Pohodniške novice

-april 2024+
ptsčpsn
25262728293031
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293012345
  • RSS
  • Add To My MSN
  • Add To Windows Live
  • Add To My Yahoo
  • Add To Google

Statistika

  • Vnosi (482)
  • Komentarji (1)

Arhivi

Planinski vestnik v novo leto z novo, osveženo podobo 

19. januar 2017 8:20:00

Planinski vestnikPlaninska zveza Slovenije je v januarju izdala prvo številko 117. letnika Planinskega vestnika, ki se ponaša z novo svežo podobo. Kljub menjavi podobe pa njena vsebina ostaja enaka - enako aktualna, z enako kvalitetnimi avtorji in enako zavzetim uredništvom.

V tokratni, oblikovno prenovljeni izdaji Planinskega vestnika se boste v temi meseca seznanili s planinskim leposlovjem, se podali v Dolomite in spoznali arhitekturne rešitve za novi Bivak bratov Fanton v Marmarolah. Zanimivo bo tudi branje o spominih oskrbovanja Roblekovega doma pred sedemdesetimi leti, redu in neredu v planinskih kočah ter poti na Triglav po sledeh Ivana Tuška, Ljuba Juvana, Toneta Bučerja in jamarja Rajka Bračiča.

Preberete si lahko še članke o begu pred medvedom v Travniški dolini, kako je težko iti navzgor, ko telo ni pripravljeno, o ponovitvi triglavskega duatlona po treh desetletljih, o vzponu po vsej sili na Triglav, o najvišjih priznanjih PZS za leto 2016 ter o novi evropski pešpoti E12.

Čaka vas intervju s pisateljem Dušanom Jelinčičem, vrhunskim alpinistom Tomom Česnom in stalnim sodelavcem revije Petrom Šilakom. V rubriki Z nami na pot se boste lahko potepali po Tržaško-Komenskem Krasu in se po grapah povzpeli na priljubljene vrhove nad Zelenico. Sledijo stalne rubrike: varstvo narave, pravljica, športnoplezalne novice, pisma bralcev, planinska organizacija, Triglavski narodni park, jubilej, v spomin.

Želimo vam prijetno branje Planinskega vestnika!

Več informacij: Planinski vestnik




7. Sobraški pohod - pohod po sosednjih vaseh  

19. januar 2017 7:59:00

Pohod SobračeKrajevna skupnosti in Prostovoljno gasilsko društvo Sobrače vabita na petnajstkilometrski 7. Sobraški pohod, ki bo v nedeljo, 22. januarja 2017, med katerim se boste povzpeli tudi na Felič Vrh, ki je ponuja prelepe razglede na vse konce Slovenije.

Zbor pohodnikov bo ob 9. uri izpred gasilskega doma Sobrače v Šentvidu pri Stični.

Domačini bodo poskrbeli za okrepčilo tako napoti, kot tudi ob povratku v gasilski dom. Pohod bo organiziran v vsakem vremenu!

Hoja je na lastno odgovornost.

Več informacij: www.ivancna-gorica.si/namig-za-premik

Grem, greva, gremo na Orle 2017 

17. januar 2017 12:47:00


Gremo na OrleŠD Zadvor že četrto leto vabi k rednemu pohajkovanju po Golovcu, Zadvorskem hribu in vseh ostalih poteh, ki pripeljejo na Orle, s čimer spodbujajo redno in zdravo rekreacijo.

Akcija se je pričela s 1. januarjem in bo trajala vse do konca leta 2017.

Orle ležijo na 453 metrov visokem hribu, ki je vzhodni podaljšek Golovca in sosed nekoliko višjega Molnika, dostopne iz številnih smeri in izhodišč: praktično iz centra Ljubljane po grebenu Golovca, z dolenjske strani iz Rudnika in Lavrice, s severa prek Urha, iz Zadvora, Podmolnika, Bizovika ali Hrušice, za iznajdljive in radovedne pa še po raznih drugih poteh. Iz katerekoli smeri se že povzpnete do cilja, vas čaka svežina na krajšem, ne več kot dvournem, pohodu. Čas vzpona lahko pohodnik poljubno skrajša ali podaljša, saj si smer vzpona in sestopa izbere vsak pohodnik sam, ŠD Zadvor pa na tem mestu dodaja, da so vse pohodniške poti, ki peljejo na Orle primerne za rekreativce vseh starosti. Poleg žiga vas v Gostilnici Orle lahko pričaka okrepčilo ter razgled v vse smeri na okoliške hribe, Barje in del mesta, v jasnem pa do oddaljenih vršacev Kamniških, Karavank in Julijcev.

