zaključek serije petnajstih rekreativnih kolesarskih dogodkov, na katerih si lahko udeleženci prislužijo vstopnico za UWCT Finale, uradnem UCI Master svetovnem prvenstvu v različnih starostnih skupinah. Kvalifikacije potekajo tako v cestni dirki kot vožnji na čas, zmagovalec pa prejme mavrično majico.

Organizatorji prvenstva bodo v Ljubljani tekmovalcem ponudili nekaj novosti, ena izmed njih oa bo tudi dirka štafet, ki bo s startom in ciljem na Kongresnem trgu v Ljubljani potekala v petek, 29. avgusta.

Svetovno prvenstvo bo v Ljubljani sicer potekalo med 28. in 31. avgustom.

 

Podrobnejši program si poglejte na uwct.franja.org.

Prekolesarimo 40.075 kilometrov in povežimo svet 

12. avgust 2014 13:37:00

Prekolesarimo svetNacionalni Inštitut za javno zdravje, Slovenski center za raziskovanje samomora, Slovensko združenje za preprečevanje samomora in združenje OZARA Slovenija vabijo, da sodelujete v akciji »Prekolesarimo svet«, ki jo prirejajo ob svetovnem dnevu preprečevanja samomora.

Cilj akcije je skupno prekolesariti 40.075 km, kolikor znaša obseg Zemlje (kar simbolizira povezanost celega sveta), in da bi pri tem sodelovali udeleženci iz vseh celin in čim več držav. Sodelovanje je brezplačno, potrebujete le kolo, lahko tudi sobno. Kolesarite lahko doma ali na prostem, v naravi, sami ali v družbi. Aktivnost bo pri nas potekala od 11. avgusta do 10. septembra 2014, ko uradno obeležujemo Svetovni dan preprečevanja samomora.

 

Da bi bila akcija čim bolj prepoznavna so za udeležence pripravili uradne etikete, ki se lahko pripnete na oblačila ali kolo, ter certifikat o sodelovanju oziroma udeležbi. Uradna etiketa za udeležence akcije je dostopna na www.nijz.si, kjer najdete tudi podrobnejše podatke o akciji.

 

 

Osnutek Slovenske turnokolesarske poti 

12. avgust 2014 13:26:00

SKTPKomisija za turno kolesarstvo poziva vso zainteresirano javnost, da sodeluje v razpravi o pripravi Slovenske turnokolesarske poti (STKP). STKP je eden izmed večjih projektov na področju kolesarjenja in planinskih poti na slovenskem, zato se pripravljavca, to je Komisija za turno kolesarstvo in Komisija za planinske poti (oba pri Planinski zvezi Slovenije), zavedata, da brez tesnega sodelovanja z lokalnimi planinskimi društvi, lokalnimi skupnostmi ter ostalimi organizacijami na področju planinstva, turizma in gostinstva, projekt ne bo uresničen na nivoju kakršnega si vsi želimo.

Na podlagi kritik, predlogov in komentarjev bo KTK PZS pripravila izhodišča ter predlog Slovenske turnokolesarske poti, ter ga predložila Upravnemu odboru PZS v odločanje na prvi naslednji seji, kar bo predvidoma v jesenskem času.

Pripombe, predloge in konstruktivne kritike sprejemajo na elektronskem naslovu turno.kolesarstvo@pzs.si in sicer do ponedeljka 15. septembra 2014.

Kot zanimivost naj zapišemo, da predvidena trasa vodi tudi čez del osrednje Slovenije in celo čez naše glavno mesto.

Dokumentacijo najdete na www.pzs.si.

Nova pot za kolesarje v Ljubljani 

23. julij 2014 10:08:00

Kolesarska tivoliPot ob jugovzhodnem robu parka Tivoli, ki je bila doslej namenjena le pešcem, bo od septembra prevozna tudi za kolesarje. Na ljubljanski mestni občini so namreč začeli uresničevati projekt ureditve kolesarske steze, ki bo potekala od parkirišča pri bazenu, do nadvoza nad cesto 27. aprila.

Steza bo potekala vzporedno z obstoječo potjo za pešce, na delu, kjer bo sekala Jakopičevo sprehajališče pa ni predvidenih posebnih posegov, razen zaris steze s črtami in piktogrami. Steza bo asfaltirana, široka tri in dolga šesto metrov. Od parkovne površine bo ločena z granitnimi kockami.

Potek steze si lahko ogledate na www.ljubljana.si.

Dva milijona voženj s kolesi BicikeLJ 

22. julij 2014 8:09:00

bicikeljV prejšnji novici smo omenili sistem izposoje koles v Ljubljani, dodajamo pa še eno spodbudno novičko na to temo. Po dobrih treh letih delovanja so v sistemu Bicikelj namreč zabeležili kar dva milijona izposoj. To v povprečju pomeni, da je bilo vsako od tristo koles v povprečju izposojenih šestkrat na dan.

 

V tem času je kolesa uporabljalo okrog 55.000 Ljubljančanov in obiskovalcev mesta.

BicikeLj tudi v BTC Cityju 

22. julij 2014 7:51:00

bicikelj koloKolesarjenje ne pomeni le biti gibalno dejaven in s tem vplivati na lastno zdravje, ampak tudi narediti nekaj za čistejše okolje in zmanjševanje prometa v mestu. V Ljubljani za to skrbi tudi družba BicileLJ, ki nam je, skupaj z Mestno občino Ljubljana, omogočila ugodno izposojo koles na številnih točkah, razpršenih po mestu. Statistika pravi, da ima BicikeLJ že 25.000 aktivnih uporabnikov, kar pomeni, da skoraj desetina prebivalcev Ljubljane uporablja ta kolesa.

Dosedanjim dvaintridesetim postajališčem pa so se pridružila še tri, ki so jih postavili v nakupovalnem središču BTC City: pri Cityparku, Vodnem mestu Atlantis in tržnici BTC City. Postajališča s širitvijo v vzhodni del Ljubljane pomembno dopolnjujejo mrežo samopostrežne izposoje koles, ki je bila doslej v tem delu Ljubljane skromna.

Nova postajališča utrjujejo povezavo BTC Cityja in Cityparka z mestno prometno infrastrukturo ter pomembno prispevajo k razvoju trajnostne urbane mobilnosti in priljubljenosti kolesarstva v mestu.

Stran 17 od 23 << < 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 > >>