Do Orel se lahko pride peš iz več smeri :

iz Brunarice Zadvor po TRIM stezi in naprej do Orel,

iz Urha po lepi gozdni poti,

iz Bizovika,

iz Hrušice,

iz Centra preko Golovca,

iz Rudnika,

iz Podmolnika.

Molnik (582 nmv) leži na vzhodnem obrobju Ljubljanske kotline in je hrib, ki v okolici dominira ter pridaja Orlam pravi hribovski karakter. Spada v sklop gričevja, ki prek Rožnika, Ljubljanskega gradu, Golovca in Orel povezuje obronke Polhograjskih dolomitov z Dolenskim gričevjem in Zasavskim hribovjem. Skupaj z omenjenimi izpostavljenimi točkami deli Ljubljansko polje od Ljubljanskega barja in tako tvori naravno pregrado. Molnik na vrhu zaradi poraščenosti v resnici ne zmore navdušiti na način kot to počnejo izraziti razgledniki. A vrh ima svoje atribute, zato ni nobeno presenečenje, da je tako ali drugače oblegan že precej dolgo časa. Kot tak ponuja pohodnikom veliko tako uživaških kot športnih užitkov pri vzponu in sestopu. Z vzponom na Molnik izlet malce pridobi na zahtevnosti, pa tudi

Več informacij: www.sportnodrustvozadvor.si

Ponovoletni zimski celodnevni pohod na Janče 

10. januar 2017 8:51:00

planinski dom na jancahPlaninsko društvo Domžale v soboto, 14. januarja 2017, vabi na raziskovanje poti v bližnji okolici. Zbirno mesto je ob 7. uri na Sv. Trojici, natančneje pri okrepčevalnici Zavrh. Po jutranji kavi se boste odpravili preko Murovice, Ciclja in Miklavža, do odcepa dela evropske peš poti E6 na jug, proti Jevnici.

Sledi prečkanje mostu čez Savo in vzpon do planinskega doma na Jančah. Tu se boste lahko malce pogreli, okrepčali in če bo vreme dopuščalo, pogledali razglede z Janškega hriba. Pot nazaj bo potekala po drugi poti. Ob spustu v Laze si boste lahko ogledali krajevne znamenitosti, pot bo potem vodila preko Dolskega, kjer sledi vzpon do prelaza na Konfinu in nazaj do jutranjega izhodišča pri Sv. Trojici.

Pot tehnično ni zahtevna, potrebna je fizična pripravljenost za daljšo hojo po razgibanem terenu. Obvezna je planinska obutev, primerna oblačila za zimski čas, priporočene so pohodniške derezice, naglavna svetilka ter dovolj tekočine in kakšen priboljšek. 

Povratek na izhodišče je predviden do 17. ure. V okrepčevalnici za Zavrhu vas bo čakala pripravljena večerja po predhodnem naročilu ob prijavi. Prispevka za pohod ni. Stroške v okrepčevalnici vsak poravna sam.

Informacije in prijave pri vodji pohoda: Heleni Kermauner, vodnici PZS, na tel.: 041 731 797 do vključno četrtka, 12.1.2017.

7. Stojkov nočni pohod 

9. januar 2017 14:48:00

ZapotokV petek,  13. januarja 2017,  Društvo Zapotok vabi na tradicionalni 7. Stojkov nočni pohod, Zapotok - Želimlje - Zapotok.

Start je ob 18. uri izpred Gasilskega doma v Želimljah, za skupino, ki gre iz Zapotoka v Želimlje pa ob 16. uri izpred RTC Zapotok.

Pot je srednje zahtevna, v trajanju cca 2 uri v eno smer. Je označena, v skupini vodena, za individualno podajanje na pot na lastno odgovornost. Pohod se izvede v vsakem  vremenu.

Pohodniška oprema naj bo vremenu primerna (pohodne palice, baterijska svetilka).

V RTC Zapotok se boste okrepčali z joto in toplim čajem ter se poveselili ob živi glasbi. Startnina je 7 € za odrasle, za osnovno šolske otroke v spremstvu staršev je pohod brezplačen.

Vabljeni na nočno pohodniško avanturo!

Več informacij: 7. Stojkov nočni pohod

Varno v gore tudi pozimi 

5. januar 2017 9:00:00

Varno v gore pozimiPrijetni zimski dnevi so kot nalašč za obisk gora. Pri tem pa ne smemo pozabiti, da je v visokogorju in ponekod v sredogorju že sneg, predvsem na severnih pobočjih in nad 2000 metri, temperature se ponoči marsikje spustijo pod ničlo in s tem posledično tla zamrznejo - led se skriva med suho travo in listjem.

Zato se je potrebno v gore odpraviti še posebej previdno, pripravljeno in odgovorno. Upoštevati je treba priporočila stroke, saj je gibanje v gorah brez primerne opreme, znanja in izkušenj nevarno. Na Planinski zvezi Slovenije so zato pripravili nekaj priporočil.

Uporaba cepina in derez v zimskem času (poleg obvezne opreme, ki mora biti v vsakem nahrbtniku), ne glede na sneg v gorah, je obvezna, zato morata biti v vsakem nahrbtniku. T. i. verige, derezice, žabice …, ki so namenjene hoji po zasneženih in poledenelih gozdnih cestah ter pomrznjenih tleh v urbanih okoljih, niso primerna zamenjava za klasične pohodne dereze z 12 zobmi in so nevarne, če se uporabljajo v gorah oziroma tam, kjer teren tega ne dopušča.

Foto: Manca Čujež

Priporočljiva je uporabo čelade, predvsem tam, kjer planinske poti potekajo pod stenami in je nevarnost padajočega kamenja, po meliščih, kjer je povečana možnost proženja kamenja drugih obiskovalcev,čelada pa zaščiti glavo tudi v primeru padca.

Sestavni del opreme je lavinski trojček, sestavljen iz žolne, sonde in aluminijaste lopate. Priporočilo mednarodne organizacije za reševanje IKAR je tudi, da naj bo lavinska žolna: digitalna, triantenska in imeti mora gumb za označevanje v primeru več zasutih oseb. Če smo pogostejši obiskovalec gora v zimskem času, je priporočljivo razmisliti tudi o uporabi nahrbtnika z zračnim balonom.

Zdaj je tudi čas, da vsak osveži znanja varnejšega obiskovanja gora v zimskem času, zamenja baterije v lavinski žolni oziroma jo odnese na pregled delovanja in nadgradnjo programske opreme (informacije za pregled in nadgradnjo posameznih tipov žoln lahko dobite izključno pri pooblaščenih prodajalcih).

Obiskovalci gora lahko znanje in izkušnje za varnejšo hojo v gore v zimskem času pridobijo na tečajih in usposabljanjih, ki bodo 7. 1. 2017 na Zelenici: Tečaj varstva pred snežnimi plazovi (GRS Tržič), 21. 1. 2017 v Grohotu pod Raduho: Lavinski dan (GRS Koroške), 21. in 22. 1. 2017 na Pokljuki: Dan varstva pred snežnimi plazovi (GRZS), 27. in 28. 1. 2017 na Mali planini: Tečaj varnejše hoje v gore (GRS Kamnik), 11. in 12. 2. 2017 na Okrešlju: Dan varstva pred plazovi (GRS Celje).

Odhod v gore v zimskem času zahteva natančno načrtovanje, pridobivanje informacij s terena in upoštevanje osebnih psihofizičnih lastnosti, izkušenj in znanj iz planinske šole. V nasprotnem primeru na PZS svetujejo, da se v gore odpravite skupaj z vodnikom Planinske zveze Slovenije ali gorskim vodnikom oziroma da se vključite v enega izmed planinskih društev, kjer imajo usposobljen kader za varnejše obiskovanje gora. 

Več informacij: www.pzs.si

Odprtost planinskih koč pozimi 

5. januar 2017 8:35:00

Koca na kamniskem sedluZ zimskim časom se planinska dejavnost ne zaključi, zato ostaja precej planinskih koč odprtih tudi v tem času. Ima pa zimski čas svoje posebnosti in prinaša drugačen režim obratovanja planinskih koč. Med 164 oskrbovanimi kočami jih je v zimskih mesecih odprtih 121, večinoma nižje ležečih in lažje dostopnih, nekaj pa tudi v visokogorju

Med 164 oskrbovanimi kočami (od skupno 179 planinskih koč, zavetišč in bivakov) jih je v zimskih mesecih odprtih 121.

Stalno odprtih planinskih koč je v zimskem času 58, od tega 25 vse dni v tednu, ostalih 33 koč pa vse dni razen ob ponedeljkih ali/in torkih.

Foto: Manca Čujež

 


11 koč v visokogorju (I. kategorija) je odprtih tudi pozimi, od tega

- stalno: Dom na Komni,

- konec tedna s petkom in prazniki: Orožnova koča na Planini za LiscemKoča na Kriški gori,

- konec tedna in prazniki: Krekova koča na RatitovcuFrischaufov dom na OkrešljuKamniška koča na Kamniškem sedluKoča na Klemenči jami pod OjstricoPlaninski dom na KališčuRoblekov dom na BegunjščiciKoča Draga Karolina na Velikem Snežniku in Zavetišče v Hudičevem borštu.

Od ostalih višje ležečih in bolj obiskanih planinskih koč so stalno odprte Blejska koča na LipanciDomžalski dom na Mali planiniErjavčeva koča na VršičuKoča na planini KuhinjaMozirska koča na Golteh in Valvasorjev dom pod Stolom.

Poseben status ima Triglavski dom na Kredarici. V zimskih mesecih je uradno zaprt, vendar tisti, ki pridejo do njega, ne ostanejo zunaj. Meteorologi, ki so stalno v domu, vsakogar sprejmejo in mu omogočijo prenočevanje, sicer v neogrevanih prostorih. Dom pa ta čas ne nudi druge oskrbe.

Zimske sobe

Pozimi je mogoče prenočevati tudi v zimskih sobah, ki jih imajo nekatere postojanke, med drugimi v osrednjem delu Julijskih Alp Pogačnikov dom na Kriških podihZavetišče pod ŠpičkomZasavska koča na PrehodavcihPlaninski dom pri Krnskih jezerihKoča pri Triglavskih jezerihKoča na Planini pri Jezeru, v Vratih je zimska soba stalno odprta nedaleč od Aljaževega doma, v Kamniško-Savinjskih Alpah ima zimsko sobo Kocbekov dom na Korošici.

 

Bivaki

Bivaki se od planinskih koč precej razlikujejo, saj so namenjeni predvsem zasilnemu zavetju in po napornih plezalnih turah za prenočevanje alpinistov. V Sloveniji je 15 bivakov, ki so stalno odprti. Pomembna novost je letos ponovno postavljen Bivak 2 na Jezerih ter na novo postavljen bivak na Kaninu (bivak je zaklenjen, ključ je možno prevzeti v Bovcu), ki leži v bližini zaprtega Doma Petra Skalarja na Kaninu. Vsi bivaki so prosto dostopni, bivak pod Špikom pa je zaklenjen, ključ je na voljo pri oskrbnici.

Pred obiskom planinskih koč preverite, ali so odprte

Ko govorimo o kočah v zimskih mesecih, je treba poudariti, da pride tudi do odstopanj glede obratovalnih časov. Odvisno je od slabega vremena, novega snega, nevarnostih na poteh (predvsem plazov) in zmožnosti oskrbovanja. V primeru slabih pogojev je najbolje počakati s turo. V vsakem pa si je potrebno pridobiti informacije, tako o stanju poti kot odprtosti koč, predvsem pri planinskih društvih, ki upravljajo s posameznimi kočami in poznajo tudi stanje poti do samih koč.

Vse informacije o odprtosti planinskih koč, bivakov in zimskih sob v zimskih mesecih so na voljo na spletnih straneh PZS na naslovu www.pzs.si/koce.php, kjer se odgovorni za to trudijo, da so podatki čim bolj sveži in pravilni.

Janko Rabič, načelnik Gospodarske komisije PZS

Vir: www.pzs.si

Novoletni pohod do gobarskega doma na Šentrumarju 

3. januar 2017 14:46:00

Gobarski dom na šentrumarjuDruštvo gobarjev Štorovke Šentrumar Hočevje v nedeljo, 8. 1. 2017, vabi na tradicionalni novoletni pohod do gobarskega doma na Šentrumarju.

Pohod bo potekal v spremstvu vodnikov, ki bodo pohodnike ob 9.00 čakali na treh zbirnih mestih:
pri gasilskem domu v Hočevju,
pri Jakličevem domu na Vidmu in 
pri trgovini Miša na Krki. 

Pri gobarskem domu na Šentrumarju bodo članice in člani DGŠŠ Hočevje poskrbeli za dobro razpoloženje in okrepčilo. 

Pohod je nezahteven in je primeren tudi za družine z mlajšimi otroki. 

Več informacij: www.dobrepolje.si

 

Županova jami pri Grosupljem vabi na obisk kraškega podzemlja tudi med prazniki 

27. december 2016 10:35:00

zupanova jamaV času najkrajših dni v letu se poleg božičnih in novoletnih praznikov običajno razveselimo tudi prave zime in snega. Letos nam vreme v tem pogledu ni naklonjeno, saj snežink kar ni in ni.. Vendar priložnosti za dogodivščine kljub temu niso zamujene.

Županova jama v bližini Grosuplja je ravno prav odmaknjena od vrveža množično obiskanih turističnih središč, da boste  lahko med raziskovanjem sedmih podzemeljskih dvoran povsem od blizu doživeli čudovite pojave, ki jih je v apnenčastih skladih skozi milijone in tisoče let izoblikovala voda.

V prazničnem času, od sobote 24. decembra 2016 do ponedeljka 2. januarja 2017 bo jama za obiskovalce odprta VSAK DAN ob 15. uri. Prosimo pa za najavo obiska na 041/407-705

Svetujemo, da pred obiskom preverite vremenske razmere, navsezadnje lahko hitro nastopi »prava« zima. Ob sneženju cesto do jame plužijo, vendar so na samem dostopu v jamo (parkirišče, zunanja pot, stopnice) razmere lahko zimske. Dobra pohodniška obutev in previdnost so zato nujni. Na notranjost jame zunanje vreme sicer ne vpliva kar dosti. Razen v vhodnem predelu je temperatura stalna, 9,5 °C. Poleg tega ste v jami  ”pod streho”, lepota kapnikov pa je enako bleščeča kot ob lepem poletnem dnevu.

Jama je v celoti električno razsvetljena, 600 m dolga turistična pot vodi skozi sedem dvoran. Obisk z usposobljenim vodnikom traja eno uro. Vstopnina v jamo je 8 EUR odrasli, 6 EUR šolski otroci.

Več informacij: www.zupanovajama.si

 

Nočni pohod na Planino 

21. december 2016 9:13:00

nocni pohod na PlaninoPlaninsko društvo Vrhnika v petek, 23. 12. 2016, vabi na nočni pohod na Planino. Zbirno mesto je pri Štirni na Betajnovi ob 18. uri.

Pod vodstvom vodnikov Vodniškega odseka Planinskega društva Vrhnika se boste podali mimo Bukve do zavetišča na Planini. Za voden sestop mimo Bukve v dolino bodo na voljo vodniki PD Vrhnika, ki bodo čakali pri stopnicah ob zavetišču.

Prvi voden povratek v dolino bo ob 20.00 in zadnji ob 22.00.

Izhodišče: Štirna (310 m)

Višinska razlika: 423 m

foto: Matjaž Škerjanec

Trajanje: 2 uri

Zahtevnost: Lahka označena pot

Oprema: Pohodniška obutev, čelne svetilke ali baterija so obvezni

Več informacij: Nočni pohod na Planino

Stran 28 od 48 << < 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 > >>